30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниVolvo Trucks демонстрира нов камион с нулеви емисии

Volvo Trucks демонстрира нов камион с нулеви емисии

Представете си камион, който отделя само водни пари, произвежда собствено електричество на борда и има пробег до 1000 км. Това е възможно с горивни клетки, захранвани с водород и в тази връзка Volvo Trucks започна да тества превозни средства, използващи тази нова технология.

За декарбонизиране на транспорта Volvo Trucks вече предлага електрически камиони с батерии и камиони, които се захранват с възобновяеми горива, като например биогаз. През втората половина на това десетилетие към продуктовото портфолио на компанията ще бъде добавена трета CO2-неутрална опция – електрически камиони с горивни клетки, задвижвани с водород.

Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Разработваме тази технология от няколко години и е страхотно усещането да видим първите камиони, които успешно се движат на тестовата писта. Комбинацията от електрическа батерия и електрическа горивна клетка ще даде възможност на нашите клиенти напълно да елиминират емисиите на CO2 от своите камиони, независимо от транспортните задачи”, казва Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Електрическите камиони с горивни клетки ще имат експлоатационен пробег, сравним с този на много дизелови камиони – до 1000 км – и време за зареждане под 15 минути. Общото им тегло може да бъде около 65 тона или дори повече, а двете горивни клетки имат капацитет да генерират 300 kW електроенергия на борда.

Пилотните изпитания за клиенти ще започнат след няколко години, а пускането на пазара е планирано за втората половина на това десетилетие.

Електрическите камиони, задвижвани с водородни горивни клетки, ще бъдат особено подходящи за дълги разстояния и тежки, енергоемки задачи. Те биха могли да бъдат вариант и в страни, в които възможностите за зареждане на батериите са ограничени”, казва Роджър Алм.

Генерира собствено електричество

Горивната клетка генерира собствено електричество от водорода на борда, вместо да се зарежда от външен източник. Единственият отделян продукт е водна пара. 

Volvo Trucks – Първият ни електрически камион с горивна клетка

Горивни клетки доставени от Cellcentric

Горивните клетки ще бъдат доставени от Cellcentric – съвместното предприятие между Volvo Group и Daimler Truck AG. Cellcentric ще изгради една от най-големите в Европа инсталации за серийно производство на горивни клетки, специално разработени за тежкотоварни автомобили.

Необходим е повече екологичен водород

Технологията на горивните клетки все още е в ранна фаза на развитие и има много предимства на новата технология, но и някои предизвикателства пред нея. Едно от тях е широкомащабното снабдяване със зелен водород*. Друго е фактът, че инфраструктурата за зареждане с гориво за тежкотоварни автомобили все още не е разработена.

Очакваме доставките на зелен водород да се увеличат значително през следващите няколко години, тъй като много индустрии ще зависят от него, за да намалят емисиите на CO2. Не можем обаче да чакаме с декарбонизацията на транспорта, вече закъсняваме. Така че моето ясно послание към всички транспортни компании е да започнат пътуването още днес с електрически батерии, биогаз и другите налични възможности. След това камионите с горивни клетки ще бъдат важно допълнение за по-дълги и тежки превози след няколко години”, казва Роджър Алм.

* Зеленият водород се произвежда чрез използване на възобновяеми енергийни източници, като вятър, вода и слънце.

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари