27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниБъдещето на безопасността с DAF XD

Бъдещето на безопасността с DAF XD

Пътната безопасност е основен приоритет в градската дистрибуция. Ето защо новото поколение DAF XD се отличава с ниска позиция на кабината, голямо предно стъкло и ултраниски линии на обзор, поставяйки нови стандарти за директна и индиректна видимост, подкрепени от най-съвременни технологии като системата DAF Digital Vision и уникалната система DAF Corner View. Освен това напълно новата, здрава структура на кабината, наборът от системи за подпомагане на водача и водещата в класа ергономия превръщат новото поколение DAF XD в новия лидер в класа на дистрибуторите, що се отнася до безопасността.

Изглежда, че нито един град в света не е по-решен да намали броя на произшествията между търговски превозни средства и уязвими участници в движението, отколкото Лондон, което е отразено в строгия лондонски стандарт за директно виждане (DVS). Въпреки че спазването на непрекъснато затягащите се разпоредби е предизвикателство за всички производители на средни и тежки камиони, DAF напълно подкрепя целта на DVS: да се увеличи максимално директната видимост от позицията на водача, за да се повиши безопасността на пътя.

Когато са оборудвани с уникалната система за видеонаблюдение DAF Vision Door и DAF Corner View, новото поколение камиони за дистрибуция DAF XD достигат максималните постижими 5 звезди в DVS. Това илюстрира уникалната пазарна позиция на XD по отношение на директната видимост.

За да се установи нов индустриален стандарт за директна видимост, кабината на новото поколение XD е разположена с не по-малко от 17 см по-ниско в сравнение с новото поколение XF, което е еталон за директна видимост в сегмента на камионите за дълги разстояния. Чрез оптимално пакетиране на компонентите зад радиаторната решетка са реализирани възможно най-ниските линии на обзор, както за предното стъкло (2,3 м2 ), също и за страничните прозорци.

За да се възползва максимално от ниският обзор, новото поколение DAF XD се предлага стандартно с новоразработеното арматурно табло Vision. Това арматурно табло се характеризира със стръмно спускане към предното стъкло от страната на втория шофьор.

За най-добра видимост на случващото се навън от страната на втория шофьор, като опция се предлага прозорец Kerb View. В комбинация със сгъваемата седалка “за кино” този прозорец Kerb View предлага безпрепятствена видимост към хората и предметите до автомобила, когато седалката на пътника е сгъната.

Демонстрация на изключителната директна видимост на новото поколение DAF XD са огледалата. Те са с аеродинамичен дизайн и са перфектно разположени с добре дефинирано пространство между отделните огледала, както и между огледалата и тънката А-колона.

Система за дигитално виждане DAF Digital Vision за подобрена непряка видимост

Отличната пряка видимост на пътя е всичко. Оптималната непряка видимост със сигурност е също толкова важна. Особено когато градските пътища са претъпкани и пълни с незащитени и непредсказуеми участници в движението и обсипани с предмети като колчета, стойки за велосипеди, пожарни хидранти и стълбове.

За най-добрата в класа си непряка видимост, като опция, системата DAF Digital Vision заменя основното и широкоъгълното огледала. Системата включва камери в сгъваеми рамена, монтирани високо в кабината. Те се отопляват, за да осигурят оптимална видимост при всякакви метеорологични условия. Освен това замяната на огледалата с камери подобрява и директната видимост.

Екраните на камерите на системата DAF Digital Vision логично са разположени на А-колоните на кабината и включват надстройки за подпомагане при маневриране и изпреварване. Системата е снабдена с усъвършенствани функции, като например автоматично панорамиране – за да се следи задната част на ремаркето при завиване – и изключително широк ъгъл на видимост, за да се осигури лесно и безопасно маневриране в градовете и в зоните за товарене.

DAF Corner View като стандарт

За да се повиши безопасността и да се намали уязвимостта, новото поколение DAF XD се предлага стандартно с високо оценената система DAF Corner View.

Системата DAF Corner View включва камера, която замества огледалата както от страната откъм бордюра, така и това за поглед пред кабината. Тя осигурява много по-голямо зрително поле от изискваното по закон, като същевременно качеството на видимост е значително по-високо в сравнение с всяко традиционно криво огледало. Дисплеят на DAF Corner View е логично разположен на А-колоната от страната на втория водач, така че водачът да има перфектна представа за случващото се около камиона от страната на втория водач с един поглед.

Нещо повече, замяната на огледалата със системата DAF Digital Vision допринася за директната видимост и увеличава аеродинамичните характеристики с 4,5%, което допринася за увеличаване на горивната ефективност с 1,4%.

Висококачествено LED външно осветление

Подобно на своите събратя – XF, XG и XG⁺ – DAF XD предлага LED технология в пълен обем на предното, страничното и задното осветление. Това включва дълги и къси светлини, светлини за движение през деня, светлини за завой и за маневриране. Това важи и за опционалните светлини за мъгла отпред както и красивите светлини Skylights (налични като опция за кабината Sleeper High). Страничните габаритни светлини, пътепоказателите и задните светлини също се възползват от LED технологията. Тя осигурява най-високо качество за най-добра видимост и максимална безопасност. Светодиодното осветление допринася и за благоприятни експлоатационни разходи благодарение на ниската си консумация на енергия и безкрайния си живот.

За комфорта на водача автоматичното избиране на светлините е стандарт в новата серия DAF XD. Тя автоматично активира дългите светлини при тежки и тъмни условия на шофиране. В случай на дъжд автоматично се активират и чистачките. Всички светлини на автомобила, включително тези на ремаркето, могат лесно да се проверяват чрез дистанционното управление в ключа на автомобила.

Най-добрата в класа си пасивна безопасност

Камионите DAF от ново поколение имат напълно нова и изключително здрава, надеждна структура на кабината, която предпазва от удар от всички страни. В предната част са интегрирани енергопоглъщащи краш-боксове за максимална защита. Зоните на сблъсък в задната част на кабината предпазват от движещи се товари, като осигуряват безопасност на работното място на водача. Покривът е подсилен за максимална защита на пътниците в кабината в случай на преобръщане.

Система за безопасност ProCaDis

Уникалната и патентована от DAF система за програмирано изместване на кабината (ProCaDis) позволява изместване на XD кабината с 400 мм върху шасито по време на челен сблъсък, за да се абсорбира енергията и да се предотврати отделянето на кабината. В резултат на това ProCaDis запазва структурата на кабината и увеличава максимално пространството за оцеляване на пътниците в автомобила.

Система за безопасност CoDeS

Системата за контролирана деформация на кормилната колона (CoDeS) на DAF гарантира, че воланът се премества встрани от водача, например в случай на сблъсък с ремаркето отзад. Коленете на водача пък са защитени от зони за поглъщане на удари в арматурното табло на новото поколение XD.

Системи за подпомагане на водача

Новото поколение DAF се предлага с пълен набор от системи за подпомагане на водача, които подпомагат комфорта и безопасността. Те включват асистент за спиране, система за предупреждение при напускане на лентата, аварийни спирачни светлини, асистент за завиване DAF City Turn и последно поколение усъвършенствана система за аварийно спиране. AEBS-3 може да осигури до пълно автономно аварийно спиране, за да подпомогне избягването на сблъсък както с неподвижни, така и с движещи се превозни средства от скорост до 80 км/ч.

Лесната за дозиране DAF Electronic Park Brake е ценна опция за безопасност. Тя автоматично задейства паркинг спирачката, когато например двигателят е изключен, като по този начин предотвратява неволно преобръщане на камиона. Освен това електронната паркинг спирачка се изключва, когато водачът натисне педала на газта, за да потегли. Включена е и тестова функция за проверка на мощността на паркинг спирачката на камиона – чрез освобождаване на спирачките за паркиране на ремаркето. 

Нискоскоростната спирачка на ремаркето гарантира безопасно прикачване и откачване на ремаркето чрез независимо активиране на спирачките на ремаркето. Новост е и асистентът за паркиране, който задейства всички спирачки до паркинг спирачката, за да гарантира, че камионът няма да се движи по време на товарене или разтоварване с кран или при работа със самосвал.

Водещо в класа удобство за водача

Особено в градския транспорт безопасният шофьор е този, който може да държи погледа си на пътя. Ето защо DAF е обърнал пълно внимание на създаването на перфектен интерфейс човек-машина (HMI) в съответствие с философията “Ръцете на волана, очите на пътя”. Ето защо всички основни функции за шофиране на новото поколение DAF XD се управляват от волана или от лостчетата на кормилната колона. От включването на функции, пряко свързани с шофирането, до работата с менюто на цифровия дисплей, от управлението на TraXon до работата с аудиосистемата и телефона – всичко е логично разположено. Второстепенните функции за шофиране се управляват от физически превключватели на арматурното табло, като всички те са на една ръка разстояние от водача. Този подход гарантира, че водачът ще се съсредоточи върху пътя, което е отправна точка за оптимална безопасност.

ИзточникDAF
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари