29 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕкологияЕвродепутатите искат станции за зареждане на автомобили на всеки 60 км

Евродепутатите искат станции за зареждане на автомобили на всеки 60 км

За да помогнат на ЕС да стане неутрален по отношение на климата, членовете на ЕП искат станции за зареждане на автомобили на всеки 60 км, както и станции за зареждане с водород на всеки 100 км.

Парламентът прие позицията си по проекта за правила на ЕС, чиято цел е да се стимулира въвеждането на станции за презареждане и алтернативни станции за зареждане (като електрически или водородни) за леки и товарни автомобили, влакове и самолети и да се подпомогне разпространението на устойчиви превозни средства. Новите правила са част от пакета “Fit for 55 in 2030” – план на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Повече станции за презареждане/зареждане с гориво

Членовете на ЕП постигнаха съгласие за определяне на минимални задължителни национални цели за разгръщане на инфраструктурата за алтернативни горива. До 2024 г. държавите членки ще трябва да представят своя план за постигането им.

Според приетия текст до 2026 г. трябва да има поне по един пункт за зареждане на електрически автомобили на всеки 60 км по главните пътища на ЕС. Същото изискване ще важи и за камионите и автобусите, но само по основните мрежи TEN-T и с по-мощни станции. Ще има някои изключения за най-отдалечените региони, островите и пътищата с много малък трафик.

Членовете на ЕП предлагат също така да се създадат повече станции за зареждане с водород по главните пътища на ЕС (на всеки 100 км, а не на всеки 150 км, както предлага Комисията) и това да стане по-бързо (до 2028 г., а не до 2031 г.).

Просто зареждане

Алтернативните станции за зареждане трябва да бъдат достъпни за всички марки превозни средства, а плащането трябва да бъде лесно. Те трябва да показват цената на kWh или на килограм и тя трябва да бъде достъпна и сравнима. Членовете на ЕП искат също така до 2027 г. да бъде създадена точка за достъп до данни за алтернативните горива в ЕС, която да предоставя информация за наличността, времето за изчакване и цените на различните станции в Европа.

ИзточникЕП
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари