1 декември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРемаркета и надстройкиПочина д-р Бернард Кроне, дългогодишен собственик на Krone Group

Почина д-р Бернард Кроне, дългогодишен собственик на Krone Group

С дълбока скръб ви информираме за кончината на дългогодишния собственик на Krone Group, д-р Бернард Кроне, след кратко тежко боледуване в Шпеле, Емсланд, на 14 октомври 2022 г. на 82-годишна възраст.

За кончината му скърбят не само семейството и роднините му, както и повече от 7000 служители, но и международната индустрия за селскостопанска техника и европейските товарни автомобили, които страстният семеен предприемач д-р Бернард Кроне решително оформи през дългогодишната си работа. Близкият контакт с клиентите – личното общуване с хората от браншовете – винаги е бил особено близък до сърцето му.

Д-р Бернард Кроне е смятан за визионер и човек на действието. Мотото на живота му е вдъхновено от философа Данте Алигиери: “Единият чака времената да се променят, другият ги използва и действа”, и той действа – естествено. Непрекъснато развиваше компанията и вземаше новаторски решения за разнообразяване на дейността: В допълнение към навлизането в сектора на товарните автомобили, той създава, наред с други неща, самоходна техника в селскостопанската техника и специализира компанията Krone в техниката за прибиране на фураж. По този начин той оформя корпоративната група в продължение на много десетилетия, разработва продукти и определя посоката, преди да се оттегли официално от оперативната дейност през 2010 г. и да предаде ръководството на своя син Бернард Кроне. С ранното уреждане на наследяването на компанията в полза на групата Krone той отново демонстрира предприемаческа далновидност. Най-важният му съвет към неговия наследник е: “Винаги оставай ковач от Емсланд като прадядо си, дядо си и баща си.

Неговата ангажираност оказа влияние далеч отвъд границите на компанията. Той беше изцяло отдаден и на работата в сдруженията: в Търговско-промишлената палата, в Асоциацията на производителите на земеделска техника и селскостопански трактори (LAV), като президент на Европейската асоциация на производителите на земеделска техника (CEMA), в Асоциацията на машиностроителите (VDMA), като дългогодишен вицепрезидент на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) и като председател на групата на производителите на “Ремаркета, специални каросерии и автобуси”. Постиженията му са признавани многократно. Институтът по технологии към Университета в Брауншвайг му присъжда почетна докторска степен. Получава медал “Тило-Фрайхер-фон-Вилмовски” за “дългогодишни ценни импулси в полза на хората, заети в селското стопанство”, златен медал “Макс-Ейт-Денкмюнзе”, а бившият министър-председател на Долна Саксония Кристиан Вулф му връчва Кръст за заслуги на лента на Ордена за заслуги на Долна Саксония. Президентът на министър-председателя Стефан Вайл го награди с Кръст за заслуги I-ва степен на провинция Долна Саксония. Освен това д-р Бернард Кроне получи индустриалната награда LEO в категорията “Иновация/Идея” за концепцията на добре познатата комбинация от дълги камиони. Освен това той е награден с медал “Емсланд”, Grashof Denkmünze – най-високата награда на Асоциацията на германските инженери – и “Grossen Wagen” на Bundesverband Güterkraftverkehr (BGL). През 2013 г. VDA го назначава за почетен член.

Д-р Бернард Кроне израства в компанията от самото начало. Още от дете той често е допускан до фабриката и до клиентите. Като 6-годишен ученик той казва на учителката си, че може да научи повече в работилницата, отколкото в училище. Разбира се, той все пак продължил да посещава, след завършването си завършил чиракуване и след това започнал академичното си обучение като машинен инженер в Кьолн през 1959 г., като най-младия студент по това време. Три години по-късно завършва успешно обучението си и постъпва на работа във фирмата. След това баща му го изпраща в Ирландия, за да прекара известно време в чужбина. Искал е да го подготви възможно най-рано да поеме компанията. През 1970 г. баща му умира внезапно и твърде рано. В качеството си на единствен наследник той поема производството на земеделска техника на компанията в Шпеле. Баща му оставя големи обувки за д-р Бернард Кроне, но за него е било естествено да поеме отговорността.

В личния си живот бащата на три деца и многократен дядо е отдаден на интересите на природата в родния си регион и извън него като страстен ловец и фермер. Разбира се, активното участие в местни сдружения и тяхното популяризиране бяха неразделна част от работата му.

Въпреки че смъртта на д-р Бернард Кроне оставя дълбока диря в душата на компанията, житейските ценности на далновидния, но и земен родом от Емсланд формират основата на устойчивия успех на компанията и до днес. Честност, надеждност, прямота – това са понятията, с които много съдружници го описват с пълно уважение. За него винаги е било важно да бъде пример за подражание и активно да изпълнява тази роля.

Семейството, цялото ръководство на компанията и всички служители ще продължат делото на живота му с ангажираност за поколения напред.

ИзточникKrone
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари