27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниFord Pro разкрива изцяло електрическия автомобил за различни дейности E-Tourneo Custom

Ford Pro разкрива изцяло електрическия автомобил за различни дейности E-Tourneo Custom

Ford Pro разкри изцяло новия E-Tourneo Custom – водещ модел в гамата от следващо поколение многофункционални автомобили Tourneo и с усъвършенствано изцяло електрическо задвижване 1.

E-Tourneo Custom вдига летвата в сегмента на многофункционалните автомобили, съчетавайки нова платформа, проектирана да осигури максимална гъвкавост и комфорт, с високоефективно батерийно-електрическо задвижване, което може да осигури целеви пробег до 370 км 1.

Един от четирите нови изцяло електрически модела на Ford Pro, които ще бъдат пуснати на пазара в Европа до 2024 г., E-Tourneo Custom е насочен както към клиенти за лично ползване, така и към бизнес клиенти, като предлага просторно настаняване на до осем пътници.

Новият модел въвежда пълен набор от първокласни функции, включително ултрагъвкави задни седалки с релсов път, електрически странични врати, аудиосистема B&O 2, цифрови key cards, панорамен стъклен покрив – и иновативен накланящ се волан.


Нивата на комфорт се повишават допълнително от превъзходния финес и динамика на автомобила, осигурени от следващото поколение дизайн на автомобила. Тихото електрическо задвижване и новото ниво на комфорт на возене и стабилност се предлагат от оптимизираната архитектура на шасито с независимо задно окачване.

Независимо дали става дума за активно семейно пътуване през уикенда или за превозване на служители до летището със стил, комфорт и изисканост, изцяло електрическото задвижване, усъвършенстваната свързаност, авангардният дизайн и новите луксозни характеристики на E-Tourneo Custom го правят привлекателен избор”, каза Ханс Шеп, генерален мениджър на Ford Pro, Европа. “Марката Tourneo винаги е била символ на пространство и гъвкавост – сега разширяваме обхвата на привлекателността и към ново поколение взискателни купувачи на електрически автомобили, които търсят производителност и комфорт.

Като част от най-всеобхватната гама Tourneo Custom досега, клиентите могат да изберат и изцяло нова Plug-In Hybrid (PHEV) версия за приложения, при които се изисква допълнителна гъвкавост 3. Освен това новият модел може да бъде поръчан с последното поколение дизелови двигатели Ford EcoBlue, които се предлагат с нова високоефективна осемстепенна автоматична скоростна кутия и за първи път – с интелигентна система за задвижване на всички колела.

Всички автомобили Tourneo Custom от следващо поколение са напълно интегрирани с платформата Ford Pro за софтуер и свързани услуги, включваща цялостни решения за зареждане, инструменти за управление от Ford Pro Telematics 4, приложението FordPass Pro 5, и свързаната система FORDLiive за работно време.

Предвижда се моделите Tourneo Custom с дизелови двигатели EcoBlue да достигнат до клиентите от средата на 2023 г., като допълнителни варианти ще се предлагат от по-късно през годината.


Превъзходно представяне на електромобила

Използвайки същата технология на батерийните клетки с висока плътност като тази на пикапа Ford F-150 Lightning в използваема батерия с капацитет 74 kWh, с електромотор с мощност 160 kW, E-Tourneo Custom ще осигури изключителна производителност и усъвършенстване. Изцяло електрическото задвижване на многофункционалния автомобил предлага и възможност за управление с едно педал за още по-голяма енергийна ефективност и по-спокойно и комфортно шофиране.

Вграденото трифазно зарядно устройство за променлив ток с мощност 11 kW е в състояние да зареди напълно батерията за по-малко от осем часа, а зареждането от 15 до 80% отнема около 41 минути с помощта на бързо зарядно устройство за постоянен ток с мощност 125 kW 6. При E-Tourneo Custom конекторите за зареждане с енергия са отпред и дава възможност за бързо презареждане – при лабораторни тестове използването на бързо зарядно устройство за постоянен ток с мощност 125 kW увеличи пробега с почти 38 км само за пет минути 6.

E-Tourneo Custom предлага максимален капацитет на теглене от 2000 кг 7, заедно с голям полезен товар 8, което помага на собствениците с приключенски дух да превозват с лекота приятели, семейство и спортно оборудване, а на бизнес операторите да транспортират ефективно клиентите и техния багаж.

Технологията Pro Power Onboard също така позволява на клиентите да използват напълно потенциала на електрифицираните варианти на Tourneo Custom, като доставя до 2,3 kW чрез гнезда в предната кабина – идеално за захранване на цифрови устройства, инструменти или спортно и къмпинг оборудване, когато са извън електрическата мрежа.


Проектиран за пространство и комфорт – с гъвкави седалки и луксозни функции

Изцяло новият Tourneo Custom е разработен, за да предложи на пътниците значително по-високи нива на комфорт и удобство, със стилен нов интериорен дизайн, осигуряващ превъзходни нива на изработка и качество на материалите, с високотехнологичен салон, пълен с първокласни функции и технологии.

Оптимизираната платформа на автомобила осигурява обширно пространство в кабината, независимо дали е оборудвана с изцяло електрически, PHEV или с двигател с вътрешно горене. Моделите със стандартно и дълго междуосие предлагат по три реда седалки, с до осем места в E-Tourneo Custom и максимум девет места в Tourneo Custom PHEV – моделите с дизелово задвижване EcoBlue, осигурявайки практичност на следващо ниво в цялата гама.

Подобрената спецификация на интериора започва с нова гъвкава система от седалки с релси на втория и третия ред, която осигурява максимална адаптивност при подреждането на кабината, за да се осигури оптимално пространство за хората и техните вещи. Седалките на релси позволяват на клиентите да плъзгат седалките напред или назад по назъбени релси, вградени в пода на задната част на кабината, или да вдигат седалките напълно, когато е необходимо. Всяка от трите седалки на втория ред може да се премества самостоятелно, а седалките на третия ред са разделени на две/една седалка.

Новите седалки са по-леки от тези в предходния модел, а вторият ред е оборудван с интегрирани предпазни колани, така че преконфигурирането на кабината – включително в уникалното за класа конферентно разположение за шестима души – може да се извърши по-бързо и лесно. Точките ISOFIX са налични на трите седалки на втория ред, както и на двете външни седалки на третия ред.

Луксозната спецификация на купето включва още нови функции, с които клиентите могат да персонализират своя автомобил и да подобрят преживяването си по време на пътуване, включително голям стъклен панорамен покрив, който засилва усещането за пространство и светлина за пътниците, с инфрачервена обработка, която помага за запазване на прохладата в купето при пътуване под силна слънчева светлина. Електрически задвижваните плъзгащи се странични врати също разполагат с функция за свободни ръце, така че вратите могат да се отварят с ритници до предното колело, например когато водачът носи тежки предмети.

За максимален комфорт и удоволствие по време на път, изцяло новият Tourneo Custom предлага също тризонов електронен контрол на температурата на въздуха, мощна аудиосистема B&O с 14 високоговорителя и субуфер, разположен в задното отделение, изискано амбиентно осветление, подложка за безжично зареждане за мобилни устройства 9 и отопляеми външни седалки на втория ред.

Ford е разработил и нова иновативна система Digital Key, която ще бъде налична през 2024 г., използваща NFC технология, вдъхновена от хотелските ключови карти. Тя дава възможност на собствениците да носят удобна тънка, водоустойчива карта вместо обемист ключодържател, докато участват в спортни занимания или забавления на открито, и може да бъде от полза за фирми, които имат много шофьори, използващи автомобила им.


Собствениците на Tourneo Custom могат да избират измежду редица желани варианти на модела, включително приключенската серия Active и атрактивната серия Sport, както и върховата версия Titanium X, която предлага най-пълната спецификация от всички Tourneo досега – със стандартни характеристики, вариращи от стилни 19-инчови алуминиеви джанти и пълно матрично LED осветление до луксозния материал на седалките от синтетична кожа Sensico. Всяка серия може да бъде поръчана с някое от наличните задвижвания, за да отговори на широк спектър от нужди на клиентите.

Разширеното съдържание на функциите на Tourneo Custom е съчетано със значително подобрение на възможностите и производителността. Изцяло новата архитектура на автомобила осигурява по-ниска височина на пода и ново интегрирано странично стъпало, което улеснява влизането и товаренето, подкрепено от водещи в класа отвори за плъзгащата се странична врата и задната повдигаща се врата.

Оптимизираната платформа е позволила също така намаляване на общата височина под два метра за много варианти, което позволява достъп до гаражи и многоетажни паркинги, които често са недостъпни за автомобилите в сегмента Tourneo Custom, както и допринася за оптимизиране на ефективността и изтънчеността чрез подобрена аеродинамика.

Както водачите, така и пътниците ще се възползват от динамичните подобрения, осигурени от напълно преработеното шаси с изцяло нова система за независимо задно окачване, която е стандартна за цялата гама, осигуряваща повишен комфорт на возене, управление и изтънченост.


Иновативен дизайн – отвътре и отвън

Изцяло новият Tourneo Custom прави впечатление на пътя с експресивен и скулптурен дизайн, който ще се хареса както на частни клиенти, така и на фирми от висок клас. С уверена стойка, автомобилът е с увеличена визуална ширина отпред и отзад, за да изглежда стабилен.

Дизайнът на предната част е едновременно динамичен и достъпен и отразява силните възможности, които са в основата на марката Tourneo. Изцяло електрическият E-Tourneo Custom подчертава своята технология и производителност чрез уникална обработка на радиаторната решетка, която е съчетана с много характерно LED осветление с характерна графика по цялата ширина.

Изтънченият, но практичен дизайн е продължен и в самия автомобил, а стилната предна кабина с две или три места предлага значителна стъпка напред в технологиите и комфорта, с висококачествени материали и изчистени, съвременни повърхности.


Инструменталният панел е оборудван с ергономичен 13-инчов сензорен екран с информационно-развлекателна система SYNC 4 10. Той се комбинира с новото дигитално арматурно табло, за да създаде интуитивен, фокусиран върху водача кокпит, с безжична съвместимост с Android Auto и Apple CarPlay като стандарт 11.

За да подпомогнат активния живот на своите клиенти, автомобилите Tourneo трябва да се удвоят като мобилни дневни и работни пространства, а Tourneo Custom предлага същия иновативен накланящ се волан, който наскоро бе показан в новия E-Transit Custom. Полезната, уникална за класа функция може да се използва като ергономична поставка за лаптопи и таблети или да се сгъне на плоско, за да се превърне в удобна маса.

Максимизирането на комфорта и лекотата на придвижване в купето беше основен приоритет и всички автомобили са оборудвани с волани с квадратна форма на долния ръб, а тази “катерична” форма – и монтираният на колоната скоростен лост за автомобилите с автоматична трансмисия – освобождава повече пространство, както и улеснява влизането и излизането.

Допълнителното пространство в предната част на купето и увеличеното количество места за съхранение се дължат на преместването на въздушната възглавница за предния пътник от арматурното табло на покрива от инженерите на Ford. Това дава възможност на клиентите да съхраняват лаптоп или папки с размер А4 в покрито отделение на таблото и означава, че електронните устройства вече могат да бъдат безопасно монтирани по-близо до водача с помощта на стандартните за индустрията AMPS монтажи.


Избор на задвижващи агрегати според нуждите на клиента

Изцяло новият Tourneo Custom PHEV използва паралелна хибридна система, за да предложи гъвкавостта на ефективен 2,5-литров бензинов двигател с цикъл на Аткинсън за пътуване на дълги разстояния, както и електрически двигател и използваем акумулаторен пакет с капацитет 11,8 kWh, който позволява целеви пробег на чисто електрическо задвижване от над 50 км 1, идеален за пътувания в градските зони с нулеви емисии.

Наред с електрифицираните задвижвания Ford ще предлага Tourneo Custom и с последното поколение дизелови двигатели EcoBlue с мощност 136 к.с., 150 к.с. или 170 к.с. – в комбинация с избор между нова високоефективна осемстепенна автоматична трансмисия или шестстепенна механична скоростна кутия.


Новият Tourneo Custom въвежда и опция за задвижване на всички колела, което повишава увереността на клиентите, които се нуждаят от възможност за движение при всякакви метеорологични условия, и на собствениците, които имат достъп до къмпинги, плажове и пътеки. Системата интелигентно разпределя въртящия момент между осите чрез електронно управляван съединител, като настройките отнемат по-малко от 20 милисекунди, и се предлага за автомобили, оборудвани с дизелови двигатели EcoBlue с мощност 136 к.с. и 170 к.с. и автоматична скоростна кутия. Собствениците, които се нуждаят от повече сцепление, но предпочитат ръчна скоростна кутия, могат да поръчат механичен диференциал с ограничено приплъзване с дизеловите двигатели EcoBlue с мощност 136 к.с. и 150 к.с.

Всички варианти на задвижването предлагат висококонкурентни възможности за теглене, включително тегло на ремаркето при спиране до 2500 kg за моделите с дизелов двигател, а новата опция за прибиращ се теглич позволява на клиентите лесно да премахнат куката за теглене от погледа, когато не се използва. 7

Tourneo Custom разполага с цялостен набор от най-новите усъвършенствани системи на Ford за подпомагане на водача, включително редица функции, които се предлагат за първи път в модела, като интелигентен адаптивен круиз контрол с центриране в лентата 12, асистент за спиране на заден ход, напълно активен асистент за паркиране и система с 360-градусова камера, която осигурява цялостен поглед около автомобила за по-лесни маневри в града.


Цялостна поддръжка от Ford Pro

Клиентите могат да се възползват от свръхбърза свързаност чрез стандартен 5G модем, който осигурява удобна, интуитивна поддръжка от дигиталните услуги на Ford Pro, за да направят експлоатацията на Tourneo Custom лесна и рентабилна.

Собствениците могат да управляват зареждането си, да подготвят батерията и салона, да заключват дистанционно вратите и да наблюдават сигурността на автомобила, както и да получават специфични за автомобила предупреждения за състоянието му чрез приложението FordPass, а за бизнес операторите – софтуер Ford Pro, който повишава производителността.

Всички собственици на Tourneo Custom, както частни, така и търговски, могат да се възползват и от подкрепата на свързаната система FORDLiive, която вече е помогнала да се предотвратят 145 000 дни престой на автомобила за бизнеса в цяла Европа. Безплатната услуга е разработена така, че да използва данни за състоянието на автомобила в реално време, за да помогне за предотвратяване на повреди и съкращаване на времето за ремонт чрез проактивни предупреждения за състоянието, ускорена доставка на части и цифрова поддръжка от специализирани агенти на FORDLiive и инженерните екипи на Ford.

Повече от 30 отделни модула на Tourneo Custom могат да получават софтуерни актуализации Ford Power-Up по въздуха, за да подобрят работата на автомобила, да предоставят подобрения в качеството, да актуализират съществуващите функции и да добавят изцяло нови функции и възможности.

_____________________

1 Официално хомологираният пробег ще бъде публикуван по-близо до датата на продажба. В съответствие със Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки автомобили (WLTP). Публикуваният пробег (планираната целева стойност съгласно WLTP) може да бъде постигнат с напълно заредена батерия – в зависимост от съществуващата серия и конфигурацията на батерията. Действителният пробег може да варира поради различни фактори (напр. метеорологични условия, стил на шофиране, профил на маршрута, състояние на автомобила, възраст и състояние на литиево-йонната батерия).

2 BANG & OLUFSEN© 2021 и B&O© 2021. BANG & OLUFSEN™ и B&O™ са регистрирани търговски марки на Bang & Olufsen Group. Лицензирани от Harman Becker Automotive Systems Manufacturing Kft. Всички права запазени.

3 Официално хомологираните данни за горивната ефективност и емисиите на CO2 ще бъдат публикувани по-близо до датата на продажба. Декларираните по WLTP стойности на разхода на гориво/енергия, емисиите на CO2 и електрическия пробег са определени в съответствие с техническите изисквания и спецификации на европейските регламенти (ЕО) 715/2007 и (ЕС) 2017/1151 с последните им изменения. Прилаганите стандартни процедури за изпитване дават възможност за сравнение между различни типове превозни средства и различни производители.

4 Ford Pro E-Telematics се предлага безплатно в продължение на една година от началната дата на гаранцията, а след това на абонаментна основа, при съгласие с условията на Ford Smart Mobility, и осигурява цялостен набор от функции в допълнение към състоянието на автомобила, включително местоположение и картографиране, поведение при шофиране, използване на гориво/енергия, възможности за работа с няколко марки и съпътстващо приложение за водачите за връзка с мениджърите на автопаркове. Клиентите на автопаркове могат да се свържат с командния център на Ford Pro Software на адрес softwaresolutions@fordpro.com за информация относно тези телематични продукти на Ford. Наличието на данни зависи от свързаността на данните и достъпа до данните на автомобила.

5 Приложението FordPass Pro, съвместимо с избрани платформи за смартфони, е достъпно чрез изтегляне. Възможно е да се прилагат тарифи за съобщения и данни.

6 Време за зареждане въз основа на компютърни инженерни симулации на производителя. Скоростта на зареждане намалява, когато батерията достигне пълен капацитет. Вашите резултати може да се различават в зависимост от времето за зареждане в пиковите часове и състоянието на батерията.

7 Максималното теглене варира в зависимост от товара, конфигурацията на автомобила, аксесоарите и броя на пътниците.

8 Максималният полезен товар варира и се базира на аксесоарите и конфигурацията на автомобила. Вижте етикета на касата на вратата за товароносимостта на конкретния автомобил.

9 Наличното Qi безжично зареждане може да не е съвместимо с всички мобилни телефони.

10 Не шофирайте, докато сте разсеяни или докато използвате преносими устройства. Използвайте системи с гласово управление, когато е възможно. Някои функции могат да бъдат блокирани, докато автомобилът е на скорост. Не всички функции са съвместими с всички телефони.

11 Изисква телефон с активна услуга за пренос на данни и съвместим софтуер. SYNC 4 не контролира продукти на трети страни, докато се използва. Третите страни носят пълна отговорност за съответната си функционалност.12 Функциите за подпомагане на водача са допълнителни и не заместват вниманието, преценката и необходимостта на водача да управлява автомобила. Те не заместват безопасното шофиране. Вижте Ръководството на собственика за подробности и ограничения.

ИзточникFord Pro
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари