27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниVolvo доставя на клиентите си електрически камиони с безфосилна стомана

Volvo доставя на клиентите си електрически камиони с безфосилна стомана

Volvo е първият производител на камиони в света, започнал да използва стомана в своите камиони получена без употребата на изкопаеми горива. Първите електрически камиони с безфосилна стомана вече се доставят на клиентите.


През септември тази година Volvo Trucks започна серийно производство на тежкотоварни електрически 44-тонни* камиони, като стана първият световен производител на камиони, постигнал това. Някои от електрическите камиони ще бъдат и първите камиони в света, които са произведени от стомана, несъдържаща изкопаеми горива.

Нашето движение към нулеви нетни емисии включва както превръщането на автомобилите ни в беземисионни по време на експлоатация, така и с течение на времето пълната замяна на материалите в нашите камиони с беземисионни и рециклирани алтернативи”, казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент по управление на продуктите във Volvo Trucks.

Стоманата, която не съдържа фосили е произведена от шведския производител на стомана SSAB и се произвежда по напълно нова технология с електричество и водород, които не съдържат фосили. Резултатът е значително по-ниско въздействие върху климата и важна стъпка към верига за създаване на стойност с нулеви нетни емисии. Сред клиентите, които ще разполагат със стомана без изкопаеми горива в някои от своите електрически камиони, са Amazon и DFDS, а чрез транспортната компания Simon LoosUnilever.

В Amazon сме на път да направим всички наши операции с нулеви нетни емисии до 2040 г. Нуждаем се от партньори като Volvo, за да осъществим този преход”, казва Андреас Маршнер, вицепрезидент “Транспортни услуги в Европа” в Amazon.

DFDS е ангажирана с нашия зелен преход и с предоставянето на по-екологични транспортни и логистични решения. Всяка стъпка в екологичния преход на логистиката ни приближава към общество без въглеродни емисии и затова сме щастливи да научим, че някои от новите ни електрически камиони, които скоро ще бъдат доставени, също са произведени от стомана, която не използва изкопаеми горива”, казва Никлас Андершон, EVP на логистичното подразделение на DFDS.


Първата стомана, произведена с водород се използва в направляващите греди на рамата на електрическия камион – гръбнакът на камиона, върху който са монтирани всички останали основни компоненти. С увеличаването на наличността на стомана, която не съдържа изкопаеми горива, тя ще бъде използвана и в други части на камиона.


90% от камиона на Volvo може да се рециклира

Днес около 30% от материалите в новите камиони на Volvo са от рециклирани материали. Освен това до 90% от камиона може да бъде рециклиран в края на експлоатационния му период. Стоманата без използване на изкопаеми горива ще бъде важно допълнение към традиционната и рециклираната стомана, използвана в камионите на Volvo.

Volvo Trucks се ангажира с Парижкото споразумение относно изменението на климата и с постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове в цялата верига на стойността най-късно до 2040 г.

*Брутно комбинирано тегло (GCW)

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари