4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииПърва копка в Залцгитер: Volkswagen навлиза в глобалния бизнес с батерии

Първа копка в Залцгитер: Volkswagen навлиза в глобалния бизнес с батерии

Volkswagen продължава да следва стратегията си за електрическа мобилност: за да започне своята офанзива с батерии, Групата направи първата копка на първия си завод за клетки в Залцгитер в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц. Производството ще започне през 2025 г. Отговорността за глобалния бизнес с батерии незабавно ще носи новосъздадената компания “PowerCo”. В допълнение към производството на клетки, новата компания ще отговаря за дейностите по цялата верига на стойността на батериите. До 2030 г. PowerCo трябва да инвестира повече от 20 милиарда евро заедно с партньори в развитието на този бизнес, да генерира годишни продажби над 20 милиарда евро и да наеме до 20 000 души само в Европа.

Тържествен старт на строителството на фабриката за клетки в Залцгитер (отляво на дясно): Франк Бломе, главен изпълнителен директор на PowerCo, Даниела Кавало, председател на Съвета на работниците и служителите на групата Volkswagen AG, Стефан Вайл, министър-председател на Долна Саксония, Херберт Дийс, председател на Управителния съвет на Volkswagen AG, Олаф Шолц, федерален канцлер, Томас Шмал, член на Управителния съвет на Volkswagen AG за технологиите и председател на Управителния съвет на Volkswagen Group Components, Ханс Дитер Пьоч, председател на Надзорния съвет на Volkswagen AG.

Германският канцлер Олаф Шолц каза по отношение на церемонията по първата копка: “Днес е добър ден за автомобилната индустрия в Германия и Европа. Volkswagen показва как би могло да изглежда бъдещето на устойчивата, съвместима с климата мобилност. Заедно ние полагаме основата за оформянето на това бъдеще в значителна степен в Залцгитер.

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG, каза: “Днес ние не само полагаме основа, но и отбелязваме стратегически важен момент. Бизнесът с батерийни клетки е един от крайъгълните камъни на нашата стратегия NEW AUTO, която ще превърне Volkswagen във водещ доставчик на устойчива, управлявана от софтуер мобилност на утрешния ден. Създаването на собствена клетъчна фабрика е мегапроект в техническо и икономическо отношение. Това показва, че внедряваме водеща технология на бъдещето в Германия!

PowerCo обединява глобалните дейности с батерии

Volkswagen Group обединява своите глобални дейности с батерии в европейската компания PowerCo. От Залцгитер компанията ще управлява международните заводски дейности, по-нататъшното развитие на клетъчната технология, вертикалната интеграция на веригата на стойността и доставката на машини и оборудване за фабриките. В бъдеще се планират допълнителни продукти като големи системи за съхранение за енергийната мрежа. След Залцгитер, следващата фабрика за клетки трябва да бъде създадена във Валенсия. В момента се определят места за още три клетъчни фабрики в Европа. Освен в Европа, PowerCo вече проучва възможността за допълнителни гигафабрики в Северна Америка.

PowerCo ще се управлява от главния изпълнителен директор Франк Бломе и членовете на борда на директорите Себастиан Волф (главен оперативен директор), Кай Александър Мюлер (главен финансов директор), Соонхо Ан (главен технологичен директор), Йорг Тайхман (главен директор покупки) и Себастиан Крапот (главен директор човешки ресурси)

Томас Шмал, член на борда на директорите на Volkswagen AG, отговарящ за технологиите и председател на надзорния съвет на PowerCo, каза: “При изграждането на нашата първа вътрешна фабрика за клетки ние следваме изпълнението на нашата технологична пътна карта. PowerCo ще стане глобален играч в сферата на батериите. Основната сила на компанията ще бъде вертикалната интеграция от суровините и клетката до рециклирането. В бъдеще ние ще управляваме всички съответни дейности вътрешно и ще спечелим стратегическо конкурентно предимство в надпреварата да поемем лидерството в електрическата мобилност. Осигурихме топ екип за това велико начинание.

Даниела Кавало, председател на Генералния и груповия съвет на работниците наVolkswagen AG, каза: “Днес е ден за празнуване. В сърцето на Европа ние създаваме нов, ориентиран към бъдещето сегмент и до 20 000 работни места, готови за бъдещето, включително 5000 само в Залцгитер, в дома на Volkswagen. Нашият ангажимент и отговорност за трансформацията на нашия изключителен завод за двигатели и образцовото запазване на сигурни работни места за служителите продължават. Този принцип остава един от нашите ориентири, точно както е бил в областта на бъдещето на батерията от най-ранен етап. Той е залегнал в Пакта за бъдещето, и е бил силно защитаван в продължение на много години. В резултат на тези усилия сега имаме модел за подражание на екологична и социална трансформация.

ИзточникVolkswagen Group
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари