27 януари, 2023
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниCoca-Cola ще извършва местни доставки в Белгия с 30 електрически автомобила на...

Coca-Cola ще извършва местни доставки в Белгия с 30 електрически автомобила на Renault Trucks

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) ще започне да използва 30 електрически камиона за извършване на доставки на последната миля до местни клиенти в Белгия. Първите пет превозни средства ще излязат днес в района на Антверпен. Чрез ключово партньорство с Renault Trucks производителят на напитки електрифицира една пета от своя автопарк и създава най-големия автопарк от електрически камиони в Белгия. Освен това компанията ще намали емисиите си на CO2 със 75% в сравнение с дизеловите камиони. “Нашата индустрия е изправена пред трудности, които изискват бърза адаптация, но ние също така сме твърдо решени да поддържаме дългосрочен подход. Инвестирането в електрически камиони ще позволи на Coca-Cola Europacific Partners да намали емисиите на CO2 с 30% по цялата верига на стойността до 2030 г. и да стане неутрална по отношение на климата до 2040 г.”, казва Ан Вермюлен, вицепрезидент и директор на Coca-Cola Europacific Partners за Белгия и Люксембург.

Първите пет камиона Renault Trucks E-tech D и D Wide излизат в района на Антверпен, а други камиони ще пристигнат през следващите месеци в производствените и дистрибуторските обекти в Гент и Шодфонтен в Белгия. “Повечето от доставките ни са много локални, до супермаркети и предприятия в близост до нашите обекти, като маршрутите са средно 150 км на ден”, обяснява Ан Вермюлен. “Преминаването към електромобили е напълно логично, благодарение на общата инвестиция от около 7 млн. евро. Това е един от примерите за усилията ни да възприемем дългосрочен и устойчив подход на местно ниво в Белгия.” 

Оптимизирани местни маршрути

Coca-Cola избра конфигурация, позволяваща на електромобилите Renault Truck да изминават 200 км дневно, което е повече от достатъчно за 40% от настоящите местни маршрути за доставка на CCEP. Всеки камион разполага със зарядна станция на място за пълно зареждане на батерията през нощта. Тези зарядни станции се захранват със 100% зелена енергия, генерирана на място.

Ан Вермюлен, вицепрезидент и директор на Coca-Cola Europacific Partners за Белгия и Люксембург и Зигфрид ван Брабандт, управляващ директор на Renault Trucks Belux.

Coca-Cola работи в тясно сътрудничество с Renault Trucks, за да избере подходящите камиони и да създаде най-добрите условия за зареждане за тази местна употреба: “Внимателно анализирахме логистичните данни на Coca-Cola, създадохме реалистични симулации на маршрути и проведохме тестове в реални условия, които разгледаха потреблението на енергия, както и комфорта и безопасността на водача”, казва Зигфрид ван Брабандт, управляващ директор на Renault Trucks Belux. “Камионите са оборудвани и със системи от 360° камери за елиминиране на мъртвите зони, високоговорител за предупреждение на пешеходци и велосипедисти, както и прозрачна врата за оптимална видимост от страната на пътника.” Въведените през тази година 30 електрически камиона са само първата стъпка за CCEP. “Ще продължим да предприемаме стъпки за декарбонизиране на нашия автопарк до 2030 г., като същевременно ще продължим да проучваме развитието на пазара, за да определим бъдещето на нашите автопаркове, като вземем предвид параметри като покриване на по-големи разстояния, автономност на превозните средства и по-тежки товари”, обяснява Ан Вермюлен.

ИзточникRenault Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари