29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниНова система за безопасност ще пази велосипедисти и пешеходци

Нова система за безопасност ще пази велосипедисти и пешеходци

Volvo Trucks представя нова система за безопасност, която установява участници в движението, навлизащи в мъртвата зона от двете страни на камиона.

В ситуации на засилен трафик е трудно, дори за най-опитните водачи, да забелязват всичко около камионите си. За предотвратяване на стресовите ситуации за водача, Volvo Trucks предлага своята нова система за безопасност. Използвайки двоен датчик от всяка страна на камиона, системата открива кога други участници в движението, например велосипедисти, навлизат в рисковата зона.

Анна Вриге Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

Инцидент може да се случи за част от секундата. Нашето широкообхватно проучване на инциденти се основава на десетки години изследвания на реални ситуации и тази нова система помага на водача да предотврати потенциален страничен сблъсък”, казва Анна Вриге Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

Когато някой се намира в точка от мъртвата зона, системата за предотвратяване на страничен сблъсък, Side Collision Avoidance Support (SCAS), информира водача чрез червен светлинен сигнал на страничното огледало от съответната страна. Ако водачът е с включен пътепоказател с намерение за смяна на пътната лента, червената светлина започва да мига и предупредителен звуков сигнал се издава от страната на потенциалния сблъсък. Водачът е предупреден и може да намали или спре камиона, позволявайки на велосипедиста например да премине.

Във Volvo Trucks, нашата дългосрочна визия е нула инциденти, и безопасността е в основата на всичко, което правим. Тази нова система е друг пример за нашите усилия да постигнем тези цели”, заключава Анна Вриге Берлинг.

Новата система ще се предлага от септември тази година за всички камиони Volvo FH, FM и FMX – дизелови, газови и електрически. Моделите Volvo FL и FE ще разполагат с новата система от 2023 година.

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари