29 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниVolvo ще достави 20 тежкотоварни електрически камиона на Amazon

Volvo ще достави 20 тежкотоварни електрически камиона на Amazon

Volvo Trucks ще достави изцяло електрически тежкотоварни камиони на Amazon в Германия до края на годината. Очаква се 20-те електрически камиона Volvo FH да изминават повече от един милион пътни километра годишно, задвижвани с електричество вместо с дизелово гориво.

Тежкотоварните и други търговски превозни средства съставляват около 36% от емисиите на вътрешния транспорт на Германия*, което прави декарбонизацията на автомобилния транспорт важен въпрос за решаване.

Големите участници в транспортния бизнес играят ключова роля в ръководенето на усилията на индустрията за намаляване на въглеродния отпечатък. Ето защо се радвам, че Amazon работи с нас, за да им помогнем да намалят емисиите си при по-дълги и тежки транспортни задачи”, казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент по управление на продуктите във Volvo Trucks.

Volvo Trucks започна серийното производство на тежкотоварни електрически камиони през септември тази година и наличието на електрически камиони за междуградски и регионални превози бележи важен етап за декарбонизацията на автомобилния транспорт.

В световен мащаб вече разполагаме с шест модела електрически камиони, готови за поръчка и в серийно производство, за да отговорим на нарастващото търсене на декарбонизиращи се превози на товари. Това е окуражаваща стъпка напред за намаляване на въздействието на климатичните промени”, коментира Джесика Сандстрьом.

Електрическите версии на най-важната продуктова гама на Volvo Trucks – тежкотоварните камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX – ще изиграят важна роля за постигането на глобалната цел на Volvo Trucks, според която през 2030 г. 50% от всички продадени нови камиони ще бъдат с електрически батерии или горивни клетки. Тези електрически тежкотоварни камиони могат да работят с общо тегло от 44 тона, а трите споменати модела представляват около две трети от продажбите на компанията.

За Amazon камионите ще заменят дизеловите си аналози и ще играят ключова роля в инициативите за електрификация по транспортната верига.

Amazon се ангажира с декарбонизацията на своя автопарк, а средната миля е известен сектор, който трудно се поддава на абсорбиране”, обяснява Андреас Маршнер, вицепрезидент по транспортните услуги за Европа в Amazon. “Ето защо приемането на тези електрически тежкотоварни автомобили от Volvo в нашия автопарк е толкова важен етап. Ние управляваме една от най-бързо развиващите се програми за електрификация на търговския транспорт и ще продължим да инвестираме и да въвеждаме иновации, за да декарбонизираме и доставяме пакети на клиентите с нулеви емисии.

Факти за Volvo FH Electric
• Капацитет на батерията: 540 kWh
• Изходна мощност: 490 kW непрекъсната мощност
• Пробегът е до 300 км, но Volvo FH Electric може да измине до 500 км по време на нормален работен ден, ако се добави допълнително зареждане, например по време на обедната почивка

* Федерално министерство на околната среда и транспорта, Klimaschutz in Zahlen – Fakten, Trends und Impulse deutscher Klimapolitik, Ausgabe 2021 (bmuv.de), Page 36

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари