30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниКръгова икономика: Renault Trucks обявява създаването на завод за разглобяване на употребявани...

Кръгова икономика: Renault Trucks обявява създаването на завод за разглобяване на употребявани части

За да намали потреблението на природни ресурси и въздействието на своите камиони върху околната среда, Renault Trucks предприема следващи стъпки за преминаване на своите промишлени операции към подхода на кръговата икономика. Фабриката за употребявани части на Renault Trucks е логичната следваща стъпка след операциите по пренареждане на употребявани камиони и преработката им, извършвани съответно във фабриката за употребявани камиони в Бур-ан-Брес и в завода в Лимож. В това промишлено съоръжение, разположено във Венисие, камионите на марката ще бъдат разглобявани и техните части ще бъдат използвани отново.

През последните пет години Renault Trucks инвестира в кръговата икономика, прилагайки тристранен подход, който се състои в регенериране, промяна на предназначението и рециклиране на употребявани камиони. Renault Trucks провежда многобройни инициативи за удължаване на живота на продаваните от него превозни средства. Например, употребяваните камиони се възстановяват в съответствие със строги индустриални процеси в завода за употребявани камиони, автомобилите се обновяват с най-новите технологии в центъра за възстановяване в Лион, а също така се продават употребявани модели от специални серии.

Продължавайки своя план, производителят обяви създаването на Фабрика за употребявани части – промишлен обект, посветен изцяло на рециклирането на камиони и повторното използване на частите и суровините, извлечени от тях. Инициативата е подкрепена от предварително предпроектно проучване, проведено през 2020 г. от Renault Trucks в тандем със специализираната компания Indra Automobile Recycling и ADEME, Френската агенция за управление на околната среда и енергията.

Фабриката за употребявани части рециклира излезли от употреба камиони

Renault Trucks, което обяви плановете си за рециклиране на излезли от употреба камиони и повторно използване на техните резервни части, открива специален завод в сърцето на производствената си база в Лион-Венисие. Този завод с площ от 3000 м2 , построен възможно най-близо до логистичния център, ще обработва употребявани автомобили Renault Trucks с голям пробег, както и някои части, които все още имат значителен потенциал за повторна употреба. Автомобилите на Renault Trucks и техните компоненти всъщност са проектирани да издържат над 1,5 милиона километра.

Излезлите от употреба автомобили Renault Trucks ще постъпват в завода за употребявани части, където ще бъдат разглобявани. Операторите ще демонтират компонентите, които преди това са били определени като подходящи за повторна употреба (двигател, скоростна кутия, кабина, резервоар за гориво, брони, дефлектори и др.) След като частите, предназначени за повторна употреба, бъдат отстранени, останалите компоненти ще бъдат рециклирани. Релсите, например, ще бъдат нарязани, след което ще бъдат изпратени в близката леярна. Металът, извлечен от частите, ще бъде използван за производството на ново превозно средство.

След това компонентите, предназначени за повторна употреба, ще бъдат проверени, почистени и етикетирани за целите на вписването и проследяването. След това тези използвани резервни части ще бъдат изпратени в близкия магазин за резервни части на Renault Trucks, точно както новите резервни части.

Употребявани резервни части от Renault Trucks: предложение на производителя за употребявани резервни части

Подобно на новите резервни части, употребяваните резервни части, предлагани на пазара под етикета “Used Parts by Renault Trucks, ще се предоставят на търговците на онлайн пазара за резервни части на производителя. Тези употребявани резервни части ще бъдат покрити от гаранцията на производителя и ще бъдат средно с 50-60% по-евтини от новите части.

Що се отнася до употребяваните части за старите си гами автомобили, Renault Trucks продължава да работи с Indra Automobile Recycling и ще предлага на дилърската си мрежа набор от части, получени чрез операции по разглобяване, извършени от специалиста по рециклиране.

С тази нова оферта Renault Trucks продължава да се стреми към въглеродна неутралност. То също така се справя с недостига на компоненти и суровини, който оказва влияние върху индустрията като цяло.

ИзточникRenault Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари