27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниHyundai Motor печели първото си отличие “Luminary” за Trailer Drone на наградата...

Hyundai Motor печели първото си отличие “Luminary” за Trailer Drone на наградата Red Dot: “Концепция за дизайн 2022”

Hyundai Motor Company спечели първото в историята си отличие “Luminary” на наградата Red Dot: с концепцията си за напълно автономна водородна мобилност Trailer Drone.

Отличието “Luminary” е най-високото ниво на признание, което се присъжда в Red Dot Award: Design Concept, избрано измежду победителите в конкурса Red Dot “Best of the Best”, за да служи като вдъхновение и пример за подражание на дизайнерите.

Като цяло Hyundai спечели три награди, включително отличията “Luminary”, “Best of the Best” и “Winner”, на годишното събитие, организирано от германския Design Zentrum Nordrhein-Westfalen. В допълнение към наградата “Luminary” за Trailer Drone, Red Dot обяви концепцията за спортен електрически автомобил SEVEN (SUEV) за “Best of the Best”, а модулната платформа Plug & Drive (PnD), базирана на роботиката, за “Winner”.

Red Dot за пореден път призна усилията ни да се превърнем в доставчик на интелигентни решения за мобилност с визионерски проекти, базирани на различни технологии. По-специално, Trailer Drone е важен модел, който показва нашата визия за напълно автономни търговски автомобили, базирани на водородни горивни клетки”, СангЮп Лий, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Hyundai Global Design Center. “Тази награда “Luminary” отбелязва страстта и усилията на нашите дизайнери и инженери да сбъднат мечтата за мобилност с нулеви емисии.

Hyundai Trailer Drone Concept

Trailer Drone е система за превоз на контейнери с водородно задвижване, която може да работи напълно автономно. С броя на интелигентно опакованите водородни резервоари, съобразени с профила на пътуването, гъвкавият и ефективен Trailer Drone осигурява достатъчен пробег от над 1000 км с едно зареждане, сравним със съществуващите системи за контейнерен транспорт.

Hyundai разработи концепцията, за да даде възможност за разнообразни приложения с помощта на e-Bogies, подобни на подрамата на колелата, която се намира под всеки влаков вагон. Trailer Drone е уникално и иновативно решение за търговска мобилност, при което ремаркето е поставено върху два e-Bogies, което му позволява да се върти в по-тесен радиус от обикновеното ремарке.

За разлика от конвенционалните влекачи, които са предназначени само за превоз на контейнери, Trailer Drone предлага многофункционална платформа, способна на неограничени бизнес приложения. Когато се експлоатира отделно от контейнерното ремарке, e-Bogie може да се използва в различни области, като например превоз на товари, строителство, пожарогасене и спасителни дейности.

Спечелилият наградата “Best of the Best” концепт SEVEN за спортен електрически автомобил (SUEV), който беше показан на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2021 г., след концепта 45 през 2019 г. и концепта Prophecy през 2020 г. Концепцията SEVEN е идеалният пример за марката IONIQ на Hyundai, като иновациите в областта на пространството и хигиенните функции превръщат автомобила във визионерско жизнено пространство на колела.

С дизайн, оптимизиран за аеродинамична ефективност и чиста естетика, Hyundai създава силует, който е напълно различен от типичните SUV дизайни. Изграден върху електрическата глобална модулна платформа на Групата (E-GMP), дългото междуосие, аеродинамичният силует и уникалните пропорции на SEVEN осигуряват мощна позиция, която оставя трайно впечатление.

Модулът PnD, който Hyundai показа на CES 2022 и Red Dot определи като “Winner”, е решение за мобилност “всичко в едно”, което съчетава електрическо задвижване на колелата, интелигентно кормилно управление, спирачки и хардуер на окачването, които могат да бъдат увеличавани или намалявани за всякаква цел, размер или приложение. Модулът PnD може да бъде прикрепен към всякакви предмети – от маси до контейнери – за разширяема мобилност. Потребителите могат да избират различни конфигурации на задвижването и размери на платформата в зависимост от изискванията си.

Модулът с едно колело използва управляващ задвижващ механизъм за безкрайно завъртане на колелото, което означава, че то може да се завърти на 360 градуса, което позволява холономично движение. Сензорите LiDAR и камерата позволяват на обекта, поддържащ PnD, да се движи автономно.

Наградата Red Dot се организира от Design Zentrum Nordrhein Westfalen в Германия и е един от най-големите конкурси за дизайн в света. Наградата е разделена на три различни дисциплини – продуктов дизайн, дизайн на марка и комуникация и концепция за дизайн – за да се оцени по-добре разнообразието в областта на дизайна. Наградата Red Dot: Концепция за дизайн приканва дизайнери, дизайнерски студия, компании и университети да предизвикат статуквото и да представят най-вълнуващите си дизайнерски концепции и прототипи пред международно жури от експерти в областта на дизайна.

ИзточникHyundai
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари