1 декември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиЗлатен медал за MAN в класацията за устойчивост на EcoVadis

Златен медал за MAN в класацията за устойчивост на EcoVadis

Най-големият световен доставчик на класации за устойчивост за първи път присъди на MAN златен медал. Това поставя производителя на товарни автомобили сред първите пет процента от оценяваните компании в сегмента “производство на моторни превозни средства”.

От основаването си през 2007 г. независимата рейтингова агенция EcoVadis е изградила международна мрежа от над 100 000 оценени компании. За тази цел експертите анализират доколко те са интегрирали принципите на устойчивото развитие и корпоративната социална отговорност (КСО) в своите бизнес дейности и системи за управление – конкретно според отрасъла, страната и размера на компанията. MAN участва в оценките от 2014 г. насам.

Целта на EcoVadis е да изготвя надеждни и световно признати оценки на устойчивостта. Това дава възможност на компаниите да документират собствените си усилия и да включат оценката си при избора на доставчици. Все по-често такива оценки са предпоставка дори за разглеждане на нови покупки.

MAN далеч над средното за индустрията

MAN постигна 72 от 100 точки в цялостната оценка, докато средната стойност за индустрията в сегмента “производство на моторни превозни средства” е 45 точки. Високият резултат осигурява на MAN място сред първите пет процента от всички 104 оценени компании, тъй като 97 % от тях са получили по-лоши резултати. Ето защо EcoVadis присъди на производителя на товарни автомобили златен медал за първи път, след като през 2021 г. получи бронзов медал.

EcoVadis оценява компаниите в четири области. MAN постигна най-висок резултат в областта “Околна среда” (80 точки), следван от “Труд и човешки права” (70 точки), “Устойчиви обществени поръчки” (70 точки) и “Етика” (60 точки). Основа за оценките беше настоящият Доклад за устойчиво развитие 2021, който се основава на основно преразгледаната стратегия за устойчиво развитие.

При оценката особено внимание бе обърнато на прозрачното и изчерпателно отчитане и проследяване на напредъка на MAN по всички съответни аспекти на устойчивото развитие (напр. одитирания доклад за устойчивостта в съответствие със стандарта GRI), ангажимента към целите на устойчивото развитие чрез публикувана информация и вече приложени мерки (напр. целите SBTi), както и закотвените в дружеството насоки и политики по четирите области на оценка (напр. политиката на MAN за опазване на околната среда).

Електромобилността е висок приоритет в MAN. eTGE и Lions City E вече се продават успешно, а производството на eTruck ще започне през 2024 г.

Новата стратегия за устойчивост на MAN дава резултати

Устойчивостта е залегнала в основата на новата корпоративна стратегия на MAN. “Това вече дава резултати, както показва скокът ни в оценката на EcoVadis”, казва главният изпълнителен директор на MAN Александър Власкамп. “За нас това е стимул за по-нататъшно увеличаване на усилията ни във всички разглеждани области – защото устойчивостта не е резултат, а непрекъснат процес. И дори в трудна пазарна среда ние разглеждаме устойчивите действия като предпоставка за възможността да се конкурираме в бъдеще.

По-специално, интердисциплинарното сътрудничество на всички отдели на MAN направи възможен успеха в оценката на EcoVadis. Компанията възнамерява да продължи да върви по този път и в бъдеще: След подробната оценка на силните и слабите страни, посочени от експертите, MAN ще продължи да оптимизира своите мерки в областта на устойчивото развитие.

ИзточникMAN Truck & Bus
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари