4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниВторо поколение MirrorCam: Mercedes-Benz Trucks променя някои важни детайли на системата за...

Второ поколение MirrorCam: Mercedes-Benz Trucks променя някои важни детайли на системата за огледална камера

Mercedes-Benz Trucks за първи път актуализира MirrorCam: С второто поколение, което се предлага за сериите Actros и Arocs, както и eActros от април 2022 г., Mercedes-Benz Trucks разви важни детайли на системата, като спечели няколко награди за иновации. “Интензивните дискусии с нашите клиенти и техният опит от ежедневната експлоатация формираха основите, за да можем да направим допълнителни корекции на отделните технически параметри, като по този начин генерираме още по-голяма добавена стойност, особено по отношение на дисплея и безопасността”, казва проф. д-р Уве Бааке, ръководител на отдела за продуктово развитие в Mercedes-Benz Trucks.

По-малко е повече: По-късите рамена на камерата са от полза

Екстериорът на второто поколение MirrorCam се отличава с това, че рамената на камерите от двете страни са скъсени с десет сантиметра. Това се отнася както за по-тясната, така и за по-широката кабина. Предимството е в това, че наред с други неща, водачите могат да се движат на заден ход в права линия по-лесно, отколкото при първото поколение MirrorCam. Това се дължи най-вече на факта, че перспективата на MirrorCam сега е още по-близка до тази на конвенционалните стъклени огледала. По-късите размери носят още едно предимство, тъй като при широката 2,50 м кабина рамото на камерата вече не стърчи по-далеч от страничното огледало, което е в полезрението на водачите. Сблъсъците с обекти в края на пътя вече са практически невъзможни. Благодарение на идентичната широчина на шасито, това важи и за варианта с широка 2,30 м кабина.

Допълнително оптимизирани параметри на изображението и капковиден ръб на MirrorCam

Като част от преработката на системата, базирана на камера, Mercedes-Benz Trucks разработи и допълнителни функции. Например, в долната част на MirrorCam е вграден ръб за капково оттичане, за да се предотврати попадането на дъждовна вода върху обектива и предизвикването на нежелани визуални ефекти. Освен това инженерите на Mercedes-Benz Trucks са оптимизирали още повече тоновото изобразяване – тоновото изобразяване е процес, при който изображението се адаптира така, че голям диапазон от тонове да се изобразява правилно на носителя – отразено най-вече с подобрен контраст на дисплея. Еволюцията в адаптирането на цветовете и яркостта на системата на камерата, която сама по себе си вече е много ярка, означава, че дисплеите показват още по-точно зоната, която е от значение за пътната ситуация, например при движение на заден ход в тъмно или слабо осветено място.

С грижа за безопасността и удобството на водача

Извършените промени водят до още по-висока добавена стойност за MirrorCam като цяло. Благодарение на своя подпомагащ ефект усъвършенстваната система може да допринесе за още по-безопасно и без напрежение управление на ситуации като изпреварване, маневриране, шофиране при лоша видимост и тъмнина, завиване и преминаване през тесни пространства. Все още са налични съществуващите предимства, като например широкоъгълен режим при маневриране назад, линии на разстоянието на дисплея за по-добра оценка на разстоянието от обекти зад управлявания автомобил, завъртане на образа на камерата при завиване или наблюдение на заобикалящата автомобила среда по време на почивка.

Взаимодействието между MirrorCam и асистента за завиване от Mercedes Benz Trucks вече се е доказало като изключително ефективно, особено в сложни пътни ситуации и на объркващи кръстовища. Ако противно на очакванията съществува риск водачът на камиона да не забележи велосипедист или пешеходец при завиване надясно, системата може да се намеси в рамките на своите системни ограничения, да предупреди водача като част от многостъпален процес и да задейства предлагания като опция активен асистент за странична защита – автоматично спиране до скорост на завиване от 20 км/ч. Асистентът за движение в завой продължава да използва дисплея MirrorCam за визуални предупреждения.

ИзточникMercedes-Benz Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари