4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииMercedes-Benz разширява партньорството си с CATL за доставка на батерии с нов...

Mercedes-Benz разширява партньорството си с CATL за доставка на батерии с нов производствен обект в Унгария

Новият завод в Унгария разширява партньорството между Mercedes-Benz и CATL, което беше обявено за първи път през август 2020 г., и бележи следващия етап от стратегията за закупуване на батерии – местно призводство. Mercedes-Benz избра CATL, глобален лидер в областта на иновативните технологии за нова енергия, за да разшири глобалните си поръчки за акумулаторни клетки, тъй като най-ценната луксозна автомобилна марка в света планира да изгради повече от 200 гигаватчаса капацитет на акумулаторите до края на десетилетието.

Заводът ще осигурява батерийни клетки за следващото поколение модели на Mercedes-Benz. По този начин базираният в Щутгарт производител на луксозни автомобили с трилъчевата звезда налага своята стратегия “Само електричество” с усъвършенствани батерийни клетки, модули и системи, които се произвеждат по неутрален за СО2 начин и се доставят от CATL. За първи път производството на неутрални по отношение на CO2 акумулаторни клетки за най-новите модели на Mercedes-Benz беше одитирано и сертифицирано от трети страни – компаниите DEKRA и SGS. В съответствие с тази стратегия новият завод на CATL в Унгария също ще произвежда неутрални по отношение на CO2 акумулаторни клетки за Mercedes-Benz.

Този нов модерен европейски завод на CATL в Унгария е още един крайъгълен камък за увеличаване на мащаба на нашето производство на електрически превозни средства заедно с нашите ключови партньори”, каза Маркус Шефер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz Group AG, главен технически директор, отговарящ за развитието и снабдяването, “С CATL имаме за партньор технологичен лидер, който ще ни осигури – като първи и най-голям клиент на първоначалния капацитет на новия завод – първокласни CO2 неутрални акумулаторни клетки за нашето следващо поколение електрически превозни средства в Европа, като по този начин ще следваме нашия локален подход при снабдяването. Горди сме да видим, че нашата “Амбиция 2039” е подкрепена от ангажимента на CATL за CO2 неутрално производство в Унгария.

Няма съмнение, че заводът ни в Дебрецен ще ни даде възможност да изострим още повече конкурентните си предимства, да отговорим по-добре на нашите клиенти в Европа и да ускорим прехода към електронна мобилност в Европа”, каза д-р Робин Зенг, основател и председател на CATL. “Проектът на зелено в Унгария ще бъде гигантски скок в глобалното разрастване на CATL, а също и важна стъпка в усилията ни да дадем изключителен принос към стремежа към зелена енергия за човечеството.

Глобална мрежа от батерии 

През юли 2021 г. Mercedes-Benz обяви, че до края на десетилетието ще бъде готов да премине към изцяло електрическо задвижване – навсякъде, където пазарните условия го позволяват. За да постигне целта си, компанията се нуждае от общ капацитет за производство на батерии от над 200 гигаватчаса до края на десетилетието и планира да изгради осем фабрики за производство на клетки по целия свят съвместно с партньори, четири от които в Европа. Mercedes-Benz си партнира с редица авангардни компании, за да гарантира, че глобалното увеличаване на производството на електрически превозни средства ще продължи в правилната посока.

Новият завод на CATL в Унгария е още една важна стъпка на Mercedes-Benz към тази цел. През март 2022 г. Mercedes-Benz вече обяви, че ще обедини усилията си със Stellantis и Saft в съвместното предприятие ACC с глобални амбиции за европейски шампион в областта на батериите.

Ефективни и устойчиви клетъчни технологии

Батерийните клетки са в основата на изключително сложните акумулаторни системи. Техният химичен състав допринася значително за производителността, пробега и експлоатационния живот на електрическите превозни средства. Чрез стратегическото си партньорство с CATL Mercedes-Benz ще напредне в разработването на настоящите и бъдещите най-добри в класа си литиево-йонни батерии. Mercedes-Benz разчита на модулен, високостандартизиран комплект батерии, който позволява интегрирането на батерийни клетки и модули от различни развойни партньори чрез еднакво проектирани компоненти и интерфейси. CATL ще осигури тези батерийни клетки за производството на електрически превозни средства в европейските производствени обекти на Mercedes-Benz в Германия и Унгария.

С “Амбиция 2039” Mercedes-Benz преследва целта за неутралност по отношение на CO2 по цялата верига на стойността. Компанията се стреми да намали поне наполовина емисиите на CO2 на лек автомобил през целия жизнен цикъл до края на това десетилетие в сравнение с нивата от 2020 г. Неутралното по отношение на CO2 производство на акумулаторни клетки е важен компонент и специфично изискване за всички партньори. Поради това CATL ще използва предимно електроенергия от възобновяеми енергийни източници за производството на високоефективни акумулаторни технологии. Други важни аспекти на устойчивостта са отговорното снабдяване със суровини и интелигентното използване на ресурсите. За батерийните клетки ще се използват само суровини, които са добити от одитирани мини. Освен това партньорите намаляват количеството на критичните материали с помощта на нови технологии.

За CATL

Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) е глобален лидер в областта на иновативните технологии за нова енергия, ангажиран с предоставянето на решения и услуги за нови енергийни приложения в световен мащаб. През юни 2018 г. компанията стана публична на фондовата борса в Шънджън. През 2021 г. CATL заема първо място по обем на потреблението на батерии за електрически превозни средства в света в продължение на пет последователни години, а също така заема първо място по пазарен дял в световното производство на батерии за съхранение на енергия.

ИзточникMercedes-Benz
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари