27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиПърви водороден автобус Solaris в полския град Люблин

Първи водороден автобус Solaris в полския град Люблин

Solaris Bus & Coach и общинската транспортна служба Zarząd Transportu Miejskiego (ZTM) в Люблин подписаха договор за закупуване и доставка на водороден автобус Urbino 12. След приключването на тази доставка Люблин ще бъде вторият полски град след Конин, който ще внедри водородни решения в автопарка си.

Solaris получи поръчка от ZTM Lublin за доставка на първия водороден автобус в града. Водородният автобус Urbino 12 е превозно средство с най-съвременни решения, базирани на водородната технология. В съответствие със споразумението поръчката ще бъде изпълнена до септември следващата година. Операторът, който ще предоставя обществени транспортни услуги с водородния автобус, ще бъде Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) Lublin.

По този начин Люблин се присъединява към избрана група европейски градове, които поставят нови критерии за планиране и управление на автобусни паркове. Дългогодишното ни сътрудничество ни кара да се гордеем. Ще бъдем много щастливи да бъдем партньор на ZTM Lublin при внедряването на водородната технология„, заяви Хавиер Калеха, главен изпълнителен директор на Solaris Bus & Coach.

Автобусите, задвижвани с водород, се отличават с краткото време за зареждане и с много дългия си пробег, дори при неблагоприятни метеорологични условия. Водородът е и чист източник на енергия. Единствените странични продукти на химическата реакция, която се извършва във водородната горивна клетка, са топлина и пара. Горивото ще се съхранява в газообразно състояние в резервоари, монтирани на покрива. Поръчаният автобус ще бъде оборудван със съоръжение за съхраняване на електрическа енергия, т.е. батерия, която освен че се зарежда от водородната горивна клетка, може да се зарежда и с помощта на външно мобилно зарядно устройство, което е част от договора и е включено в оборудването на автобуса.

Водородният автобус, предназначен за Люблин, ще може да превозва 85 пътници, 29 от които могат да бъдат седящи. Автобусът ще разполага с разнообразни решения за повишаване на комфорта на пътниците и работата на водача. Те ще включват, наред с други функции, система за преброяване на пътниците, система за видеонаблюдение, климатик, автомат за билети с възможност за безналично плащане, система за дезинфекция на въздуха в салона на превозното средство и USB портове за зареждане на пътниците.

Партньорството между Solaris и Люблин датира от 1996 г. През годините производителят на автобуси е доставил на града почти 200 превозни средства, включително с дизелово задвижване, както и с електрическо задвижване: както електронни автобуси, така и тролейбуси. Заедно с доставката на водородния автобус Urbino 12 системата на градския транспорт в Люблин ще има достъп до широк спектър от най-съвременни решения в областта на обществения транспорт.

Понастоящем 70 водородни автобуса Solaris Urbino 12 кръстосват улиците на европейските градове, а през следващите няколко месеца ще бъдат доставени още 100 единици. През септември беше пуснат в експлоатация втори водороден автобус в офертата на Solaris – Urbino 18. Разширяването на гамата му ще позволи на производителя на автобуси да реагира още по-гъвкаво на нуждите на превозвачите. Първите доставки на новото съчленено водородно превозно средство ще бъдат възможни още през второто тримесечие на 2023 г.

ИзточникSolaris Bus & Coach
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари