1 декември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниScania и HAVI в първия европейски пилотен проект за напълно автономни превозни...

Scania и HAVI в първия европейски пилотен проект за напълно автономни превозни средства

Scania си партнира с HAVI Supply Chain за новаторско изпитание, което предвижда използването на автономен камион при превоза на търговски стоки. Целта на пилотния проект, който се провежда в условията на редовен трафик, е да се научи за ефективността на автономния превоз на камиони като част от операциите “от център до център”.

За първи път в Европа Scania и HAVI Supply Chain провеждат пилотно изпитване за използване на напълно автономен камион за превоз на търговски стоки в условията на редовен трафик между логистични центрове. В рамките на пилотния проект автономният камион ще се движи между Сьодертале и Йонкьопинг – тричасово пътуване с дължина около 300 км, като маршрутът е част от по-дълъг логистичен поток за HAVI, а първият и последният километър се обработват от ръчно управлявани превозни средства.

Пилотният проект е първата стъпка, която показва как автономните камиони могат да станат част от жизнеспособен логистичен поток от хъб до хъб и позволява на Scania и HAVI да оценят ефективността на технологията в своите операции.

Знаем, че транспортната система ще се промени през следващите години и че индустрията е изправена пред предизвикателствата на недостига на шофьори и намаляването на маржовете, така че процесът на трансформация към автономни технологии трябва да започне да се случва веднага. Трябва да се запознаем с автономните операции сега, за да сме готови веднага щом технологията стане готова. Вярваме, че този пилотен проект ще бъде изключително важен етап”, казва Робърт Мелин Мори, ръководител на проекта на Scania, отговарящ за тази инициатива.

Това е автономно транспортно решение, което се използва в реални експлоатационни условия с търговски товари за трета страна. Никой досега не е правил това в Европа. Радваме се, че работим с HAVI по този пилотен проект”, добавя Петер Хафмар, ръководител на отдел “Автономни решения” в Scania.

HAVI е естествен партньор на Scania в този смел проект. Двете компании вече са установили сериозен опит в сътрудничеството си в няколко напредничави инициативи, свързани с електрифицирания транспорт, в съответствие с общия им ангажимент за декарбонизиране на транспортната система и проучване на иновации за подобряване на ефективността и устойчивостта на търговските транспортни операции.

Изградихме силно разбирателство чрез инициативите, които вече сме предприели заедно, и сме много щастливи да си партнираме в този последен пилотен проект, който според нас е изключително обещаващ за бъдещите ни отношения и за бъдещето на индустрията на веригата за доставки като цяло”, казва Масимо Д’Алесандро, директор “Устойчивост и иновации” в HAVI.

ИзточникScania
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари