30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛогистикаЕвропейската комисия приема стандарти на ЕС за безопасни и сигурни паркинги

Европейската комисия приема стандарти на ЕС за безопасни и сигурни паркинги

Европейската комисия прие нови стандарти и процедури на ЕС в подкрепа на изграждането на мрежа от безопасни и сигурни паркинги в целия ЕС. Инициативата има за цел да подобри условията за почивка на водачите и да ги защити от насилие и престъпления, свързани с товара.

Европейският комисар по въпросите на транспорта Адина Вайне заяви: “Нашата пътна мрежа не разполага с достатъчно безопасни и сигурни паркинги. Днес предприемаме конкретни стъпки, за да гарантираме, че професионалните шофьори в ЕС могат да работят и почиват при добри условия по европейските пътища. Стандартите, които приемаме днес, освен че ще осигурят на шофьорите достъп до всички необходими съоръжения, ще дадат възможност на операторите да избират нивото на сигурност, от което се нуждаят за своите товари. Те допълват нашето предложение за преразглеждане на Трансевропейската транспортна мрежа, в което изискваме от държавите членки да осигурят безопасни и сигурни паркинги по протежение на мрежата TEN-T на разстояние не повече от 100 км един от друг. Значението на професионалните шофьори за обществото не може да бъде надценено. Изключително важно е да им предложим достойни и безопасни условия на труд.

Новите стандарти на ЕС категоризират зоните за паркиране според четири нива на сигурност: бронзово, сребърно, златно и платинено. Това ще позволи на операторите да избират нивото на сигурност, от което се нуждаят, в зависимост от стойността на превозваните стоки.

Стандартът за сигурност се определя от сигурността на: 1) периметъра, 2) зоната за паркиране, 3) точките за влизане/излизане и 4) процедурите на персонала. Например при сертифицирана бронзова зона за паркиране обектът може да се обезопаси чрез видеонаблюдение на определени зони, докато платинената зона за паркиране се наблюдава от персонала на обекта по всяко време, като се използват допълнителни мерки за сигурност, като например технология за разпознаване на регистрационни номера на входните и изходните точки.

Независимо от нивото на сигурност, един безопасен и сигурен паркинг трябва също така да гарантира, че водачите имат достъп до всички необходими съоръжения, като душове, тоалетни, помещения за закупуване на храна и напитки и интернет връзка.

До момента

През 2019 г. проучване на Комисията установи липсата на 100 000 места за паркиране през нощта за тежкотоварни превозни средства, както и липсата на безопасни и охраняеми паркинги: от 300 000 налични места само 7000 са разположени в сертифицирани охраняеми паркинги.

За да отговори на търсенето, Комисията финансира изграждането на безопасни и охраняеми паркинги чрез Механизма за свързване на Европа в областта на транспорта. Между 2014 г. и 2019 г. 65 зони за паркиране бяха избрани за подпомагане – или за модернизиране на съществуващи, или за изграждане на нови зони за паркиране. Поканата за представяне на предложения по МСЕ за транспорта за 2021 г. предоставя допълнителни 250 млн. евро за подкрепа на допълнителни проекти в целия ЕС.

През декември 2021 г. Комисията предложи също така преразглеждане на регламента за TEN-T, с което се въвежда задължение за държавите членки да гарантират наличието на безопасни и сигурни зони за паркиране по мрежата TEN-T, като разстоянието между тях е максимум 100 км.

Следващи стъпки

Комисията ще уведоми Европейския парламент и Съвета за приетия днес делегиран акт. След това той ще влезе в сила, ако никой от тях не повдигне възражение в срок от два месеца след уведомлението.

Повече информация

Делегиран регламент (ЕС) …/… на Комисията от 7.4.2022 г. за допълване на Регламент (ЕО) № 561/2006 (…) по отношение на установяването на стандарти, определящи подробно нивото на обслужване и сигурността на безопасни и охраняеми паркинги и (…) (C(2022) 2055)
• English
(443.09 KB – PDF)
Изтегляне
• български
(736.36 KB – PDF)
ИзтеглянеBG

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари