29 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниStellantis Hordain е първият завод в света за производство на електрически автомобили,...

Stellantis Hordain е първият завод в света за производство на електрически автомобили, с ДВГ и задвижвани с водород

По време на посещението си в завода в Хордаен, в северната част на регион О дьо Франс, главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес обяви масовото производство на лекотоварни автомобили Peugeot, Citroën и Opel във версия, задвижвана с водород и оборудвана с горивна клетка.

Много се гордея с работата, извършена от ръководството и служителите в Hordain, които превърнаха своя обект в първия в света, съчетаващ три вида енергия, което стана възможно благодарение на гъвкавостта на нашата производствена система. Днешното съобщение демонстрира ангажимента на Stellantis да инвестира във Франция в най-новите технологии и да подкрепя нисковъглеродната мобилност, основана на принципа “Една компания””, каза Таварес. “Stellantis успя да премине към следващата стъпка в историята на автомобилостроенето в рамките на преход, управляван съвместно с нашите социални партньори в 12-те ни индустриални обекта в седем френски региона, където се гордеем, че сме пуснали исторически корени.”

Тези задвижвани с водород автомобили ще бъдат сглобявани на мултиенергийната линия на завода, която вече произвежда електрическите версии и версиите с двигател с вътрешно горене на ежедневния “K-Zero”. Използвайки подсилена платформа от каросерията в бяло, моделите с водородно задвижване след това ще следват обичайните етапи на боядисване и сглобяване, на същата производствена линия като автомобилите с двигател с вътрешно горене и електрическите автомобили, преди да влязат в новото съоръжение с площ 8000 m², което се фокусира единствено върху крайния тунинг.

Специализиран екип ще монтира резервоара, допълнителните батерии и горивната клетка на производствена линия в завода в Хордайн, което намалява наполовина времето за настройка в сравнение с предишния маломащабен процес, при който горивната клетка се сглобяваше в пилотна работилница в Рюселсхайм.

Тази индустриализация на лекотоварни автомобили, задвижвани с водород – придружена от инвестиции на стойност 10 млн. евро с финансовата подкрепа на френското правителство – е нова стъпка за Hordain, където 43% от моделите за марките Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat и Toyota вече се предлагат в електрическа версия с нулеви емисии.

Автомобилите “K-Zero” с горивна клетка са предназначени за професионалисти, занимаващи се с превоз на товари на дълги разстояния, които се нуждаят от по-дълъг пробег (400 км), възможно най-бързо време за зареждане (3 минути) и без компромиси по отношение на капацитета за зареждане (1000 кг полезен товар).

Пуснат на пазара през 2021 г., Stellantis е първият производител в света, който пуска на пазара този тип превозни средства.

Открит през 1994 г., заводът в Хордайн е в основата на индустриалната стратегия на подразделението за търговски превозни средства на Stellantis. На този еталонен обект се сглобяват леки търговски и пътнически автомобили от фамилията “K-Zero”. В Hordain работят 2440 души на три смени, а дневното производство е 628 автомобила.

През 2021 г. обектът сглобява 144 650 автомобила, а през лятото на 2022 г. произвежда милионния “K-Zero”.

ИзточникStellantis
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари