29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниКраш тестове на резервоари за газ на камион Scania

Краш тестове на резервоари за газ на камион Scania

Безопасност отвъд законовите изисквания. С вътрешни изисквания, които се основават на статистически данни за произшествията и задълбочени проучвания, инженерите на Scania подготвят краш тестове за подобряване на безопасността. Този път инсталация с 80-литрови резервоари за сгъстен природен газ беше тази, която издържа на силен страничен удар.

Нашият инженер-експерт по научноизследователска и развойна дейност, който отговаря за краш тестовете и тестовете за безопасност, Дан Лофтен знае всичко за тези тестове. След месеци на подготовка беше дошло времето. „Позиционирахме тежко натоварения влекач с ремарке през тестовото трасе. След това използвахме стоманено въже, за да издърпаме деформируемата бариера, представляваща лек автомобил, право в монтираната отстрани инсталация на резервоара за газ, симулирайки страничен сблъсък„, казва той.

Данните

След това краш тестът се оценява обстойно. Превозното средство се инспектира и инженерите демонтират частите, които им се струват интересни. „И след това се прави анализ. Използваме данните от измерванията по време на теста, а също така преглеждаме високоскоростните видеозаписи, за да имаме подробен поглед върху събитието.“ Материалът може да се използва и за симулации и за разработване на опростени методи за изпитване, тъй като тестовете, извършвани с истински автомобил, са скъпи.

И така, къде са повредени резервоарите за газ? Не. Лофтън може да бъде сигурен, че в случай на реално произшествие нивото на безопасност е високо.

ИзточникScania
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари