7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниVolvo Trucks: Първият в света производител на камиони, който използва стомана получена...

Volvo Trucks: Първият в света производител на камиони, който използва стомана получена без използване на изкопаеми горива

Volvo Trucks е първият производител на камиони в света, който ще влага в производството на своите камиони, стомана, получена с помощта на безфосилно гориво. Тя е произведена от шведската стоманодобивна компания SSAB. Първоначално ще се вгражда в тежкотоварните електрически камиони на Volvo.

Стоманата от SSAB се произвежда по напълно нова технология, базирана на водород. Резултатът е много по-малко въздействие върху климата в сравнение с конвенционално произведената стомана. В малък мащаб стоманата ще се използва в тежките електрически камиони на Volvo от третото тримесечие на 2022 г.

Ще увеличим използването на материали, които не съдържат изкопаеми горива, във всички наши камиони, за да ги направим неутрални по отношение на климата не само при експлоатацията им, но и по отношение на материалите, от които са произведени”, казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент „Продуктов мениджмънт“ във Volvo Trucks.

 Първата стомана, произведена с водород, ще бъде използвана в релсите на рамата на камиона – гръбнакът на камиона, върху който са монтирани всички останали основни компоненти. С увеличаването на наличността на стомана, която не съдържа изкопаеми горива, тя ще бъде използвана и в други части на камиона.

90% от камиона на Volvo може да се рециклира

Днес около 30% от материалите в новите камиони на Volvo са от рециклирани материали. А до 90% от камиона може да бъде рециклиран в края на експлоатационния му период.

Непрекъснато се стремим да намалим до минимум въглеродния си отпечатък. Също така се стремим към по-голяма устойчивост както в дейността си, така и в нашите камиони”, казва Джесика Сандстрьом.

От 2021 г. Volvo Group работи със SSAB за стомана без изкопаеми горива. Първата машина, товароносител, изработена от такава стомана беше представена през октомври 2021 г. Стоманата без изкопаеми горива ще бъде важно допълнение към традиционната и рециклираната стомана, използвана в камионите на Volvo.

Volvo Trucks се ангажира да спазва Парижкото споразумение и да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове във веригата на стойността най-късно до 2040 г.

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари