4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниRenault Group открива нова производствена линия за електрически двигатели в завода в...

Renault Group открива нова производствена линия за електрически двигатели в завода в Клеон

Заводът на Renault в Клеон направи нова стъпка в своята трансформация към електрическа енергия с откриването на новата линия за производство на електрически двигатели “ePT-160 kW” в присъствието на Хосе Висенте де лос Мозос, индустриален директор на Renault Group. От 2018 г. насам Renault е инвестирала 620 млн. евро в завода в Клеон, за да индустриализира 100% електрически и хибридни двигатели на Групата. Център за експертиза в производството на електрически и механични компоненти с много висока производителност, заводът ще има производствен капацитет от над 1 млн. електрифицирани двигателя годишно от 2024 г., включително 500 000 електрически двигателя и 510 000 хибридни двигателя.

Тази трансформация към електрически превозни средства, която започна през 2012 г., подкрепя стратегията на групата за дългосрочно вграждане на нейните дейности по електрическата верига за създаване на стойност във Франция и амбицията на марката Renault за 100% електрифициране на пътническите превозни средства в Европа до 2030 г.

Хосе Висенте де лос Мозос, индустриален директор на Renault Group, заяви: “Заводът в Клеон, който е емблематичен обект в сърцето на индустриалната екосистема на Renault Group, е най-големият производствен център за електрически двигатели във Франция. Днес производството на този нов електромотор за Renault Mégane E-Tech е нов етап от преминаването му към електрическо задвижване и е повод за гордост за 3228-те служители на завода. Клеон е идеалният пример за индустриалната трансформация на Групата към електрическите превозни средства и цялата ù верига на стойността, включваща нашите служители, социалните ни партньори и местните заинтересовани страни. Друг бъдещ електромотор, разработен съвместно с Valéo, също ще се сглобява тук и ще затвърди ангажимента на Renault Group към завода в Клеон и желанието ѝ да базира дейността си във Франция.”

Нов двигател в авангарда на иновациите

Нов електрически двигател, разработен в рамките на Алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, с мощност 160 kW, той ще оборудва 100% електрическите модели на Renault, включително Megane E-Tech Electric, произвеждан от завода в Дуай в рамките на клъстера ElectriCity.

Този двигател от ново поколение, който е на върха на иновациите, е синхронен двигател с навит ротор – технология, която Renault Group използва от десет години и която предлага по-добра ефективност от двигателя с постоянни магнити. Освен това отсъствието на редки земни елементи осигурява доставката, като същевременно ограничава въздействието върху околната среда и производствените разходи. По-компактен и по-лек от двигателя на Zoe, той има по-голяма мощност (96 и 160 kW) и по-добър въртящ момент (300 Nm). Той предлага цялото удоволствие от електрическото шофиране, включително мигновено ускорение, което е едновременно динамично и линейно.

Завод, ориентиран към електричеството

За да се ускори този преход и да се подпомогне бързо разрастващият се електрически пазар, тази нова линия за сглобяване на двигателя “ePT-160 kW” е създадена след обновяване на приблизително 8000 м2. Производственият цех включва 4 монтажни линии и 2 линии за навиване с производствен капацитет от 120 000 двигателя годишно, а благодарение на гъвкавата си конструкция би могъл да произвежда 240 000 двигателя годишно.

От 2015 г. заводът в Клеон произвежда електрическите задвижващи агрегати за Renault Zoé, Twingo ZE, Kangoo ZE и Master ZE. Днес той разширява гамата си с индустриализацията на ePT-160 kW, който ще оборудва и бъдещия модел на Renault от сегмент C. От 2024 г. производството ще бъде разширено с двигателя ePT-100 kW за бъдещия електромобил Renault 5, а от 2027 г. – с електрическия двигател от ново поколение с мощност 200 kW, проектиран без редкоземни елементи и разработен в партньорство с Valeo и Valeo Siemens eAutomotive.

За да подкрепи тази мащабна трансформация, Renault Group поема водеща роля и подкрепя своите служители, за да ги обучи на новите електрически професии. В Клеон е създадена уникална база за обучение: Академия за е-мобилност. Разработен с помощта на партньори*, този кампус на място, оборудван с линейни училища, има за цел да обучи служителите на завода. Тази академична схема е придружена и от обявеното на 23 юни 2022 г. наемане на 100 нови служители, които да подпомогнат електрическата трансформация на обекта, като част от плана Renouveau France 2025.

*Nextmove, Renault Trucks, FORVIA, Ingénieurs 2000, CNAM, в рамките на програма d’Investissement d’Avenir – Attractivité Compétences et Emplois, подкрепена от Plateforme de l’Automobile (PFA).

ИзточникRenault
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари