29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниStellantis посреща президента Рибелу ди Соза в завода в Мангуалде, за да...

Stellantis посреща президента Рибелу ди Соза в завода в Мангуалде, за да отпразнуват 60-годишнината му

Възнамеряваме да бъдем лидери на пазара на лекотоварни автомобили и сега, с добавянето на Fiat Doblò към портфолиото на завода в Мангуалде, ще постигнем по-голяма ефективност, ще подобрим конкурентоспособността си и ще предложим най-доброто на нашите професионални клиенти”, заяви главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. “Днес отбелязваме и ангажимента на многобройните членове на нашия екип към устойчивото производство с инсталирането на парка за слънчева енергия, който след завършването си ще захранва една трета от енергийните нужди на завода. Искам също така сърдечно да благодаря на президента, че се присъедини към мен, когато почитаме автомобилната индустрия тук, в Португалия.

За мен беше важно да бъда тук днес, заедно с всички вас, за да отпразнуваме 60-годишнината на този завод в Мангуалде. Този завод има уникална история, преодолявайки всякакви кризи и успявайки да устои, а сега достига до наши дни с несравнима репутация, която го поставя на върха по отношение на качеството и ефективността като цяло. Като част от Stellantis, Мангуалде представлява един от лидерите в сектора на транспорта и мобилността, един от най-глобалните в света”, заяви Негово превъзходителство президентът на Португалската република Марселу Рибелу ди Соза. “Днес дойдох тук, за да чуя добри новини, тъй като Stellantis добавя още една марка и още един модел към портфолиото на този завод. И освен това, стартирането на проект, който ще помогне на Португалия да продължи да бъде водеща в прехода към климата и енергетиката. Поздравления за всички!

Негово превъзходителство президентът на Португалската република Марселу Рибелу ди Соза и главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес на посещение в завода в Мангуалде по случай 60-годишнината от неговото създаване.

В символичен жест президентът на републиката се възползва от присъствието си в Мангуалде, за да връчи официално акроним на Ордена за заслуги на Антониу Лурейро Маркес, най-възрастния служител на фабриката. С този жест президентът на Републиката разшири обхвата на отличието до всички, които през последните 60 години са допринесли за успеха на фабриката в Мангуалде.

Открит през 1962 г., производственият център на Stellantis в Мангуалде е произвел 1,5 милиона автомобила до момента. Той е стълб на португалската промишлена дейност и сега почти всеки четвърти автомобил, произведен в Португалия, идва от производствената линия в Мангуалде.

Понастоящем в завода се произвеждат моделите Citroën Berlingo Van/Berlingo, Peugeot Partner/Rifter и Opel Combo Cargo/Combo Life – съвместно избрани за “Международен ван на годината 2019”. Моделите Berlingo, Partner и Combo с “етикета” Mangualde са най-търсени от професионалните клиенти и компаниите и формират трите най-големи продажби на лекотоварни автомобили в Португалия с общ дял от 32%. През 2021 г. общо 67 841 автомобила ще напуснат завода в Stellantis, което се равнява на почти една четвърт (23,5%) от общия обем на произведените в Португалия автомобили.

Мангуалде добавя четвърти модел: Новият Fiat Doblò се присъединява към триото Partner-Berlingo-Combo

Планираният за октомври Fiat Doblò ще се превърне в четвъртия модел, произвеждан в Мангуалде, и ще се присъедини към списъка от 22 модела, произведени в завода през 60-те години на неговата дейност, включително трите модела, които се произвеждат там в момента.

Въвеждането на Doblò засилва ангажимента на Stellantis към португалската индустрия, като същевременно създава още по-голяма ефективност и конкурентоспособност. Преместването има за цел да подкрепи нуждите на все по-диверсифицирания и взискателен автомобилен пазар, който постоянно се влияе от външни фактори.

Фотоволтаичен парк за слънчева енергия, който ще задоволява 31% от нуждите от енергия

Stellantis обяви и изпълнението на проект за улавяне на фотоволтаична енергия за собствено потребление. След като бъде напълно реализиран, той ще покрива 31% от годишните нужди от електроенергия на завода в Мангуалде, като ще позволи годишно да се избегнат 2500 тона емисии на CO2, което съответства на улавянето на същия обем CO2 от приблизително 16 000 дървета. Това усилие е в подкрепа на ангажимента на Stellantis Dare Forward 2030 за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2038 г., с 50% намаление до 2030 г., и допринасяне за устойчиво бъдеще.

В резултат на инвестиции на стойност над 3,2 млн. евро в партньорство с Prosolia Energy проектът ще интегрира 6363 фотоволтаични панела, заемащи площ, равна на шест футболни игрища. Инсталираната мощност ще бъде 3,436 MWp, което се равнява на годишното потребление на 320 домакинства, което ще позволи по чист и устойчив начин да се повиши конкурентоспособността на комплекса в условия, които все повече се характеризират с постоянни пикове в разходите за енергия. Завършването на фаза 1 на проекта е планирано за третото тримесечие на 2022 г., а фаза 2 е планирана да започне в началото на 2023 г.

Като част от тази инвестиция се създава и зона за устойчиво потребление на енергия в сътрудничество с община Мангуалде и със съседните дружества, които също ще се възползват от слънчевата енергия.

Открит през 1962 г., производственият център на Stellantis в Мангуалде е произвел 1,5 милиона автомобила до момента.

Разрастване, преобразуване и модернизиране на производствения център Мангуалде

Производственият център Мангуалде е дом на четири лаборатории, насочени към изучаване и внедряване на нови технологии или процеси, които позволяват по-устойчиво, по-дигитално и по-свързано производство. Основана от Stellantis през 2022 г., съвместната екосистема от партньори, обхващаща стартъпи, университети, доставчици, технологични центрове и португалското правителство, е посветена на научноизследователска и развойна дейност, свързана с IoT (интернет на нещата), 5G (а скоро след това и 6G), технологично инженерство и адитивно производство. Тя също така дава приоритет на обучението на бъдещи специалисти. Сред партньорите са Политехническият институт във Висеу (Instituto Politécnico de Viseu), Университетът в Порто, Университетът в Коимбра, както и доставчиците Simoldes и HFA и Техническият център за автомобили в Галисия (Centro Tecnológíco de Automoción de Galicia – CTAG; Galicia Automotive Technology Center).

ИзточникFIAT Professional
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари