7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниНовият Mercedes-Benz T-клас: Малкият премиум ван за активен начин на живот

Новият Mercedes-Benz T-клас: Малкият премиум ван за активен начин на живот

Място за цялото семейство – с до три детски седалки на задната седалка. Изобилие от товарно пространство за любителите на свободното време и спорта. Плъзгащите се врати осигуряват бързо качване и слизане и гъвкави възможности за товарене. Съвременен дизайн, широка гама от оборудване за безопасност и многостранна свързаност. “Животът става голям”: С новия Т-клас Mercedes-Benz внася комфорт в сегмента на малките частни ванове, като същевременно предлага вход към света на марката със звезда на всички, които се нуждаят от много пространство. Този напълно нов модел съчетава мултифункционалност и огромно пространство с високо ниво на оборудване: Независимо дали става дума за стандартната информационно-развлекателна система MBUX и електрическата паркинг спирачка, опционалните 17-инчови джанти от лека сплав, KEYLESS-GO или амбиентно осветление, или дори за тапицерията на седалките от изкуствена кожа ARTICO/MICROCUT, новата Т-класа може да се похвали с многостранна гама от оборудване, което е водещо в нейния сегмент. Богатият набор от стандартно оборудване за безопасност, включващ седем въздушни възглавници и множество системи за подпомагане на шофирането, го превръща в съвременен и надежден спътник за семейства и любители на активния отдих. Цените започват от малко под 30 000 евро[1] за T 160 (комбиниран разход на гориво в съответствие с WLTP: 6,7-7,2 л/100 км, комбинирани емисии на CO2: 153-162 гр/км)[2] с бензинов двигател с мощност 75 кВт (102 к.с.), ръчна трансмисия и базово оборудване.

С новата Т-класа разширяваме портфолиото си с истински премиум малък ван, който съчетава простор и функционалност със стил и комфорт, както никой друг автомобил в този сегмент”, казва Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans. “Т-класата е идеална за всички, които се нуждаят от много пространство – от активни семейства до спортни ентусиасти. С него ние неотклонно следваме стратегическия си курс на растеж в премиум сегмента”.

Сегментът на малките частни ванове нарасна значително през последните няколко години. Клас Т е разработен специално за семейства и любители на свободното време, които се нуждаят от много пространство както за ежедневието си, така и за пътувания през уикенда или спортни занимания, но които също така държат на комфорта и стила.

Многофункционалност в елегантно съчетание

Новият Т-клас веднага се разпознава като член на семейството на Mercedes-Benz. Дизайнът му се отличава с балансирани пропорции и чувствен дизайн на повърхността с редуцирани линии. Мускулестите рамене и поразителните колесници подчертават мощта и емоционалната привлекателност на автомобила. Стандартната хромирана радиаторна решетка и корпусите на външните огледала, дръжките на вратите и предната броня в цвета на каросерията добавят първокласни характерни щрихи. Има и панели на праговете на вратите с надпис Mercedes-Benz и опционални 17-инчови джанти от лека сплав. Елегантният нюанс на боята рубелитово червено металик също се предлага за клас Т.

Малкият ван съчетава компактни външни размери с огромно пространство. Дължината на петместния Т-клас е 4498 мм, широчината – 1859 мм, а височината – 1811 мм[3]. Ще последва вариант с дълга база и до седем места.

Други предимства на Т-класата, които правят ежедневието на семействата и любителите на активния отдих по-лесно и по-комфортно: ниският праг на товарене от само 561 мм улеснява товаренето на тежки предмети. Широко отварящите се плъзгащи се врати от двете страни на автомобила позволяват удобен достъп до задното пътническо отделение. Това позволява на децата да влизат и излизат от автомобила бързо и безопасно в тесни улици и паркоместа. Освен това осигурява възможност за товарене от три страни, включително и от задната врата. Плъзгащите се врати осигуряват отвор с размери 614 милиметра ширина и 1059 милиметра височина. Серийната пейка на задната седалка се сгъва, за да се създаде почти равна товарна площ с пода на багажното отделение. Това позволява интериорът на автомобила да се адаптира според нуждите на конкретните изисквания за деня. Багажното отделение разполага със стандартна врата на багажника с отопляемо задно стъкло. Като алтернатива се предлага двусекционна задна врата. И двете секции на вратата могат да се заключват в положение 90 градуса и да се завъртат настрани под ъгъл до 180 градуса.

Нова привлекателна визия в сегмента на малките ванове

Що се отнася до интериора, Mercedes-Benz внася в сегмента на малките микробуси изцяло нова привлекателност с високо качество. Той е равностоен на този на успешното семейство компактни автомобили. Дори спецификацията на стандартното оборудване включва следното: MBUX инфоразвлекателна система със 7-инчов сензорен екран и интеграция на смартфон, многофункционален волан с бутони Touch Control, климатик, KEYLESS Start, арматурно табло с 5,5-инчов цветен дисплей, регулируема по височина седалка на водача, затворено отделение за ръкавици, капак на багажното отделение и джобове на облегалките на предните седалки. Освен това има LED вътрешно осветление и в зависимост от спецификацията на оборудването, амбиентно осветление с до осем цвята (Style и Progressive Line).

Изборът на материали също отразява премиум характера. Стандартно централният подлакътник е покрит с черна изкуствена кожа ARTICO. За подлакътниците и централните панели на вратите на Клас Т е използван съвременният фино структуриран NEOTEX от изцяло електрическите модели Mercedes EQ. Той съчетава външния вид на набуковата кожа с високотехнологичен неопрен. Всички модели са с високогланцов черен декоративен елемент в арматурното табло. Интериорът и багажното отделение са покрити с мокет. Предлагат се две линии на оборудване, които още повече увеличават привлекателността на високото качество.

Линии на оборудване “Style” и “Progressive” за индивидуален подход

Линията на оборудване Style се фокусира върху изискания стил с динамични щрихи. Сред отличителните белези на ексклузивността са стандартните тапицерии на седалките от черна изкуствена кожа ARTICO/MICROCUT микрофибър с двойни шевове, както и черните декоративни елементи с висок гланц на вратите и централната конзола. Като опция тези декоративни елементи се предлагат в матово лимонитово жълто, а калъфите на седалките – в черна изкуствена кожа ARTICO с бели контрастни шевове. Централните панели на предните и задните врати са покрити със съвременната изкуствена кожа NEOTEX. Допълнителни акценти осигуряват хромираните акценти върху вентилационните отвори, високоговорителите и дръжките на вратите. Седалката на водача е с лумбална опора, а предната пътническа седалка също се регулира по височина.

На гърба на облегалките на предните седалки са монтирани практични сгъваеми масички. Тук могат да се поставят удобно предмети като смартфони, таблети или детски играчки. Външните характеристики на Клас T Style включват 16-инчови дизайнерски джанти с 5 спици и затъмнени стъкла за задната част и вратата на багажника.

При Progressive Line се поставя още по-голям акцент върху елегантността и луксозното оборудване. Един от неповторимите елементи е висококачествената тапицерия NEOTEX с контрастни шевове в горната част на арматурното табло. Седалките от черна изкуствена кожа ARTICO с бели шевове и декоративните елементи в матово сребро на централната конзола и вратите допълнително подчертават висококачествения характер на автомобила. Плъзгащите се врати са с електрически стъкла. Екстериорът се отличава с хромирана лайсна на задната врата, 16-инчови 10-цолови джанти от лека сплав и LED High Performance фарове.

Интуитивен дисплей и концепция за управление MBUX, както и цифрови услуги от Mercedes me

Т-класата е стандартно оборудвана с информационно-развлекателната система MBUX (Mercedes Benz User Experience). Сред нейните силни страни са самообучаващият се софтуер, дисплеят с висока резолюция, интеграцията на смартфон с Apple Car Play и Android Auto, системата за свободни ръце Bluetooth и цифровото радио (DAB и DAB+). Също толкова новаторска е и интуитивната концепция за управление чрез 7-инчов сензорен екран, бутоните Touch Control на волана или – в комбинация с опционалния навигационен пакет – чрез гласовия асистент “Hey Mercedes”. Последният разбира дори разговорна реч. Следователно вече не е необходимо потребителите да научават специфични изрази.

Клас Т вече е подготвен за използването на много цифрови услуги от Mercedes me connect[4]. Те включват дистанционни услуги като дистанционно извличане на информация за състоянието на автомобила или дистанционно заключване и отключване на вратите. Тези услуги позволяват на потребителите удобно да проверяват най-важната информация за своите автомобили по всяко време от дома или докато са на път. Също толкова практично: Благодарение на навигацията с информация за трафика в реално време и комуникацията между автомобилите, клиентите шофират с най-новите данни в реално време. Това им позволява ефективно да избягват задръстванията, като по този начин пестят ценно време.

Дестинациите могат да се въвеждат и като адреси с три думи чрез системата what3words (w3w). what3words е най-лесният начин за посочване на местоположение. Като част от тази система светът е разделен на 3х3-метрови квадрати с безпогрешен адрес от три думи. Това може да бъде от голяма полза при търсене на дестинация.

Високо ниво на безопасност: многобройни системи за подпомагане на шофирането и седем въздушни възглавници като стандарт

По отношение на функциите за безопасност новата Т класа също има какво да предложи. Многобройните системи за подпомагане на шофирането са част от стандартното оборудване, заедно със системата за предупреждение за загуба на налягане в гумите и системата за спешно повикване на Mercedes-Benz. Те включват асистент за потегляне по наклон, асистент за страничен вятър, ATTENTION ASSIST, система за предупреждение за умора, активен спирачен асистент с функция за напречно движение, активен асистент за поддържане на лентата, асистент за мъртвата зона и асистент за ограничаване на скоростта. Пакетът “Помощ при шофиране” се предлага като опция и включва допълнително Активен асистент за дистанция DISTRONIC (също се предлага като индивидуална опция) и Активен асистент за управление[5]. За допълнително удобство и безопасност при влизане и излизане от паркомясто се предлага опционалният Активен асистент за паркиране с PARKTRONIC и камера за заден ход. В комбинация с опционалното устройство за прикачване на ремарке Клас Т разполага и с асистент за стабилност на ремаркето. За високото ниво на активна безопасност допринасят и опционалните LED High Performance фарове (стандартни за Progressive Line). Те повишават безопасността през нощта благодарение на широкия си сноп светлина и светлина с цвят, подобен на дневната светлина. Освен това използват по-малко енергия.

Т-класата отговаря и на високите стандарти за безопасност, поставени от Mercedes-Benz по отношение на системите за обезопасяване. Общо седем въздушни възглавници са инсталирани стандартно за защита на пътниците в автомобила. В случай на силен страничен удар централната въздушна възглавница например се задейства между седалката на водача и предната пътническа седалка и по този начин служи за намаляване на риска от контакт на двамата пътници един с друг.

Когато става въпрос за безопасност, всеки малък детайл е добре обмислен: стандартните iSize фиксатори за детски седалки с ISOFIX закрепване и TopTether са монтирани на външните задни седалки, както и на предната пътническа седалка. От съображения за безопасност е инсталирано автоматично разпознаване на детската седалка, което гарантира, че въздушната възглавница на предния пътник се деактивира, когато вашият мини втори пилот е на борда. Вградена в повърхността на седалката подложка разпознава разпределението на теглото на седалката, за да определи дали е монтирана детска седалка. Не се изискват специални детски седалки, оборудвани с транспондер. За да се настани четвърто дете, на централната седалка на задната пейка може да се монтира подсилваща седалка. Като допълнителна защита за малчуганите, плъзгащите се врати и опционалните електрически прозорци в задното купе са оборудвани с детски предпазни ключалки.

Модерни двигатели с висок въртящ момент и ниска консумация на гориво

При пускането на пазара ще се предлагат един дизелов и един бензинов двигател, всеки от които се предлага с две мощности. Четирицилиндровите двигатели се отличават с изобилната си теглителна сила, дори в ниския оборотен диапазон, и с оптимизираните си показатели за разход на гориво. За още по-бързо ускорение, например при изпреварване, дизеловият модел с мощност 85 кВт разполага с функция за свръхмощност и свръхмощност. Мощността от 89 кВт и въртящият момент от 295 Нм могат да бъдат използвани за кратко време. Всички двигатели се комбинират с ECO старт/стоп функция. Наред с шестстепенната механична трансмисия двата дизелови модела и по-мощният от двата бензинови модела се предлагат и със седемстепенна трансмисия с двоен съединител (DCT).

Преглед на гамата двигатели:

МоделT 160 dT 180 dT 160T 180
Цилиндриброй/подредба 4 цил.,редови
Обемкуб.см1461146113321332
Изходяща мощносткВт/к.с.70/9585/11675/10296/131
приоб. в мин.3750375045005000
Макс. върт. моментНм260270200240
приоб. в мин.1750175015001600
Комбиниран разход, WLTP[6]л/100 км5,3-5,95,5-5,96,7-7,26,6-7,3
CO2 емисии, комбинирани WLTP[6]гр./км138-154144-154153-162150-165
Ускорение,
0-100 км/ч
сек15,1-15,313,2-13,614,711,6-12,85
Макс. скоросткм/ч164-165175-177168183-184


Фокус върху устойчивостта: новият изцяло електрически малък ван

Устойчивостта е твърдо залегнала в бизнес стратегията на Mercedes-Benz. Ключов елемент в нея е мобилността без емисии. Като част от инициативата “Ambition 2039” компанията се стреми да предложи автомобилен парк с неутрални емисии на CO2 до 2039 г. и да гарантира, че той няма да има значителен ефект върху качеството на въздуха в градовете. Още в края на тази година Mercedes-Benz ще разполага с електрически автомобили на батерии във всички сегменти, в които марката е представена. От 2025 г. нататък всички нови архитектури на автомобилите ще бъдат изключително електрически. По този начин клиентите ще имат възможност да избират изцяло електрическа алтернатива за всеки модел. В резултат на това устойчивостта е ключов аспект от разработването на автомобилите. Ето защо платформата на клас Т е проектирана с оглед на гъвкавостта на задвижването, което позволява използването както на двигатели с вътрешно горене, така и на акумулаторно-електрическо задвижване. След eVito, eSprinter, EQV и предстоящия eCitan, бъдещият EQT2 (в момента все още в процес на разработка) допълва гамата от електрически ванове и ще позволи на Mercedes-Benz да предложи на бизнес и частни клиенти алтернативна електрическа версия във всички категории ванове – от малкия до големия ван.

Световна дигитална премиера на новия Mercedes-Benz T-клас.

EQT[7] ще съчетае многофункционалността и привлекателността на високия Клас Т с мобилност без локални емисии – и по този начин ще има и свой собствен уникален характер. Това е видно от представения миналата година концептуален EQT. Отличителният външен вид на автомобила, с естетически издържана предна решетка с черен панел, дава представа за бъдещия сериен автомобил.

–––––––––––
[1] Немска брутна каталожна цена с 19 % ДДС
[2] Предоставените стойности са “WLTP CO2 стойности” в съответствие с член2, № 3 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1153. Данните за разхода на гориво са изчислени на тази база.
[3] Без покривна релса
[4] За да използвате услугите на Mercedes me connect, трябва да създадете Mercedes me ID и да се съгласите с условията за използване на услугите на Mercedes me connect.
[5] Тези функции ще бъдат достъпни на по-късна дата
[6] Предоставените стойности са “WLTP CO2 стойности” в съответствие с член2, № 3 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1153. Данните за разхода на гориво са изчислени на тази база.
[7] Понастоящем автомобилът е все още в процес на разработка и все още не е наличен за продажба.

ИзточникMercedes-Benz Vans
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари