27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниIVECO обединява сили с доставчик на енергия за изграждане на екосистема за...

IVECO обединява сили с доставчик на енергия за изграждане на екосистема за биометан

IVECO, транспортната и логистична компания GLS Италия и доставчикът на енергия Vulcangas откриха нов завод за био-втечнен природен газ във фермата Cascina Antegnatica близо до Лоди, Италия. Новата инсталация произвежда биометан от селскостопански отпадъци от местните ферми и снабдява Vulcangas. GLS Италия използва този био-LNG за зареждане на своя автопарк от превозни средства, задвижвани с LNG, който включва влекачи IVECO S-WAY LNG.

Понастоящем зареждането с биометан е единствената зряла технология, която не прави компромис с производителността и експлоатационния обхват в сравнение с конвенционалните дизелови двигатели. Биометанът дава възможност за почти неутрален въглероден отпечатък, а в зависимост от използваната суровина е възможен дори отрицателен въглероден отпечатък. Ползите излизат извън рамките на транспортния сектор, тъй като биометанът дава възможност за независимост от изкопаемите горива и за по-стабилни цени, както и за принос към развитието на селските райони.

Биометанът не само е полезен за околната среда, но носи и икономически ползи. При производствения процес се получават странични продукти като тор от ферментата, който може да замени скъпите химически торове, и въглероден диоксид, който се използва главно в хранително-вкусовата промишленост.

Джандоменико Фиорети, ръководител на отдела за развитие на бизнеса с алтернативни задвижвания в IVECO, казва: “Откриването на завода за био-LNG е доказателство, че IVECO вярва в биометана като зряло решение и поддържа ангажимента си за декарбонизация на автомобилния транспорт. Това е конкретно доказателство, че био-LNG е оперативно и финансово жизнеспособно решение, което е на разположение днес. Сега виждаме най-добрата практика във веригата на енергийните доставки, в която всички участници работят заедно, за да развият успешна екосистема за биометан.

Алесандро Вагаджини, оперативен директор на GLS, коментира: “Амбициите ни за устойчивост са подкрепени от съвместните усилия на много области на нашия бизнес. Тази инициатива подчертава нашата ангажираност: ние сме се ангажирали с превозни средства, задвижвани с втечнен природен газ, и сега можем да ги задвижваме с био-втечнен природен газ, което напълно отговаря на нашите очаквания.

Андреа Боси, мениджър “Ключови клиенти” във Vulcangas, посочва: “Енергийната индустрия преминава през безпрецедентен етап в историята си. Днес био-LNG заема стратегическа позиция във веригата за доставки в транспорта. Като чисто гориво, което намалява общите емисии на CO2, то е най-добрият вариант за декарбонизиране на автомобилния превоз на товари и за освобождаване от зависимостта от изкопаемите горива.

Влекачи IVECO S-WAY LNG от зелените паркове на транспортните компании Gruppo D’Innocenti, T&T.I, Canguro и A&V бяха на разположение за откриването на завода.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари