7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕкологияВодородна офанзива на Bosch: Технология за климатично неутрални фабрики и транспорт без...

Водородна офанзива на Bosch: Технология за климатично неутрални фабрики и транспорт без CO2

Bosch продължава да развива водородна икономика: “По пътя към неутрално по отношение на климата бъдеще трябва да дадем възможност на енергоемките индустрии да преминат към възобновяеми енергийни източници. Водородът се превръща в ключов елемент за сигурността на доставките”, казва Ролф Найорк от Bosch, който отговаря за индустриалните технологии и е ръководител на производствения отдел на компанията. Bosch предлага технологии за използване на водород в различни сектори: компанията разработва горивни клетки за мобилни и стационарни приложения, оборудва водородни станции за зареждане с компресори и произвежда водород в собствените си заводи. Bosch планира да навлезе и в бизнеса с компоненти за електролизери. “Извеждаме технологиите, базирани на водород, от лабораториите в промишлената реалност – по пътищата и в заводите”, казва Найорк. С новосъздадената проектна къща Bosch предоставя своя опит в областта на водорода на други компании. Bosch представя дейността си в областта на водородните технологии на изложението Hannover Messe (30 май – 2 юни).

Неутрално производство на CO2: Първи водороден цикъл в Хомбург

Във водещия завод под Индустрия 4.0 в Хомбург Bosch демонстрира как би могъл да изглежда водородният цикъл в завода на бъдещето: Електролизерът произвежда екологичен водород от възобновяема енергия. В бъдеще водородът ще се използва за производство и мобилност: автомобилите с горивни клетки ще зареждат с водород, който технологията на Bosch предварително компресира. За промишлени процеси стационарната горивна клетка, разработена от Bosch, превръща водорода в топлина и електроенергия. Енергийните потоци в Хомбург се управляват при поискване с помощта на софтуера Индустрия 4.0 на Bosch – енергийната платформа вече се използва в над 120 от заводите на компанията. Около 90 процента от глобалното потребление на енергия на Bosch се дължи на производството. Тук се намесва компанията: “Ние непрекъснато подобряваме нашия въглероден отпечатък. Като водещ завод в областта на Индустрия 4.0 Хомбург играе пионерска роля в нашата международна производствена мрежа. Постоянно намаляваме потреблението на енергия на обекта, която добиваме колкото е възможно повече от възобновяеми източници. Трябва да завъртим и двата регулиращи винта”, обяснява Найорк.

Станции за зареждане с водород: Bosch и Maximator Hydrogen си сътрудничат

Bosch Rexroth и Maximator Hydrogen са разработили решение за компресиране на водород за бензиностанции, хранилища и тръбопроводи, което също ще бъде тествано в завода в Хомбург. До 2030 г. Bosch Rexroth и Maximator Hydrogen искат да осигурят технологията за 4000 станции за зареждане с водород. Тогава всяка трета станция за зареждане с водород в света ще бъде оборудвана с компоненти на Bosch. “Промишлеността проправя пътя към неутрално по отношение на климата бъдеще. Индустриалните технологии на Bosch осигуряват важни градивни елементи за междусекторната екологична трансформация на икономиката и обществото”, казва Найорк. Bosch Rexroth предлага мащабируеми системни решения за водородни компресори с електрохидравлични задвижвания, силова електроника и автоматизирана подмяна на уплътнения. Понастоящем компанията предлага задвижващи устройства с мощност от 75 до 250 киловата. Това дава възможност на операторите на бензиностанции да навлязат в технологията на водорода по рентабилен начин и да я адаптират към своите нужди. Новите компресори, базирани на резервоари, имат потенциала да намалят общите разходи на операторите наполовина в сравнение с наличните на пазара алтернативи. По този начин Bosch и Maximator Hydrogen допринасят значително за икономическото използване на екологичен водород в леки и лекотоварни автомобили, автобуси и влакове.

Децентрализирано производство на електроенергия: горивни клетки за сигурност на доставките

Търсенето на енергия се увеличава. Едно от предизвикателствата е да се гарантира непостоянната наличност на възобновяеми енергийни източници. Тук могат да помогнат стационарните твърдооксидни горивни клетки: Децентрализираните “малки електроцентрали” се използват гъвкаво в точката на потребление; идеални са за ефективно производство на енергия в промишлеността и търговията. В завода в Хомбург сега се използва система от горивни клетки в секторно свързан водороден цикъл. В дъщерното дружество на Telekom Power & Air Solutions технологията за горивни клетки на Bosch за първи път допринася за енергийното захранване на център за данни. Заедно с китайския автомобилен доставчик Weichai и технологичния партньор Ceres Power, Bosch планира да въведе твърдооксидни горивни клетки на китайския пазар. Общо повече от 50 стационарни горивни клетки на Bosch вече работят в собствени обекти или в обекти на клиенти. Всяка от тези инсталации е свързана с Интернет на нещата (IoT). Данните постъпват в облака през целия жизнен цикъл на горивните клетки. Създават се цифрови двойници, които позволяват наблюдение на отделните устройства в реално време. Bosch планира да започне серийно производство на стационарни горивни клетки през 2024 г. Производството ще се осъществява в обектите на Bosch в Бамберг, Хомбург и Вернау.

Производство на водород: Bosch навлиза в бизнеса с електролиза

В бъдеще Bosch иска не само да предлага технология за компресиране на водорода и превръщането му в електрическа енергия с помощта на горивни клетки, но и да участва в производството му: Сега компанията планира да навлезе в разработването на компоненти за електролизери. В тези инсталации водата се превръща във водород и кислород при химическа реакция с помощта на електричество. Ако използваната електроенергия е от възобновяеми енергийни източници, крайният продукт е “зелен водород”. До края на десетилетието Bosch планира да инвестира до 500 млн. евро в индустриализацията и маркетинга на стакове, които са в основата на електролизата на H2. В комбинация със силова електроника, сензори и блокове за управление се създават така наречените “интелигентни модули”, които са предназначени за различни нива на мощност, размери и приложения и могат да бъдат свързани в мрежа и поддържани чрез облак. Очаква се “умните модули” да се появят на пазара през 2025 г. Очаква се първите пилотни инсталации да бъдат оборудвани с модули през следващата година. При разработването на технологията Bosch иска да създаде партньорства по цялата верига на стойността, за да може да предложи продукти, които са готови за серийно производство възможно най-бързо.

Разработване на проекти за водород: Bosch основава проектна къща

Bosch е активен партньор в развитието на водородната икономика и динамично движи напред енергийния преход. Компанията предава на партньорите и клиентите си своя опит и знания в областта на индустриализацията и цифровизацията на устойчиви технологии. За тази цел Bosch създаде звено, което инициира и разработва проекти за зелен водород и обединява различни участници. Един от първите водородни проекти, в които участва новата проектна къща: H2Giga. Проектът, финансиран от германското федерално министерство на образованието и научните изследвания, има за цел да разработи високоефективни, издръжливи и мащабируеми електролизери, включително цифрови двойници, които симулират етапите на процеса по време на производството, пускането в експлоатация и поддръжката.

ИзточникBosch
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари