7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниGP JOULE подписва рамково споразумение с Clean Logistics за доставка на 5000...

GP JOULE подписва рамково споразумение с Clean Logistics за доставка на 5000 камиона, задвижвани с водород

Това е транспортният обрат в товарния транспорт: Компанията за енергийни промени GP JOULE ще достави 5000 40-тонни камиона с водородно задвижване от Clean Logistics през следващите пет години. Понастоящем това е най-големият договор в света за доставка на тежки камиони с водородно електрическо захранване. Общият обем на рамковото споразумение е в диапазона на ниско едноцифрено число от милиард евро. GP JOULE ще посредничи при доставката на тежкотоварните превозни средства, включително на инфраструктурата за екологичен водород, на клиенти в областта на логистиката и търговията.

Революционното в сътрудничеството между производител на електроенергия и водород като GP JOULE и производител на камиони като Clean Logistics е, че тежкотоварната мобилност вече става част от новата устойчива енергийна икономика”, казва Ове Петерсен, главен изпълнителен директор и съосновател на GP JOULE: “Тази връзка е уникална и също така много важна, за да се стимулира още по-бързото разширяване на възобновяемите енергийни източници, без да се чака разширяването на електрическите мрежи.


Поръчаните камиони са нови превозни средства. Clean Logistics ще използва тежкотоварни влекачи без трансмисия и ще ги дооборудва със системи за горивни клетки, батерии и водородни резервоари, както и със специално разработената ос с електромотори в главините на колелата и специалната система за управление “HyBoss”.

По този начин GP JOULE ще предлага всички компоненти за неутрален по отношение на климата тежкотоварен транспорт от един източник: Тя осигурява производството и закупуването на екологичен водород от възобновяеми енергийни източници, изгражда и експлоатира станции за зареждане с водород, а в бъдеще ще снабдява с влекачите и своите клиенти от логистиката, търговията и промишлеността. По този начин GP JOULE решава проблема с кокошката и яйцето, като се грижи както за развитието на мрежата от станции за зареждане, така и за пускането на превозните средства на пазара. GP JOULE предлага водородните камиони, комбинирани с екологичен водород, на базата на използването им и по този начин се превръща в доставчик на пълни услуги за безмитни транспортни километри в тежкотоварния транспорт.

325 000 тона спестени емисии на CO2 годишно

Това рамково споразумение за доставка на 5000 камиона представлява важен етап в декарбонизацията на тежкотоварния транспорт”, казва Дирк Грашт, главен изпълнителен директор на Clean Logistics: “Заедно с нашия партньор GP JOULE ще гарантираме, че камионите, задвижвани с водород, скоро ще бъдат нещо обичайно по пътищата.” “Много сме щастливи, че в лицето на Clean Logistics намерихме надежден партньор от Северна Германия, с когото заедно ще декарбонизираме тежкотоварния транспорт”, казва Ове Петерсен.

При годишен пробег от 100 000 км и консумация на 25 литра дизелово гориво на 100 км, един влекач днес отделя повече от 65 тона CO2 годишно. Следователно автопаркът от 5000 водородни камиона ще може да спести повече от 325 000 тона CO2 годишно, когато е на път. “Използването на екологичен водород допринася значително за декарбонизацията на транспортния сектор – а осигурените сега 5000 камиона са новаторски за екологичната логистика на бъдещето”, казва Ове Петерсен.

Претендент, който прави революция в тежкотоварния транспорт с помощта на водород.

Разширяване на съществуващото сътрудничество

През юли тази година GP JOULE вече обяви, че е резервирала 40 площадки за преустройство за производството на първия камион “Fyuriant”, задвижван с водород, на Clean Logistics. Сега този ангажимент и сътрудничеството с Clean Logistics ще бъдат значително разширени. “По този начин дългоочакваният обрат в движението на тежкотоварния транспорт продължава да набира скорост и сега ще бъде прилаган на практика стъпка по стъпка през следващите няколко години”, казва Дирк Грашт.

Регистрираното на борсата дружество Clean Logistics SE е пионер в прехода към мобилност на търговските превозни средства и произвежда в Хамбург камиони и автобуси с нулеви емисии за клиенти от секторите транспорт, логистика и трафик на тежки товари. Като едно от първите дружества на пазара Clean Logistics се специализира отрано в декарбонизирането на влекачи и автобуси чрез използване на водородни технологии. Превозните средства са оборудвани с електрически задвижващи системи с горивни клетки в собствените ù производствени мощности. Clean Logistics преследва целта да направи продуктите си устойчиви по цялата верига на стойността.

Производството на екологичен водород гарантира сигурност на доставките

Със сключеното сега рамково споразумение GP JOULE също така подчертава колко важен е местният пазар на водород в енергийния преход. “Производството на водород служи на системата, то ще гарантира сигурността на доставките в тази страна в бъдеще. Защото, когато вятърът не духа и слънцето не грее, само зеленият водород ще осигури необходимите количества възобновяема енергия, а по този начин и суверенитет и независимост”, казва Петерсен.

GP JOULE вече предлага на своите клиенти персонализирани решения за водородна мобилност. GP JOULE HYDROGEN разработва, изгражда и експлоатира водородни станции за зареждане на камиони, автобуси и леки търговски превозни средства от името на общини, разработчици на бизнес паркове или компании – и създава решения за промишлеността, корабоплаването и железопътния транспорт. GP JOULE подпомага операторите и разработчиците на вятърни и соларни паркове, както и собствениците на земя при производството на водород с електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Компанията поема разработването, изграждането, експлоатацията и обслужването на производствените обекти – и осигурява дългосрочни продажби на зеления водород.

GP JOULE обедини всички тези услуги за eFarm, най-големия по рода си проект за мобилност със зелен водород в Германия. От името на проектната компания, инициирана от GP JOULE, дружеството произвежда зелен водород с електричество от регионални вятърни паркове и е изградило и експлоатира две бензиностанции в Северна Фризия за дистрибуция. За местния обществен транспорт GP JOULE е закупила два автобуса с горивни клетки и 35 автомобила с горивни клетки за предприятията, като е организирала и индивидуално финансиране за тях.

ИзточникGP JOULE
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари