25 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРемаркета и надстройкиSAF-Holland отправя оферта за закупуване на Haldex

SAF-Holland отправя оферта за закупуване на Haldex

SAF-Holland отправи оферта за поглъщане на Haldex, предлагайки 3,2 млрд. шведски крони или около 325 млн. долара в брой, за да закупи акциите, които в момента не притежава.

Haldex, която произвежда спирачни продукти и системи за пневматично окачване за тежкотоварни автомобили, заяви, че цената на офертата представлява премия от 46,5% спрямо цената на затваряне на 7 юни. Бордът на директорите единодушно препоръчва на акционерите да приемат офертата, наричайки предложението от 66 крони на акция “справедлива цена в брой”.

SAF-Holland заяви, че това е “най-добрата и окончателна офертна цена и тя няма да бъде увеличена”.

SAF-Holland не за първи път се опитва да придобие Haldex. През 2016 г. имаше война за наддаване между SAF-Holland, Knorr-Bremse и ZF Friedrichshafen, които по това време се провалиха в опитите си за поглъщане.

В допълнение към 22,5% от акциите, за които SAF-Holland е осигурила споразумения, германската компания заяви, че вече е придобила 14,1% от акциите на Haldex в обращение. Тя е закупила 9,2 % от главния акционер Knorr-Bremse (който притежава и Bendix.) Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие.

SAF-Holland заяви, че обединената компания ще:
ще създаде глобален лидер в областта на системите за търговски превозни средства, свързани с шасито, със силно допълващо се продуктово портфолио;
ще има уникалната възможност да предлага интегрирани мехатронни системи;
ще създаде мощна компания на пазара за следпродажбено обслужване с по-голям мащаб, устойчивост и рентабилност;
ще реагира на глобалните мегатенденции, като електрификацията, цифровизацията и автоматизираното шофиране, и ще ги стимулира

При обявяването на подкрепата си за сделката управителният съвет на Haldex отбеляза, че пазарът, на който Haldex развива дейност, е претърпял консолидация, а бизнесът на Haldex е по-малък от този на основните му конкуренти, като заяви, че това “създава рискове за компанията и нейната способност да реализира пълния потенциал на перспективите си за растеж”.

Тя също така заяви, че комбинацията от двете компании “има убедителна стратегическа обосновка и ще създаде стойност за нашите клиенти и служители. Комбинираните дейности, които са силно допълващи се от гледна точка на регионално присъствие и продуктово портфолио, ще създадат силен глобален играч в индустрията на търговските превозни средства. Комбинацията от две силни марки и възможности ще даде възможност на Haldex да укрепи своя бизнес”.

SAF-Holland заяви, че възнамерява да запази дейността на Haldex непокътната, без значителни промени в служителите, управлението, организацията и дейността на двете компании. “Всички конкретни инициативи, които ще бъдат реализирани в съответствие с интеграцията, ще бъдат определени след приключване на подробен преглед на комбинирания бизнес на SAF-Holland и Haldex в периода след приключване на офертата.

ИзточникSAF-HOLLAND
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Нова генерация DAF | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари