27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниБъдещето на комфорта за водача с DAF XD

Бъдещето на комфорта за водача с DAF XD

Перфектна достъпност, несравнимо вътрешно пространство и работна и жизнена среда, отличаваща се с луксозното докосване и усещане на пътнически автомобил от висок клас. Това превръща новото поколение DAF XD в най-комфортния камион за дистрибуция за водача. Новата гама дистрибуторски камиони DAF поставя нови стандарти във всеки аспект.

Шофьорите на дистрибуторски камиони трябва да влизат и излизат от автомобила си много пъти на ден. За тях най-високият комфорт на техния камион започва още с отварянето на вратата и предлагането на отлична достъпност. Само двете входни стъпала са ергономично разположени, като предлагат удобен ефект на стълбище. Вратата се отваря широко, разкривайки логично разположени парапети на А и В-колоните. За оптимална достъпност воланът може много лесно да се фиксира в изправено положение за паркиране.

Вътрешното пространство е водещо в класа

Топлото посрещане продължава щедро, тъй като интериорът на кабината на новото поколение XD поставя нови стандарти по отношение на вътрешното пространство, независимо дали е избрана дневна, спална или висока спална кабина.

Всъщност Sleeper High Cab на новия XD е почти идентична с просторната кабина на новото поколение DAF XF за дълги превози. При XD изходната точка на кабината е разположена със 170 мм по-ниско, за да се осигури изключителна достъпност и пряка видимост. Височината на стойката е до 1970 мм и в комбинация с обем на кабината от почти 10 м3 това води до ново ниво на простор в сегмента на дистрибуцията, също и благодарение на височината на тунела на двигателя от само 320 мм.

Освен това новото поколение DAF се предлага и с едноетажна Sleeper Cab с вътрешна височина 1300 мм и обем до 10 м3. Дневната кабина позволява на водача да постави седалката си в напълно отпусната позиция и предлага допълнително пространство за отлична ергономичност на третата седалка и достатъчно място за съхранение. Също така, New XD Day Cab позволява наличието на пълноразмерен хладилник, монтиран ex works.

Уникален диапазон на регулиране на седалките и кормилната колона

За новото поколение дистрибуторски камиони XD DAF създаде възможно най-добрата работна среда за водача. Диапазонът на регулиране на седалката на водача е 1190 мм по дължина и 413 мм по височина, което далеч надхвърля всички настоящи стандарти в този сегмент. Воланът може да се регулира под ъгъл не по-малък от 6° до 55° и дори може да се постави както в активно, така и в по-вертикално положение, което позволява да се постигне позиция на водача, подобна на тази в лек автомобил.

DAF предлага три вида тапицерии на седалките, представящи първокласното качество на дистрибуторските камиони от ново поколение: мека тъкана материя, елегантна Алкантара и изцяло от луксозна кожа.

Сгъваема седалка за втория шофьор и трета седалка

Подобно на флагманските модели на DAF за дълги разстояния XF, XG и XG⁺, дистрибуторските камиони DAF XD от ново поколение се предлагат стандартно със сгъваема седалка за втория шофьор. Когато е сгъната, седалката осигурява неограничена пряка видимост през опционалната врата Vision Door с прозорец Kerb View, като същевременно увеличава свободата на движение в кабината. Облегалката за глава на тази седалка може да бъде интелигентно сгъната (опция), което е практично да се използва от седящите на койката като маса.

Day Cab може да бъде оборудвана с удобна трета седалка, също сгъваема и разположена в горната част на тунела на двигателя. Тази опционална седалка е оборудвана с подлакътници и има достатъчно място за краката, така че на третия пътник може да се предложи много удобна позиция.

Арматурното табло Vision

Специално за новата си серия XD DAF създаде арматурно табло, което поддържа следващо ниво на директен изглед. Това табло Vision включва големите предимства на арматурното табло в сериите XF, XG и XG⁺ от ново поколение и се характеризира със стръмно спускане към предното стъкло от страната на втория шофьор. Това води до директна видимост, която е безпрецедентна в сегмента на дистрибуцията.

Поглед към пътя, ръце на волана

Арматурното табло на новото поколение DAF XD е с красив дизайн и включва най-съвременни дисплеи. То разполага с атрактивен централен 12-инчов дисплей за цялата информация, свързана с автомобила, и опционален 10,1-инчов сензорен екран за навигационната и информационно-развлекателната система DAF. Цялата ключова информация се вижда с един поглед, близо до хоризонта на водача.

Ключовите функции на автомобила се управляват чрез физически бутони, които са в пряк обхват. Те са логично разположени на волана и на мекото на допир арматурно табло. Изключителната ергономия представя философията на DAF “Очи на пътя, ръце на волана”, като допринася за най-високия комфорт и безопасност.

Напълно цифрови дисплеи на арматурното табло

Привлекателен за окото е големият 12-инчов изцяло цифров дисплей на арматурното табло, който показва цялата информация, свързана с автомобила. Водачът може лесно да избере класически или модерен дизайн, както и нивото на представената информация, като използва въртящия се палец на волана. Централният дисплей може да се конфигурира за всеки водач според личните му предпочитания и вкус, което дава възможност за персонализация на всичко.

Информацията и предупрежденията от системите за подпомагане на водача заемат централно място на яркия 12-инчов дисплей на арматурното табло. Те включват информация за пътната обстановка и навигацията, както и предупреждения например от системата AEBS-3 и системите за предупреждение при напускане на лентата и предупреждение за челен сблъсък. 

Нова информационно-развлекателна система DAF

За новото поколение XD DAF предлага не по-малко от четири нива на информационно-развлекателната система DAF. Стандартната система осигурява радио и стрийминг услуги и се предлага без допълнителен дисплей. Това изпълнение е предназначено за онези клиенти, които искат да включат свои собствени системи.

Следващото ниво поддържа Apple Car Play и Android Auto. Това луксозно ниво се предлага с 10,1-инчов сензорен екран, който също така поддържа и предоставя различни изгледи от камерата, ако има такава. За навигацията на камиона се предлага версия Luxury Plus с огледално отразяване на телефона чрез приложението DAF Navigation App. Най-високото ниво е нивото Exclusive, включващо таблет DAF Connect, който дава възможност за програмиране от оператора-планинар (push routes) и добавя възможност за инсталиране и на приложения на трети страни.

Аудиосистемите се предлагат в три различни нива. Стандартна (само за дневна кабина, 3 високоговорителя), Луксозна (5 високоговорителя) и Ексклузивна (8 високоговорителя, включително нискочестотни високоговорители под леглото и отделен усилвател от висок клас).

Огромни пространства за съхранение

Новото поколение на DAF XD осигурява обширно пространство за съхранение. В централната част на арматурното табло има големи пространства за съхранение, както в горната му част, така и под него, където е разположено отворено отделение с две интегрирани поставки за чаши и бутилки за пиене.

Освен това XD Sleeper High Cab предлага три рафта в горната част с общ обем 188 литра (42, 104 и 42 литра).

Отлично място за работа

Шофьорите, които искат да актуализират документацията си – или да се насладят на храната си – се възползват от голямата, практична прибираща се маса на арматурното табло. Това табло е стандартно за превозните средства за дълги разстояния на DAF от десетилетия и сега се предлага като опция в новото поколение XD Day Cab, Sleeper и Sleeper High Cab. Освен това на таблото има 3 USB гнезда за лесно свързване на телефони и таблети и специално отделение за безжично зареждане на мобилен телефон.

Склад под леглото с опции за хладилник за Sleeper Cab

Огромното пространство за съхранение под леглото в XD Sleeper Cab и Sleeper High Cab може лесно да бъде достигнато чрез повдигане на леглото. По желание на клиента то включва едно голямо чекмедже от 70 литра, което може да бъде оборудвано и с хладилник, в който бутилките могат да стоят изправени. Хладилникът включва уникална интегрирана добре изолирана поставка за две бутилки, която поддържа напитките охладени.

Специална кутия за инструменти или просторен хладилник за дневна кабина

Кабината Day Cab, разполага с три отворени отделения за съхранение зад седалките: идеални за документи, предпазни жилетки, ръкавици и каски, например. За централното отделение DAF е проектирал специална кутия за инструменти или дори просторен хладилник. И двете могат да бъдат поръчани от завода.

Практични външни шкафове

Подобно на новите XF, XG и XG+, DAF XD със спална кабина и висока спална кабина има големи външни шкафове от двете страни. Достъпът до тях е лесен през големи врати с размери 384 x 398 мм и предлагат не по-малко от 205 литра пространство за съхранение от всяка страна.

Най-добрите легла в индустрията

Благодарение на отличните си характеристики и комфорт новото поколение XD на DAF е напълно подходящо за национална и дори международна дистрибуция. Като пример, New Generation XD със спална кабина и висока спална кабина предлага същото, изключително ниво на комфорт на спане като New Generation XF за дълги превози. И в двете версии дължината на леглото е впечатляващите 2220 мм с не по-малко от 750 мм ширина (600 мм зад седалките). Матракът на леглото е с дебелина 150 мм и може да бъде допълнен с отделен топер с дебелина 50 мм за оптимален комфорт на съня. XD Sleeper High Cab се специфицира с второ легло с матрак с дебелина 100 мм или с багажник.

Панел за управление на задната стена

Подобно на всички останали камиони от ново поколение DAF XF, XG и XG+, новите дистрибуторски камиони XD Sleeper и Sleeper High разполагат с красив контролен панел на задната стена, от който могат да се управляват осветлението, климатикът, аудиосистемата, прозорците и люкът на покрива. Той включва и режим за наблюдение, включващ камерите на системата DAF Digital Vision и DAF Corner View. Бутонът за паника незабавно активира клаксона и аварийните светлини. Новият контролен панел на задната стена включва USB гнездо за зареждане на таблет или телефон, който може да се съхранява в специален държач.

Висококачествени материали и покритие

Интериорът на разпределителните камиони DAF XD от ново поколение има вид и усещане на луксозен автомобил благодарение на прилагането на висококачествени материали и финишни покрития навсякъде – от седалките и облицовката на таблото до стените и превключвателите. По-специално, използването на най-новите меки на допир материали дава възможност за стилен дизайн на острите ръбове на арматурното табло, което поддържа ултрамодерен, цялостен външен вид от висок клас.

XD разполага с три вида декоративни покрития: черният фасет Hexagon се предлага стандартно и може да бъде надграден до стилния сребрист хаптичен цвят Argenta или дори до елегантния Natura с ексклузивна дървесна структура. Декоративните ленти се появяват в подложката за длани под втория 10,1-инчов екран, на арматурното табло по цялата му дължина и в дръжките на вратите.

Фантастично вътрешно LED осветление

Подобно на външното осветление, също и вътрешното осветление на XD е изцяло базирано на дълготрайната LED технология при всички версии – въпреки че по желание Day Cab може да бъде специфицирана с крушки – за да направи шофирането, работата и по-специално релаксацията още по-комфортни.

Климатизация

Приятният климат в салона е от съществено значение за водещия в този клас комфорт на водача. DAF прилага стандартна интелигентна климатична система. Системата поддържа зададената комфортна температура в кабината до един час, като използва остатъчната топлина на охлаждащата течност на двигателя. Това е не само комфортно и много полезно по време на кратки спирания, но и повишава ефективността, тъй като не е необходимо да се “запалва” климатичната система отново след всяко спиране.

Удоволствие от шофирането

Ненадминатият комфорт на водача се реализира и чрез превъзходни характеристики на шофиране и свръхниски нива на NVH (шум, вибрации и твърдост), което поставя нов стандарт в сегмента на дистрибуторските камиони.

Предната част на шасито е с нов дизайн и е оборудвана с твърда напречна греда и новоразработена алуминиева предна защита срещу подбиване с нови скоби. Резултатът е висока твърдост при усукване, като новата конструкция допринася и за благоприятното собствено тегло на автомобила. 

Подобно на камионите DAF от ново поколение за дълги превози, окачването на кабината се отличава с нова пружина или пневмоокачване и нова конструкция на амортисьорите за най-висок комфорт. Освен това окачването на задния мост е с напълно нова конструкция. Възприемайки цялостен системен подход има нова геометрия на окачването на задния мост за всички версии и дори нова позиция на седлото за всички влекачи DAF XD от ново поколение.

В резултат на новото шаси, кабина и окачване на задния мост, както и на новата конструкция на кормилната уредба, която намалява силите на управление, New XD предлага най-добрите в класа си возия и управление. Управлението му е удоволствие. А благодарение на страхотния нов интериор на кабината новият дистрибуторски камион на DAF също е удоволствие за работа, почивка и релаксация.

ИзточникDAF
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари