7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниТежкотоварните камиони на Hyundai Motor с горивни клетки XCIENT Fuel Cell тръгват...

Тежкотоварните камиони на Hyundai Motor с горивни клетки XCIENT Fuel Cell тръгват по германските пътища

Hyundai Motor Company обяви износа на своите тежкотоварни автомобили XCIENT Fuel Cell за Германия – най-големия пазар на търговски превозни средства в Европа.

Седем германски компании в областта на логистиката, производството и търговията на дребно ще пуснат в експлоатация 27 камиона XCIENT Fuel Cell с финансиране за екологични търговски превозни средства от Федералното министерство на транспорта и цифровите технологии на Германия (BMDV).

Радваме се, че сега официално навлизаме и на германския пазар на търговски превозни средства с нашия тежкотоварен електрически камион с горивна клетка XCIENT Fuel Cell. Hyundai Motor, която е призната за лидер в областта на технологията на водородните горивни клетки, ще използва тази възможност, за да разшири бизнеса си на обширния европейски пазар, като подкрепи успешно усилията на Германия за постигане на нейните цели за въглеродна неутралност”, заяви Марк Фраймулер, старши вицепрезидент и ръководител на направление “Иновации в бизнеса с търговски превозни средства” на Hyundai Motor Company.

През август 2021 г. BMDV въведе своите насоки за финансиране на търговски превозни средства с алтернативни задвижващи системи след одобрение от Европейската комисия. Финансирането е на разположение за електрически превозни средства с батерии, горивни клетки и (въздушна линия) хибридни електрически превозни средства, съответстващи на инфраструктурата за зареждане/зареждане и свързаните с тях предпроектни проучвания. BMDV ще разполага с бюджет от 1,6 млрд. евро до 2024 г. за закупуване на екологични търговски превозни средства.

Гореспоменатите седем германски компании първоначално кандидатстваха за финансиране с XCIENT Fuel Cell с горивните клетки на Hyundai и успешно получиха одобрение от BMDV, което отново доказва конкурентоспособността на продукта XCIENT Fuel Cell.

Hyundai Hydrogen Mobility, съвместно предприятие между Hyundai Motor Company и швейцарската компания H2 Energy, също така създаде Hyundai Hydrogen Mobility Germany GmbH (HHMG), за да разшири активно навлизането си на пазара на търговски превозни средства с водородно задвижване в Германия. За да създаде водородна екосистема в страната, HHMG ще управлява продажбите на местния пазар и обслужването на клиенти, както и управлението на оборудването на пазара. HHMG също така планира да участва активно във втората програма за финансиране.

Спецификации на XCIENT Fuel Cell  

Доставеният XCIENT Fuel Cell, е оборудван със 180-киловатова система за водородни горивни клетки с два 90-киловатови стека за горивни клетки. Дълготрайността на системата и цялостната горивна ефективност на автомобила са съобразени с изискванията на клиентите на търговски автопаркове. Електрическият двигател с мощност 350 kW и максимален въртящ момент от 2237 Нм позволява динамично шофиране.

Седемте големи водородни резервоара на XCIENT Fuel Cell предлагат комбиниран капацитет за съхранение на около 31 кг гориво, а комплектът от три батерии с капацитет 72 кВтч осигурява допълнителен източник на енергия. Максималният пробег е 400 км с едно зареждане. Зареждането на пълен резервоар с водород отнема от 8 до 20 минути, в зависимост от температурата на околната среда.

XCIENT Fuel Cell – Birdsville

Пуснат на пазара през 2020 г. от Hyundai Motor, XCIENT Fuel Cell е първият в света масово произвеждан водороден електрически тежкотоварен камион. Компанията вече е внедрила 47 единици в Швейцария, където към юли 2022 г. те са натрупали повече от четири милиона километра пробег. Камионите обслужват 23 различни клиенти в Швейцария.

ИзточникHyundai Motor
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари