7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниЕлектрическите автомобили за доставка на Amazon от Rivian се движат из САЩ

Електрическите автомобили за доставка на Amazon от Rivian се движат из САЩ

Amazon и Rivian планират да доставят хиляди персонализирани електрически автомобили за доставка в повече от 100 града до края на тази година и 100 000 в САЩ до 2030 г.

Клиентите в САЩ ще започнат да виждат персонализирани електрически автомобили за доставка от Rivian, които ще доставят техните пратки от Amazon, като електрическите автомобили ще тръгнат по пътищата в Балтимор, Чикаго, Далас, Канзас Сити, Нашвил, Финикс, Сан Диего, Сиатъл и Сейнт Луис, наред с други градове. Това разгръщане е само началото на това, което се очаква да бъдат хиляди персонализирани електрически автомобили за доставка на Amazon в повече от 100 града до края на тази година и 100 000 в САЩ до 2030 г.

Превозните средства са проектирани от самото начало с оглед на безопасността, устойчивостта и комфорта и са внимателно тествани от шофьори в цялата страна. Те са продукт на партньорството на Amazon с Rivian, което компаниите обявиха през 2019 г., когато Amazon стана съосновател и първият подписал The Climate Pledge ангажимент за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии в цялата си дейност до 2040 г. Като част от ангажимента Amazon създава по-устойчив автопарк за доставки, а работата ѝ с Rivian е важна част от декарбонизирането на логистиката ѝ на последната миля, както и от ускоряването на иновациите, които могат да помогнат на други да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии. Със своя ангажимент до 2030 г. всички 100 000 електрически превозни средства за доставка да бъдат в движение, Amazon ще спести милиони тона въглероден диоксид годишно.

Борбата с последиците от изменението на климата изисква постоянни иновации и действия и Amazon си партнира с компании, които споделят нашата страст към изобретяването на нови начини за минимизиране на въздействието ни върху околната среда. Rivian е отличен партньор в тази мисия и ние сме развълнувани да видим първите си персонализирани електрически автомобили за доставка на път”, каза Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon. “Днешният ден бележи важен етап от нашия ангажимент за опазване на климата. Rivian беше една от първите компании, в които Амазон инвестира чрез фонда Climate Pledge Fund, и ние едва започваме нашето пътуване към 100 000 автомобила на Rivian на пътя до 2030 г. Освен че са устойчиви, тези нови превозни средства са чудесни и за шофьорите – те бяха проектирани с участието на шофьорите и обратната връзка по пътя и са сред най-безопасните и удобни превозни средства за доставка на пътя днес.

Днешният ден представлява важна стъпка не само за Amazon и Rivian като партньори, но и за транспорта и околната среда”, каза Ар Джей Скарнинг, главен изпълнителен директор на Rivian. “През 2019 г. Rivian и Amazon се ангажираха да ускорят разработването на нов тип превозни средства за доставка, което ще доведе до значително намаляване на въглеродните емисии. Благодарение на всеотдайността, упоритата работа и сътрудничеството на нашите екипи, както и на споделения ангажимент да направим света по-добро място за децата на нашите деца, тази визия сега се реализира. Да се каже, че това е вълнуващ момент, е недостатъчно – ние сме развълнувани, че това партньорство даде старт на проекти за декарбонизация в цялата индустрия за логистични доставки.


Amazon тества доставки с предсерийни автомобили Rivian от 2021 г. насам, като е доставила над 430 000 пакета и е натрупала над 90 000 мили. Тези значителни тестове позволиха на Rivian непрекъснато да подобрява представянето, безопасността и издръжливостта на автомобила в различни климатични и географски условия, както и неговите най-съвременни функции, за да се гарантира удовлетвореността на водача, и цялостната му функционалност. Rivian също така е завършила сертифицирането си в Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, Калифорнийския съвет за въздушни ресурси и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Поръчковите автомобили се произвеждат в завода на Rivian в Илинойс и включват иновативни технологии и функции, като например:
• дизайн, ориентиран към безопасността, с фокус върху отличната 360-градусова видимост, и характеристики на автомобила, които защитават водачите и пешеходците.
• Пакет от иновативни функции за безопасност, включващ сензорно разпознаване, технология за подпомагане на движението по магистрала и движението, голямо предно стъкло за подобряване на видимостта на водача, автоматично аварийно спиране, адаптивен круиз контрол и предупреждения за сблъсък.
• Първата по рода си вградена технология, която напълно интегрира работния процес на доставката с автомобила, позволявайки безпроблемен достъп до маршрутизиране, навигация, поддръжка на водача и др.
• Функции, които подобряват преживяването на водача и създават лекота на пътя, като например автоматично заключване/отключване на вратите, когато водачът приближава или напуска автомобила, и захранвана врата на преградата, която се отваря, когато водачите достигнат мястото на доставка.
• Усилена врата от страната на шофьора за допълнителна защита и ергономично проектирана кабина за шофьора и товарно отделение за безопасно и лесно придвижване във фургона.
• Батерии, които са леки, устойчиви и евтини в допълнение към това, че издържат през целия живот на автомобила.

Новите електрически превозни средства за доставка на Amazon

Amazon добави хиляди станции за зареждане на своите пунктове за доставка в цялата страна и ще продължи да инвестира в изграждането на инфраструктура, която да поддържа по-устойчив автопарк за доставки. Amazon също така си партнира с организацията с нестопанска цел CERES и с няколко други оператори на автопаркове, за да стартира Корпоративния алианс за електрически превозни средства, който обединява компаниите с цел ускоряване на прехода към електрически превозни средства.

ИзточникAmazon & Rivian
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари