30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛогистикаZF представя новата платформа за дигитална оркестрация на автопарка SCALAR

ZF представя новата платформа за дигитална оркестрация на автопарка SCALAR

Подразделението на ZF за решения за търговски превозни средства (CVS) представи SCALAR, своята нова усъвършенствана цифрова платформа за оркестрация на автопарка, преди изложението IAA Transportation 2022. Предлагайки разнообразен набор от функции, предназначени за оптимизиране на работата на търговските автопаркове, SCALAR поддържа широк спектър от изисквания на клиентите, включително напълно автоматични и реални решения за планиране, маршрутизиране, планиране и диспечиране. Това ще помогне на операторите, включително спедитори, превозвачи, градове и други заинтересовани страни, да се впуснат в следващите нива на мобилност (MaaS) и транспорт (TaaS) като услуга. Ключов градивен елемент на SCALAR е водещата в бранша технология за оркестрация на автопарка, която беше придобита от Bestmile през ноември 2021 г.

Използването на мощните възможности на нашата платформа за дигитална оркестрация на автопарка SCALAR ще позволи на ZF практически да предефинира управлението на автопарка”, заяви Хялмар ван Раемдонк, ръководител на отдела за дигитални системни решения в подразделението за решения за търговски превозни средства на ZF. “Помагайки на търговските автопаркове да постигнат нови нива на ефективност, SCALAR създава интелигентни системи от край до край, които “оркестрират” целия процес на логистиката на товари, както и на превоза на пътници.

За да постигне това, ZF въвежда усъвършенствана свързаност на съвсем ново ниво чрез SCALAR, за да подобри услугите и операциите на автомобилните паркове. Оркестрацията несъмнено има потенциала да бъде следващото голямо нещо в управлението на автопаркове, способно да обедини технологиите на бъдещето, като например автономното шофиране, още днес”, добави Ван Ремдонк.

SCALAR допълнително разширява лидерството на ZF в областта на свързаността на търговските превозни средства. Надграждайки над 35-годишния опит на ZF в областта на усъвършенстваните решения за управление на автопаркове (FMS) чрез авангардното си телематично портфолио с марка Transics и опита си в дигитализацията на автопаркове, сега ZF добавя и възможности за управление на автономни превозни средства от световна класа. Използвайки уникални данни за превозните средства и извеждайки на следващо ниво автоматизираното вземане на решения и оптимизацията на автопарка в реално време, базирано на изкуствен интелект, отворената модулна платформа SCALAR може да поддържа широк спектър от изисквания на клиентите както за хомогенни, така и за смесени автопаркове.

Интегрирането на решението за оркестрация на Bestmile представлява както технологично улеснение, така и значителен търговски етап за SCALAR в подготовката на почвата и предоставянето на услуги за оркестрация. В подкрепа на стратегията на ZF за реализиране на услугата “Мобилност като услуга” (MaaS) ZF вече успешно комерсиализира решението за оркестрация на услуги за мобилност, което позволява на публичните и частните доставчици на мобилност да планират, стартират и управляват високоефективни транспортни услуги за пътници по фиксирани маршрути и такива, които отговарят на търсенето.

Тъй като се смята, че над 25 % от товарните пътувания са празни, оркестрацията има потенциала да помогне за подобряване на ефективността на автопарка чрез изпращане на правилния шофьор до правилното превозно средство в правилното време. Това включва подпомагане на избора на най-икономичния и по-малко вреден за околната среда маршрут, подпомагане на устойчивостта на автопарка и намаляване на общите разходи за притежание (TCO).

Използвайки позицията си на най-големия световен доставчик на технологии за търговски превозни средства, ZF може да получи достъп до богати и уникални собствени данни за превозните средства от цялостното си портфолио от устройства за IoT/свързаност. След като допълнително придоби технологията на Bestmile за оптимизация от световна класа за автономни превозни средства и леки автомобили, ZF допълнително обогати обширния си опит в областта на системите за управление на автопаркове с възможности за прогнозиране, самообучение и автоматизирано вземане на решения в реално време за автопаркове. Сега ZF е изградила отворена, модулна и динамична платформа, която обединява всички тези възможности. Напълно автоматизирайки процесите в автопарка, SCALAR на ZF гарантира, че автопарковете могат автоматично да изпращат правилната мисия до правилното превозно средство в правилното време – всичко това в реално време.

Оркестрацията генерира по-голяма стойност, отколкото комбинирането на отделни изолирани цифрови решения чрез активна интеграция, автоматизация и самообучение. Планирането, маршрутизирането, диспечирането и бизнес разузнаването са активно интегрирани и оптимизирани с помощта на изкуствен интелект, за да се постигнат значителни ползи. Това включва елиминиране на управлението по изключение и маржовете на човешка грешка, както и осигуряване на адаптация и реоптимизация в реално време за пълно автоматизиране на операциите на автопарка.

SCALAR предоставя и широк набор от технологични предимства, които подпомагат оперативната ефективност, устойчивостта и времето за работа на автомобила. По време на неотдавнашните си Глобални технологични дни ZF представи две ключови концепции, за да демонстрира бъдещите възможности на SCALAR. Това включва подпомагане на безопасността на водача в резултат на усъвършенствана обработка на данни от системите ADAS на автомобила. Освен това, чрез обработката на данни от сензори за наблюдение на товари, като например CargoCam, SCALAR има бъдещ потенциал да осигури по-добра защита и управление на полезния товар на ремаркетата.

Ненадминатата способност на ZF да използва богати данни за търговски превозни средства, съчетана със система за оркестрация от световна класа и отворената, динамична и модулна платформа на SCALAR, предлага огромен потенциал”, заключава Ван Ремдонк. “SCALAR е в уникална позиция да подкрепи прехода на товарната и човешката мобилност към все по-смесен и автономен свят за утрешните автопаркове.

ИзточникZF
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари