30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниFIAT представя новите Doblò и E-Doblò, водени от мисълта за ежедневни задачи

FIAT представя новите Doblò и E-Doblò, водени от мисълта за ежедневни задачи

Новият Doblò и E-Doblò, перфектният инструмент за града

FIAT и FIAT Professional представят новите Doblò и E-Doblò, петото поколение на модела, който въплъщава две допълващи се души. Благодарение на находчивите и иновативни решения, които правят шофирането в града по-малко стресиращо и много по-безопасно, новият Doblò всъщност е идеалният партньор за семейства в пътническата версия и подходящият автомобил за всички изисквания на професионалните работници във версията ван.

Следователно с пускането на новия E-Doblò марката продължава процесите на електрификация, започнати през последните години: FIAT до 2024 г. цели да направи изцяло електрически всеки нов модел в Европа, а от 2027 г. да предлага изцяло електрическа гама. Освен това новият E-Doblò отчита два факта: той е третият електрически модел за FIAT, след дебюта на New 500 и E-Ulysse, и е третият електрически автомобил за FIAT Professional, след E-Ducato и E-Scudo.

Двата нови модела разширяват съответните гами, за да отговорят на изискванията на всички – както на професионалистите в областта на транспорта, така и на динамичните семейства, с онази нотка на италианска изобретателност, която притежават всички продукти на FIAT.

Най-новата версия на този успешен C-VAN модел, новият Doblò е на най-високо ниво по отношение на гъвкавост, полезен товар и безопасност. Гъвкав, просторен и проектиран така, че да отговаря на всяко изискване на клиента, Doblò е перфектното средство за града. Doblò VAN се предлага както с електрически, така и с двигател с вътрешно горене.

FIAT Professional Doblò: надежден спътник благодарение на вълшебните си функции

В знак на почит към своята гъвкавост новият Doblò се предлага в две дължини и три различни конфигурации (VAN, Crew Cab, Combi) и предлага широка гама двигатели, които са в състояние да задоволят всякакви нужди.

По време на етапа на проектиране е обърнато специално внимание на комфорта на автомобила, за да се вземат предвид нуждите на професионалистите, които използват автомобила си по осем или повече часа на ден. Целта е да се предложи безстресово работно изживяване със звукоизолация и окачване, проектирано да намали ударите и вибрациите.

“Вълшебните функции” на Doblò осигуряват на автомобила максимална модулност, устойчивост и безопасност, превръщайки го в още по-надежден, универсален и гъвкав спътник в работата.

Magic Cargo позволява увеличаване на обема на товара с 0,5 м3 и възможност за товарене на дълги предмети като тръби или стълби, достигащи до 3,4 м дължина на товара. Освен това, добавяйки още повече пространство, е възможно да се повдигне седалката от страната на пътника и да се използва отделението под нея за кутии или крехки предмети. Има и въртяща се масичка с поднос, за да превърнете кабината на Doblò в мобилен офис при необходимост.

Освен това Magic Mirror е 5-инчово цифрово огледало за обратно виждане, което осигурява три различни изгледа: огледало за обратно виждане, пълен изглед на зоната на мъртвата зона и задна камера за паркиране, подобряваща видимостта и безопасността.

И накрая, благодарение на Magic Plug, наличен само при E-Doblò, е възможно да се използва електрическата енергия, произведена от батерията, за специфични нужди от преобразуване като товарен хладилник или работна маса за електрически инструменти.

И в напълно електрическата версия E-Doblò предлага полезен товар от най-висок клас – до 800 кг и при двете колесни бази – позволяващ да се натоварят до 2 европалета. Във версията с ДВГ Doblò може да достигне товароносимост до един тон.

Предлаган във версии с дълга и къса база, Doblò е готов за всякакви непредвидени ситуации: версията с дълга база достига максимален обем от 4,4 м3 благодарение на функцията Magic Cargo. Каросерията Crew Cab с дълго междуосие позволява уникална модулност между седалките и товарното пространство благодарение на плъзгаща се преграда, която позволява да се модулира товарното пространство или местата за пътници според нуждите.

Заедно с електрическата версия се предлагат и две дизелови версии: 1,5 литра с мощност 100 к.с. с механична скоростна кутия; 1,5 литра с мощност 130 к.с. с механична или 8-степенна автоматична скоростна кутия. И, накрая, има бензинов двигател 1,2 със 110 к.с.

Новото E-Doblò: най-обичаният семеен автомобил 

Във версията за пътници новият E-Doblò ще може да посрещне нуждите на цялото семейство (включително и “косматите приятели”), благодарение на своята просторност и гъвкавост, както и на теглителната си сила от 750 кг. Вълшебно място за наблюдение на града, E-Doblò може да бъде оборудван, по желание, с отварящ се заден прозорец на задната врата (Magic Window).

Размерите му – 4,4 м дължина – предлагат перфектна пъргавина за шофиране в града, а конфигурацията на интериора – с 3 единични седалки на втория ред, които могат да се сгъват, за да се увеличи товарният капацитет – гарантира максимална гъвкавост и простор, за да помогне на клиентите в различните им ежедневни задачи. За да се гарантира максимална безопасност, системата Isofix, стандартизираната система за закрепване на детски седалки, е стандартна за трите задни седалки.

Това е функционален и многофункционален автомобил, създаден за тези, които биха искали да изразят напълно своята индивидуалност. Независимо дали става въпрос за преместване, пътуване с приятели или семейството до приключенска дестинация или за изнесен мач, Doblò е напълно подходящ за всякакъв вид пътници.

За да се повиши още повече неговата гъвкавост, допълнително той ще разполага с Magic Top, покрив с прозорци, който осигурява повече място на отделенията за съхранение, както и с прозрачен рафт и заден покривен куфар, който е достъпен както от вътрешността, така и отвън на автомобила. И опционалната функция Magic View, която улеснява паркирането благодарение на 180° камера, която осигурява пълен поглед върху това, което се намира непосредствено зад автомобила. Радио 8“ DAB също ще бъде стандартно съдържание, за да подобри мултимедийното изживяване.

Новият E-Doblò дебютира със специално издание, включващо решетки на покрива Magic Window и 16“ алуминиеви джанти и ексклузивен син цвят Mediterraneo Blue. Пълната гама ще бъде налична през следващите месеци.

100% BEV без компромиси

Новият E-Doblò е оборудван с електромотор с мощност 100 kW и батерия с капацитет 50 kWh, която позволява изминаването на повече от 280 км автономия в цикъла WLTP.

Благодарение на новия двигател, новият E-Doblò достига максимална скорост от 130 км/ч и до 260 Нм максимален въртящ момент. Освен това версията с нулеви емисии предлага на клиента уникална гъвкавост и най-добрата в класа си възможност за зареждане благодарение на “режима за бързо зареждане” до 100 kW, който позволява зареждане с прав ток на 80% от батерията само за 30 минути.

Водачът може да избира между различни режими: Нормален, Еко и Мощност. Всеки режим променя реакциите на автомобила при шофиране, като подобрява и оптимизира работата на автомобила: “Нормален” се препоръчва за шофиране в обичайния трафик; “Еко” подобрява икономията на гориво, а “Мощност” подобрява максималната мощност на автомобила.

Въвеждането на акумулаторния пакет не е довело до никакви структурни промени: E-Doblò се предлага в същите размери, характеристики и конфигурации на VAN като тези с двигателите с вътрешно горене.

Функции за безопасност и усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането

Новият Doblò е оборудван с активни системи за безопасност и сигурност, които подпомагат клиента по време на шофиране, позволявайки му безопасно да се наслаждава на пътуването. Моделът предлага пълен пакет, общо 17, от функции за безопасност и ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача), които го поставят на едно от първите места в сегмента.

Предлага се стандартно (при версията Passenger):
• Автоматично разпознаване на пътните знаци;
• Активна спирачка за безопасност, която се активира, за да намали риска от сблъсък;
• Асистент за поддържане на лентата, който предупреждава водача, ако автомобилът напусне лентата, и след това постепенно връща автомобила в правилната позиция;
• Предупреждение за вниманието на водача, което следи нивото на внимание на водача и сигнализира, когато е моментът да се направи почивка.

За да предложи най-добро представяне и по-добро сцепление при всякакви условия като сняг, кал или пясък, Doblò във версията си Van е оборудван със система Grip Control, а системата Hill Descent Control позволява перфектен контрол на автомобила в случай на наклони над 3%.

И накрая, head-up дисплеят предоставя на водача най-важната информация, без да се разсейва от пътя; междувременно предните и задните сензори за паркиране и задната камера позволяват най-лесното и безопасно паркиране.

Изцяло новите модели Doblò и E-Doblò ще се произвеждат в завода на Stellantis в Испания (Виго), като ще се възползват от ефекта на мащабирането. Изцяло новото Doblò ще се възползва от съществуващата и успешна програма K9, която обслужва други марки на Stellantis.

ИзточникFIAT Professional
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари