29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниWebasto подкрепя пилотен проект за електрифициран камион с пантограф

Webasto подкрепя пилотен проект за електрифициран камион с пантограф

Webasto, в сътрудничество с катедрата “Производствен инженеринг на компоненти за електронна мобилност (PEM) в университета RWTH Aachen, представят електрифициран камион с пантографи на транспортното изложение IAA.

На своя съвместен открит щанд (T 83) на IAA Transportation в Хановер (20-25 септември) доставчикът от топ 100 Webasto, в сътрудничество с университета RWTH Aachen, предоставя вълнуваща информация за изследователския проект за първия в Европа прототип на изцяло електрически камион с пантограф.

Тежкотоварните автомобили са отговорни за значителна част от настоящите емисии на CO2 в транспортния сектор. Ето защо основната цел на проекта е да се разработят множество електрически камиони, при които задвижващите агрегати се избират според конкретното приложение, като по този начин се постига оптимизирана икономичност. Това е основата, на която експертите от катедра “Производствен инженеринг на компоненти за електронна мобилност(PEM) разработиха първия прототип на електрифициран камион, оборудван с пантографи.

Технологията, която стои зад това, е напълно нова, което налага намирането на усъвършенствани решения. Поради това Webasto подкрепи проекта не само с важни отделни компоненти – стандартната акумулаторна система и интерфейсния шлюз за превозно средство (VIG) – но и като предостави технически консултации. Междувременно прототипът вече успешно приключи първите си тестове на открито, което ясно показва огромния потенциал, който предлага този проект Тъй като необходимата инфраструктура може да бъде въведена сравнително бързо, настоящите проучвания показват, че използването на камиони с контактна мрежа може да намали емисиите на CO2 с около 50 % в сравнение с конвенционалните камиони до 2030 г.

Целта е да продължим да оптимизираме системата и да постигнем по-висока степен на зрялост. Стремим се да достигнем до момент, в който модулната единица за задвижване е не само напълно разработена, но и представлява реален интерес от търговска гледна точка”, казва Симон Дюнвалд, мениджър на групата E-Mobility Production Engineering в PEM. Михаел Бауер, вицепрезидент на направление Енергиен мениджмънт във Webasto, добавя: “Транспортирането на стоки и товари има основен принос за емисиите на парникови газове в транспортния сектор. Това означава, че жизнеспособните от търговска гледна точка електрически алтернативи са по-важни от всякога. Затова ние естествено подкрепяме този фантастичен проект и продължаваме да съдействаме на отговорните страни.

ИзточникWebasto
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари