27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииScania емитира зелени облигации за финансиране на по-нататъшни инвестиции в електрификацията

Scania емитира зелени облигации за финансиране на по-нататъшни инвестиции в електрификацията

За да подкрепи по-нататъшните си инвестиции в електрификацията Scania емитира още една зелена облигация, този път на обща стойност 3 млрд. шведски крони. Постъпленията ще бъдат използвани за допълнителни инвестиции в разработването на електрически превозни средства с батерии. Големият интерес към облигациите показва, че капиталовият пазар активно подкрепя целта на Scania да стимулира прехода към устойчива транспортна система. 

Scania емитира втора зелена облигация като част от усилията на компанията да задълбочи инвестициите си в технологии за електрификация. През 2020 г. Scania стана първият производител на тежкотоварни автомобили, който получи одобрение за рамката си за емитиране на зелени облигации, като приходите от първата облигация бяха инвестирани в завода за батерии на компанията и в разработването на електрически превозни средства с батерии. 

Около 20 скандинавски банки, застрахователни дружества и управители на пенсионни фондове участваха в търга за новата зелена облигация на Scania. Постъпленията се насочват към проекти, които ще окажат сериозно въздействие върху намаляването на емисиите на CO2 и ще финансират непрекъснатите изследвания и разработки на Scania за електрически превозни средства с батерии.

Развитието, което виждаме, при което финансовата общност участва в стимулирането на прехода към устойчив транспорт, е обнадеждаващо. Вярваме, че интересът към зелените инвестиции, необходими за постепенното премахване на зависимостта от изкопаемите горива в света, ще продължи да расте”, казва главният финансов директор на Scania Йонас Рикберг

Светът е в разгара на енергийна криза, но дългосрочните инвестиции в електрозарядна инфраструктура остават жизненоважни, тъй като по-големите обеми на електрическите превозни средства с батерии в бъдеще ще позволят да се осъществи транспорт без изкопаеми горива.

Нуждата от инвестиции, за да се осигури преходът към транспорт без изкопаеми горива, е огромна. Ще използваме зелените облигации за непрекъснати инвестиции в електрификацията, тъй като се очаква през 2030 г. електрическите превозни средства на батерии да съставляват половината от нашите продажби”, обяснява Рикберг.

Рамката за зелени облигации представлява основата за идентифициране, подбор, проверка и отчитане на проектите, които могат да бъдат финансирани с постъпления от зелени облигации. Норвежката компания CICERO Shades of Green, водещ екологичен оценител на рамката за зелени облигации и облигации за устойчиво развитие, даде на рамката на Scania оценка “тъмнозелено”, която се прилага за проекти и решения, които отговарят на дългосрочната визия за бъдеще с ниски въглеродни емисии и устойчивост на климата. В съответствие с принципите на зелените облигации постъпленията ще се управляват в отделни сметки, а разпределението им ще се отчита прозрачно, заедно с постигнатите икономии на въглеродни емисии.

ИзточникScania
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари