27 ноември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРемаркета и надстройкиПовишена безопасност за велосипедисти и скутеристи: Kögel Road Safety предупреждава участниците в...

Повишена безопасност за велосипедисти и скутеристи: Kögel Road Safety предупреждава участниците в движението при завой надясно

Заедно със своите технологични партньори Kögel разработи асистиращата система Kögel Road Safety (KRS). Целта е да се подобри пътната безопасност за “уязвимите участници в движението”. KRS прави това, като изпраща предупредителен сигнал на смартфони с приложението KRS или на специална гривна чрез индикатора на ремаркето. Тези устройства, които в бъдеще ще включват и смартчасовници, предупреждават велосипедисти, скутеристи и пешеходци в непосредствена близост, когато камионът завива надясно. Експертното жури на известната награда за иновации в областта на ремаркетата подчерта значимостта на подобна система, като ѝ присъди първо място в категорията “Безопасност” за 2023 г.

Особено в градските центрове този сценарий е честа причина за произшествия: камион завива надясно и пресича велосипедист, който се движи право напред. В най-лошия случай уязвимият участник в движението се оказва под камиона. Големият трафик и често лошата видимост в градските райони, както и “мъртвата зона” на камиона, която не винаги може да бъде избегната дори от съвременните системи за огледала, често са причина за тези трагични инциденти.

Кристиан Ренерс, главен изпълнителен директор на Kögel Trailer GmbH, коментира новата функция за безопасност: “Последиците за уязвимите участници в движението, като велосипедисти, водачи на електрически скутери и пешеходци, обикновено са фатални. Ето защо Kögel не искаше да разчита единствено на асистента за завиване, който ще стане задължителен по европейските пътища едва през 2024 г. Само в Германия описаният сценарий убива до 40 велосипедисти годишно според Германската национална асоциация на велосипедистите (ADFC). Kögel иска да допринесе активно за предотвратяването на подобни инциденти.”

Първо място в конкурса Trailer Innovation Award за KRS

Филип Бьодерс, председател на 15-членното жури за иновации в областта на ремаркетата, има да каже следното за KRS: “За съжаление, произшествията, които се случват при завиване на камиони, не са рядко явление при сегашния обем на трафика на доставки в градовете. Всяка година има многобройни инциденти, при които велосипедисти или пешеходци са ранени или дори убити от превозни средства, завиващи надясно. За да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, Kögel разработи системата KRS (Kögel Road Safety). Тя спасява човешки животи, като изпраща специален сигнал, когато полуремаркето използва индикатора, който предупреждава уязвимите участници в движението за предстоящия завой на техните смартфони. Тази образцова технология беше отличена с първо място в категорията “Безопасност” от журито на наградата за иновации в областта на ремаркетата за 2023 г.

Ремаркето изпраща сигнал към смартфон, таблет или гривна

KRS се основава на система за асистенция, разработена от Kögel съвместно със стартиращата компания Flasher и производителя на автомобилно осветление Aspöck. KRS предупреждава пешеходци, велосипедисти и други участници в движението, когато камион в непосредствена близост до тях завива надясно. За тази цел ремаркето изпраща специален сигнал към непосредственото си обкръжение, когато водачът използва мигача. Сигналът се улавя от устройство, което в днешно време почти всеки носи постоянно със себе си и което може да бъде закрепено и на предната част на велосипед или скутер: смартфон. Още по-ефективна алтернатива е специално разработена гривна за велосипедисти и скутеристи, която не само предупреждава за завиване на камиони, но може да служи и като индикатор и спирачна светлина за тези уязвими участници в движението.

Безплатно приложение кара смартфона да вибрира, да мига и да издава звукова сигнализация

Когато камионът използва индикатора, допълнителният хардуер на Aspöck, инсталиран на ремаркето, автоматично изпраща Bluetooth сигнал. В отговор смартфонът или гривната предупреждават уязвимите участници в движението по три начина едновременно: визуално чрез предупредително известие, звуково чрез предупредителен звук и тактилно чрез вибриране. По този начин KRS привлича вниманието към потенциалната опасност и повишава ефективността на индикатора, който преди това е можел да предупреждава другите участници в движението за предстоящ завой само визуално. Обхватът на предупредителния сигнал е ограничен до непосредственото обкръжение на товарния автомобил, за да се избегне разсейването на другите участници в движението. Сигналът се приема от смартфони или таблети с инсталирано приложение KRS. Приложението ще бъде достъпно безплатно от всички популярни магазини за приложения, веднага щом системата бъде готова за пускане.

Гривната за безопасност функционира и като мигач и спирачна светлина

Опционалната гривна, която Kögel разработи съвместно със стартиращата компания Flasher, също съдържа приемник за сигнала и издава предупреждение по същия начин като смартфона. Когато се носи навън на ръката на потребителя, гривната функционира и като индикатор и спирачна светлина.

ИзточникKögel
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари