26 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиНовият MAN Lion's Intercity LE печели наградата iF Design Award 2022

Новият MAN Lion’s Intercity LE печели наградата iF Design Award 2022

Едва появил се на пазара, новият MAN Lion’s Intercity LE вече спечели първите си награди. Журито на Международния форум за дизайн iF му присъди престижната награда iF Design Award в категорията “Продукт/автомобили/превозни средства”. Автобусът с нисък вход спечели точки със специалната си функционалност, съчетана с интелигентен дизайн.

Никога досега не е имало толкова много кандидатури, както в конкурса iF Design Award 2022. Общо журито трябваше да присъди престижните награди измежду почти 11 000 представени продукти и проекти от 57 държави. “Още повече се радваме, че нашият нов MAN Lion’s Intercity LE успя да убеди журито и да спечели наградата за дизайн на iF”, казва Барбарос Октай, ръководител на отдел “Автобусна техника” в MAN Truck & Bus, и добавя: “По-специално, уникалната комбинация от интелигентен дизайн и функционалност беше отлично приета.

 70 експерти по дизайн от 23 държави се събраха в Берлин за три дни, за да проверят, проучат и оценят представените проекти. Други петима членове на журито бяха свързани с цифрови технологии. Резултатът е следният: Lion’s Intercity LE убеди независимото жури от експерти и получи много точки при гласуването за една от престижните награди за дизайн на iF. “Това е изключителен резултат, който дължим на отличното представяне на нашия проектантски екип, но също така и на чудесното сътрудничество между всички отдели и неуморната ангажираност на целия екип. Дава всичко от себе си, за да постигаме винаги най-добрия резултат за нашите клиенти, шофьори и пътници”, каза Октай. Носителите на наградите бяха наградени в Берлин в средата на май.

Ясен език на MAN: модерният дизайн Smart Edge поставя акценти

Едва миналата есен MAN пусна на пазара новия Lion’s Intercity LE. В началото на 2022 г. в серийно производство влизат двете версии Lion’s Intercity LE 12 и Lion’s Intercity LE 13, ориентирани към междуградските превози. “Нашата цел при новия Lion’s Intercity LE беше да предложим атрактивен модел автобус с максимална гъвкавост на разумна цена, който на всичкото отгоре вдъхновява с дизайна си – и очевидно сме успели”, казва Стефан Шьонхер, ръководител на отдел “Дизайн и HMI” в MAN Truck & Bus, и добавя: “Последователното по-нататъшно развитие на нашия успешен дизайн MAN Smart Edge придава на чувствителния към цената сегмент LE напълно нов облик. Дори практичните автобуси могат да имат висококачествен и привлекателен дизайн. Новият MAN Lion’s Intercity LE съчетава най-доброто от двата свята по най-красивия начин!

Благодарение на модерния дизайн на Smart Edge ясно се вижда, че Lion’s Intercity LE е автомобил от актуалното семейство MAN. Последователното прилагане на ясни, динамични линии, скосявания и ръбове в целия автомобил, които хармонично се сливат в цялостна концепция за дизайн, го прави привлекателен за окото в градския и междуградския трафик. Предната и задната част на превозното средство придават на големия куб на автобуса елегантна и динамична доминанта и осигуряват приветлив външен вид. Предната маска е спортно тънка и хоризонтална, което прави автобуса да изглежда особено мощен. Но не само отпред, но и отстрани е забележителна гледка. Това се дължи, наред с другото, на динамичното преливане на черните части на носа и мощните арки на колелата. Освен това широките, набити задни колони и типичният заден спойлер на покрива също визуално внушават сигурност и ефективност.

Привлекателен е и интериорът, достъпен за хора с увреждания и без бариери, който е преработен и последователно проектиран за максимална полза за клиентите. За шофьора има две допълнителни работни места, които са ергономични, функционални, интуитивни и естетични. “Всеки видим компонент е внимателно проектиран от нас. Дизайнът Smart Edge в интериора, както и съответстващата концепция Colour & Trim, създават приятно, приятелско впечатление за яснота и визуален ред за пътниците”, казва Стефан Шьонхер. Особено внимание е обърнато на всички повърхности, които са с висококачествен дизайн. Благодарение на новата и модерна концепция за осветление с директно и непрекъснато осветление интериорът също изглежда особено просторен и светъл.

Работното място на водача в новия MAN Lion’s Intercity LE също се вписва идеално в дизайнерската концепция. По принцип се предлагат две работни места на водача: класическата версия от Lion’s Intercity и напълно съвместимото с VDV работно място на водача MAN от новото поколение Lion’s City. Тук се обръща особено внимание на ергономичността, комфорта и безопасността, поради което удобството за потребителя е оптимизирано и чрез разположението на превключвателите и инструментите.

 20-та награда за дизайн на автобуси MAN и NEOPLAN

Градските и междуградските автобуси на марките MAN и NEOPLAN вече са известни с отличния си дизайн. В допълнение към наградата за дизайн на iF, те са получили наградата за дизайн Red Dot, Германската награда за дизайн, наградата от конкурса за автомобилна марка и знака за дизайн на Busworld Europe. “Сега имаме общо 20 награди, които впечатляващо показват колко много иновации и изключителен дизайн се влагат в нашите автобуси”, казва Шьонхер. Освен новия MAN Lion’s Intercity LE, наградата за дизайн на iF получиха още MAN Lion’s Intercity (2016 г.), NEOPLAN Tourliner (2017 г.), MAN Lion’s Coach (2018 г.), MAN Lion’s City (2019 г.) и изцяло електрическият MAN Lion’s City E (2020 г.).

Наградата се връчва от 1953 г. насам въз основа на определени критерии. Те включват външния вид и формата на продукта, както и степента на иновативност, ергономичност, функционалност и екологични аспекти. “Наградата е една от най-важните награди за дизайн в света. Много сме горди като дизайнерски екип, че я получихме отново тази година”, казва Шьонхер.

ИзточникMAN Truck & Bus
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Нова генерация DAF | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари