29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниVolvo Group със завод за производство на батерии в Швеция

Volvo Group със завод за производство на батерии в Швеция

За да посрещне нарастващото търсене на тежкотоварни превозни средства и машини с електрическо задвижване с батерии, Volvo Group стартира процес на създаване на мащабен завод за производство на батерии в Швеция.

Стремим се да водим прехода към декарбонизирана транспортна система и имаме дългосрочната амбиция да предложим на нашите клиенти решения, които са 100% без изкопаеми горива. Още днес е налице силно търсене от страна на нашите клиенти, а до 2030 г. амбицията ни е поне 35% от продуктите, които продаваме да са електрически. Това нарастване ще изисква големи количества високопроизводителни батерии, произведени без използване на изкопаеми енергии, и за нас е логична следваща стъпка да включим производството на батерии в бъдещия си промишлен отпечатък. Стремим се да направим това заедно с партньорите и пътуването започва сега”, казва Мартин Лундстедт, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Group.

Извършено е задълбочено проучване за локализиране на обекта, което показва, че регионът Скараборг в Швеция е идеалното място за завода. Предложената площадка в община Маристад е разположена в близост до настоящия основен завод за силови агрегати на Volvo Group в Скьовде и ще се възползва от съществуващата индустриална и логистична инфраструктура на региона и ще надгражда върху силното наследство и компетентността на световно ниво в областта на модерното, високообемно производство, като същевременно ще има достъп до богатите запаси от енергия без изкопаеми в Швеция. Центровете за научноизследователска и развойна дейност и централата на Volvo Group в Гьотеборг са само на два часа път. 

Volvo Group планира постепенно да увеличи капацитета си и да достигне мащабно серийно производство до 2030 г. Батерийните клетки ще бъдат разработени специално за приложения в търговски превозни средства, като ще подпомагат глобалното внедряване на електрически камиони, автобуси, строителна техника и електрически задвижвания за различни приложения.

Създаването на производствената площадка подлежи на одобрение от съответните органи. Окончателната локализация ще бъде определена след провеждане на обществена консултация, а операциите подлежат на одобрения за издаване на екологични разрешителни.

ИзточникVolvo Group
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари