1 декември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоСтроителна и логистична техникаFPT Industrial задвижва първия в света снегорин с двигател на водород -...

FPT Industrial задвижва първия в света снегорин с двигател на водород – чисто новия XC13

FPT Industrial, марката за задвижвания на Iveco Group, продължава напред в областта на алтернативното задвижване и поема към ски пистите. Само седмица след премиерата на IAA в Хановер FPT Industrial представя първото концептуално приложение на новия двигател на водород XC13 и ново сътрудничество с партньор за високи постижения.

На 23 септември във Випитено (Болцано, Италия) Prinoth, световен лидер в производството на роторни снегорини и гъсенични превозни средства, отпразнува своята 60-годишнина, като представи всички свои исторически модели и най-иновативните, включително LEITWOLF h2MOTION – първата в света роторен снегорин с водородно задвижване, снабдена с двигател с вътрешно горене от FPT Industrial. Всъщност новият концептуален автомобил е оборудван с новата версия на FPT XC13 Hydrogen, 13-литров шестцилиндров двигател с мощност 460 к.с. (338 kW) и въртящ момент 2000 Нм.

Представен на изложението IAA 2022, новият FPT XC13 е първият многогоривен двигател на една база. От дизелово гориво до природен газ – включително биометан – водород и възобновяеми горива, базовият двигател е проектиран с множество версии, за да предложи максимална стандартизация на компонентите и лесно интегриране в крайния продукт.

Използвайки дългогодишния си опит в областта на алтернативните горива, водородният двигател XC13 е първата концепция, насочена към допълнително предлагане за ускоряване на процеса на декарбонизация на сектора на промишлените приложения.

Водородният двигател с вътрешно горене, инсталиран на Prinoth LEITWOLF h2MOTION, е допълнителна технология в портфолиото на FPT Industrial за решения с нулеви емисии на CO2, предлагаща на клиентите познатостта, с която са свикнали при традиционните машини. Водородното гориво се съхранява в пет резервоара, монтирани на гърба на машината, за индикативно време на работа от над 3 часа. Предназначен предимно за подготовка на пистите в по-големите ски курорти поради мощността и размерите си, новият концептуален автомобил е още една стъпка към целта на Prinoth за напълно неутрален по отношение на въглеродните емисии автопарк, а сътрудничеството с FPT Industrial е сигнал за взаимния ангажимент на двете компании за устойчивост в областта на офроуд приложенията.

ИзточникFPT Industrial
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари