4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТехнологииVolkswagen Group China представи най-съвременния прототип на пътнически дрон - V.MO

Volkswagen Group China представи най-съвременния прототип на пътнически дрон – V.MO

Volkswagen Group China представи първия си електрически прототип на пътнически дрон с вертикално излитане и кацане (eVTOL), като част от стратегията си за проучване и откриване на нови възможности в областта на изцяло електрическите и устойчиви концепции за индивидуална мобилност. През 2020 г. Volkswagen Group China стартира проект “Вертикална мобилност”, за да проучи следващото поколение решения за мобилност, включително пазара на градска въздушна мобилност и разширяването на градския трафик във въздушното пространство. След интензивни проучвания, концептуална работа и разработки екипът на проекта вече е разработил първия си модел за валидиране – V.MO. Този първоначален прототип е наречен също “Летящият тигър” поради отличителната му черно-златна ливрея, която е нарисувана в чест на пускането му в експлоатация в Годината на тигъра.

Концепцията на прототипа се основава на съществуващите решения за автономно управление и на технологията на батериите за мобилност без емисии. С луксозна конфигурация на х-крило с дължина 11,2 м и широчина на размаха 10,6 м, моделът разполага с осем ротора за вертикално повдигане и две витла за хоризонтален полет. Групата ще проведе няколко летателни теста по-късно тази година, за да оптимизира концепцията, а подобреният прототип ще премине през допълнителни усъвършенствани тестови полети до края на лятото на 2023 г. В окончателната си бъдеща итерация напълно електрическият и автоматизиран eVTOL евентуално ще може да превозва четирима пътници плюс багаж на разстояние до 200 км.

Д-р Стефан Воленщайн, главен изпълнителен директор на Volkswagen Group China, заяви: “Чрез този пилотен проект ние извеждаме дългогодишната традиция на Volkswagen в прецизното инженерство, дизайна и иновациите на следващото ниво, като разработваме премиум продукт, който ще обслужва нуждите от вертикална мобилност на нашите бъдещи технологично ориентирани китайски клиенти. Това е пионерски проект, който нашият млад екип от китайски експерти започна от нулата – те работят с нови дизайнерски концепции и материали, като същевременно разработват нови стандарти за безопасност, нарушавайки и въвеждайки иновации на всяка крачка. Пускането на този зашеметяващ модел за валидиране – V.MO – е първият от многото забележителни етапи в нашето вълнуващо пътуване към градските въздушни превози и е отличен пример за нашата мисия “От Китай, за Китай”. Дългосрочната ни цел е да индустриализираме тази концепция и подобно на “летящ тигър” да пробием нови пътища на този нововъзникващ и бързо развиващ се пазар на нова мобилност.”

V.MO – първият прототип на пътнически дрон с електрическо вертикално излитане и кацане (eVTOL)


Volkswagen Group China бързо разширява местния експертен опит в областта на научноизследователската и развойната дейност и софтуера, за да отговори по-бързо на желанията на клиентите и значително да ускори темпото на иновациите. Проектът “Вертикална мобилност” изисква интердисциплинарно и иновативно мислене в нова област и Групата сформира екип от млади местни експерти, които да го придвижат напред. Те бяха подкрепени от китайски партньори, включително Hunan Sunward Technology, дъщерно дружество на базираната в Хунан производствена група Sunward. Компанията е специализирана в разработването на авиационни продукти, продажби и услуги и е пазарен лидер в производството на леки спортни самолети.

Градската въздушна мобилност е бързо развиващ се пазар, който има за цел да използва въздушното пространство за връзки на къси и средни разстояния, особено над и между големите градове. В Китай тя ще играе значителна роля в бъдещето на градския и междуградския транспорт в пренаселените мегаполиси. В първата фаза на търговското си използване V.MO вероятно ще бъде предлаган като премиум продукт за състоятелни и технически грамотни китайски клиенти, например за ВИП въздушен транспорт. eVTOL въздушните превозни средства ще могат да превозват пътници по-бързо и по-ефективно от сегашните конвенционални средства за наземен транспорт и с по-голяма гъвкавост. С развитието на проекта за вертикална мобилност Volkswagen Group China ще работи със съответните китайски власти за постигане на сертифициране.

ИзточникVolkswagen Group
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари