29 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниСътрудничество между различните индустрии осигурява електрифициран тежък транспорт

Сътрудничество между различните индустрии осигурява електрифициран тежък транспорт

Нов тежкотоварен електрически камион с батерии започна да се движи по пътищата в област Мелардален, Швеция. Електрическият камион е един от първите по рода си и може да обслужва товари до 64 тона. Това е станало възможно благодарение на Scania, компанията за транспортни и машиностроителни услуги Foria и компанията за рециклиране и опазване на околната среда Ragn-Sells. Електрическият камион е част от проекта REEL.

Нашият нов електрически камион ще бъде част от транспортно решение, което дава възможност за създаване на кръгова система. Сега Foria може да транспортира летлива пепел от топлоелектрическата централа в Мелардален до новите съоръжения на Ragn-Sells, където ценните соли могат да бъдат рециклирани и използвани повторно, без да се отделят емисии от камиона”, казва Фредрик Алард, ръководител на отдела за електронна мобилност в Scania.

За да ускорят развитието на електрифициран тежкотоварен транспорт без емисии, Scania, Foria и Ragn-Sells започнаха сътрудничество в различни отрасли. Scania е доставила електрически камион с батерии, който може да обработва товари до 64 тона. Foria отговаря за експлоатацията на камиона, който ще транспортира летливата пепел от топлоелектрическата централа в региона Мелардален, за да бъде рециклирана в новия завод Ash2Salt на Ragn-Sells в Хьогбиторп, северозападно от Стокхолм.

Електрическият камион с батерии вече се движи по пътищата, за да транспортира пепелта от топлоелектрическата централа в Мелардален до Хьогбюторп за съхранение до пускането в експлоатация на новото съоръжение. Днес има няколко решения за електрифициран транспорт, но повечето от тях са за по-кратки разстояния и с не толкова тежки камиони.

Този електрически камион е голяма стъпка и е жизненоважен за Foria, ако искаме да преминем към електричество и по този начин да променим потока, който е изграден около изкопаемите горива. Сътрудничеството със Scania и Ragn-Sells ни дава възможност да се учим и да оценяваме бъдещите инвестиции в технологии, които не използват изкопаеми горива”, казва Тове Винигер, мениджър “Устойчиво развитие” във Foria.

След откриването на новото съоръжение електрическият камион ще работи на две смени, за да се намали количеството на транспорта, който работи с изкопаеми горива. За да се избегнат ненужните и скъпи спирания, камионът ще се зарежда бързо при товарене и разтоварване. В завода на Ragn-Sells в Хьогбиторп технологичната компания ABB е доставила две високоефективни зарядни устройства с капацитет 160 kW. Намерението е по-късно същата възможност за зареждане да има и в топлоелектрическата централа, където се събира летливата пепел.

Това, което правим с летливата пепел, е една от най-големите инвестиции, които са направени в рамките на кръговото рециклиране на материали в Швеция. Щастливи сме, че сътрудничеството със Scania и Foria дава възможност за електрифицирано транспортиране на пепелта без изкопаеми горива до и от нашето съоръжение”, казва Ерик Вастесон, ръководител на проекта в Ragn-Sells.

ИзточникScania
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари