7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниDAF стартира доставката на изцяло електрически LF Electric

DAF стартира доставката на изцяло електрически LF Electric

DAF Trucks започна доставката на своите дистрибуторски камиони LF Electric с нулеви емисии, предназначени за използване в градски райони. Първият DAF LF Electric ще бъде придобит от холандския доставчик на логистични услуги Nabuurs, който ще използва камиона за снабдяване на заведенията за хранене на пивоварната компания AB InBev в Гронинген.

През 2018 г. DAF беше първият европейски производител на товарни автомобили, който представи на пазара изцяло електрически камион: CF Electric. CF Electric има изцяло електрически пробег от около 200 км. Ефективното планиране и интелигентното зареждане на батериите дават възможност на клиентите техните камиони да изминават до 500 напълно електрически километра на ден.

LF Electric за дистрибуторски транспорт

Докато CF Electric е насочен по-скоро към регионалното снабдяване на супермаркети и услугите по събиране на отпадъци, LF Electric е по-подходящ за по-леки задачи на дистрибуция, благодарение на компактните си размери. LF Electric се предлага като 19-тонна ригидна версия (междуосие 5,30 или 5,85 м) с допустим полезен товар от 11 700 кг.

Зареждане веднъж дневно

Товарният автомобил с нулеви емисии има електромотор с мощност 260 kW (370 kW максимална мощност), който се захранва от 282 kWh (252 kWh ефективна) кобалтова и безмагнезиева литиево-желязо-фосфатна (LFP) батерия. Това осигурява на LF Electric пробег до 280 км, което е повече от достатъчно за обслужване на ежедневните маршрути, които обикновено се използват за вътрешноградска дистрибуция.

Бавно и бързо зареждане

Една от специалните характеристики на DAF LF Electric е неговата комбинирана система за зареждане. При бавно зареждане (400V AC, 22 kW, 3 фази) батерията може да се зареди от 20% до 80% за 6,5 часа. Пълното зареждане (от 0% до 100%) отнема 12 часа. Възможно е и бързо зареждане (650V DC, 150 kW). Тогава батерията може да се зареди от 20% до 80% само за 60 минути или за 2 часа при пълно зареждане от нула.

Nabuurs

Компанията Nabuurs е създадена през 1962 г. и е специализирана в снабдяването на магазини, супермаркети и хотелиерската индустрия. Със седалище в Хапс, Nabuurs има 20 клона в цяла Нидерландия, които предлагат интегрирани логистични решения. Автопаркът на това семейно предприятие се състои от 350 камиона, а в Nabuurs работят около 1000 служители.

Натрупване на опит

Придобиването на LF Electric има две цели за Nabuurs, казва Долф Хубертус, мениджър на автопарка в доставчика на логистични услуги. “Градският съвет на Гронинген желае да ускори процеса на постигане на градска логистика с нулеви емисии. DAF LF Electric отговаря на тази амбиция. В същото време като компания искаме да натрупаме опит с електрическите камиони; как това ще се отрази на планирането ни например?”

Бързо и бавно зареждане

Фактът, че LF Electric може да се зарежда както бързо, така и бавно, е голям плюс за Nabuurs, казва Хубертус. “Това означава, че не е необходимо да инвестираме веднага в скъпи съоръжения за зареждане с постоянен ток. В края на деня автомобилът може да се закачи към нормално зарядно устройство с капацитет 22 kWh и да е готов за използване на следващата сутрин.

Bud, приготвен с помощта на 100% възобновяема електроенергия

Първият от камионите LF Electric, който ще бъде доставен, ще бъде използван от Nabuurs за снабдяване на хотелиерските заведения в Гронинген за пивоварната компания AB InBev, която желае да намали емисиите на CO2 на своята верига за доставки, използвайки LF Electric. Ралф Кокс, мениджър “Логистика” в AB InBev: “Нашата амбиция е да постигнем нулево нетно потребление в световен мащаб до 2040 г. Намаляването на емисиите на CO2 е важен двигател в транспортния сектор. Сега Bud се вари с помощта на 100% възобновяема електроенергия и се доставя на изцяло електрическа основа на хотелиерските заведения в град Гронинген.

ИзточникDAF
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари