4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииIVECO заедно с Eni за устойчива мобилност на товарните автомобили

IVECO заедно с Eni за устойчива мобилност на товарните автомобили

IVECO и Eni обявиха днес, че са подписали писмо за намерение (LoI), с което двете компании ще обединят компетенциите си, за да проучат потенциалното сътрудничество по инициативите за устойчива мобилност в сектора на търговските превозни средства в Европа и да ускорят декарбонизацията на транспорта, в която и двете са активни от известно време.

Двете компании имат за цел да определят интегрирана платформа за устойчива мобилност за търговските автопаркове, като предлагат иновативни превозни средства, задвижвани с биогорива и устойчиви енергийни направления – например биогориво HVO (хидротретирано растително масло), биометан, водород и електричество – и свързаната с тях инфраструктура.

Областите на сътрудничество, предвидени в LOI, включват предлагането от страна на Eni на 100% чисто HVO за тежкотоварни автомобили IVECO, оборудвани с двигатели, които могат да работят с него. Висококачественото биогориво HVO може да се използва в чист вид във всички най-нови дизелови двигатели. Това е висококачествено биогориво, получено от материали с растителен произход и отпадъци, произведено по патентованата технология Ecofining™ в биорафинериите на Eni във Венеция и Гела. 100% чистото HVO позволява намаляване на емисиите на CO от 60% до 90% (изчислено през целия жизнен цикъл) в сравнение със стандартния микс от изкопаеми горива.

Освен това Eni и IVECO – водещият европейски производител на търговски превозни средства, задвижвани с природен газ – възнамеряват също така да ускорят пазарната наличност на биометан, възобновяемо гориво, произведено от агроиндустриални отпадъци, което може да бъде както компресирано (CNG), така и втечнено (LNG). Това ще стане възможно чрез партньорства в Италия и в чужбина.

Сътрудничеството обхваща и инициативи в полза на електрическите превозни средства с батерии и водородни горивни клетки, както и свързаната с тях инфраструктура. IVECO има план за пускане на пазара на нови електрически модели с батерии, а след това и на модели с водородни горивни клетки, докато Eni възнамерява да създаде мрежа от точки за зареждане. Станцията Eni Live в Сан Джулиано, близо до Местре (Венеция), е първата станция за зареждане с водород в градска зона в Италия, като тя ще бъде последвана от втора станция в Сан Донато Миланезе.

“Продължаваме да вървим по пътя си към декарбонизиране на мобилността на товарните превози, като използваме всички налични в момента възможности и преследваме всяка потенциална област на развитие”, коментира Лука Сра, президент на подразделението за товарни автомобили в Iveco Group. “Сътрудничеството с Eni е още една стъпка напред към постигането на целта на Iveco Group за нулеви нетни емисии на СО до 2040 г. То ще ни даде възможност да използваме огромния опит на двете компании, натрупан в резултат на дългогодишни изследвания и приложения в тази област, и да разработим нови решения за клиентите, които са екологично ефективни и ефикасни по отношение на намаляване на общата цена на притежание (TCO).

Джузепе Ричи, бизнес директор “Енергийна еволюция” в Eni, заяви: “Сътрудничеството с IVECO е част от стратегията на Eni за постигане на целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. За да се постигне този преход, е от съществено значение да се използват всички налични технологии с допълващ се подход, които могат да допринесат за доставката на продукти, намаляващи емисиите. Заедно с IVECO ще можем да напреднем с по-устойчиви превози, тъй като партньорството включва както технологично готови, незабавно достъпни решения като биогориво HVO, чийто втори най-голям производител в Европа е Eni, и биометан, така и съвместно разработване на решения, които ще бъдат готови в средносрочен и дългосрочен план. Сред тях са водородната мрежа и електрификацията на търговските превозни средства, като се има предвид, че енергийният преход е изключително сложен и изисква синергичния, ориентиран към бъдещето принос на всички участници в индустрията.

ИзточникIVECO
СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари