4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРемаркета и надстройкиЕвропейската комисия въвежда задължително наблюдение на налягането в гумите на ремаркетата от...

Европейската комисия въвежда задължително наблюдение на налягането в гумите на ремаркетата от средата на 2022 г.

Има много основателни причини да изберете система за контрол на налягането в гумите като AirSave от BPW: тя спестява гуми, гориво и нерви – и се изплаща още през първата година. Сега има още една основателна причина да поръчате всички ходови части на ремаркетата със система за контрол на налягането в гумите (TPMS) или AirSave от BPW: Европейската комисия въвежда задължителен контрол на налягането в гумите от средата на 2022 г.

Подробен изглед на системата BPW AirSave.

Системите за следене на налягането в гумите отдавна са законово изисквани в много категории превозни средства: за първи път те бяха въведени в законодателството на САЩ през 2008 г., а скоро след това и в Япония, Южна Корея, а през 2012 г. и в ЕС. За 2022 г. е планирано изменение на Правилото R 141 на ИКЕ на ООН, което за първи път ще изисква система за следене на налягането в гумите и за ремаркета. Законодателството ще бъде приложено на две части: от юли 2022 г. то ще се прилага за всички нови типови одобрения на превозни средства; от юли 2024 г. ще се изисква мониторинг на налягането в гумите за всички новорегистрирани ремаркета. ИКЕ на ООН е регулаторна рамка на Икономическата комисия на ООН за Европа, тя се прилага и далеч отвъд границите на ЕС. Страните по споразумението включват държави като Обединеното кралство, Русия, Турция, всички източноевропейски държави, Южна Африка, Австралия и много други.

UN ECE R 141 определя точно обхвата на функциите на системата за следене на налягането в гумите. При загуба на налягане, по-голяма от 20 %, или при неизправност на системата водачът трябва да получи предупреждение в рамките на десет минути. При системите за допълване на налягането в гумите промяна в налягането от пет процента трябва да се компенсира автоматично отново в рамките на десет минути. В кабината на водача трябва да се появи предупреждение; данните от сензорите на системите могат да се предават по кабел или безжично. “Откриването на загуба на налягане в движение е добре, но автоматичното му регулиране е още по-добре”, казва Карен Фройденберг, продуктов мениджър в BPW във Виел. “Това предлага допълнително време за работа, което наистина се изплаща. Затова препоръчваме на всички оператори на превозни средства да поръчват своите ремаркета със системата за контрол на налягането в гумите AirSave.

Карън Фройденберг, продуктов мениджър в BPW.

За Карен Фройденберг обаче използването на система за контрол на налягането в гумите на ремаркетата не е само въпрос на изпълнение на изискванията – това е въпрос на добър бизнес смисъл: “рязкото покачване на цените на горивата доведе до значително увеличаване на търсенето на нашата система AirSave”. За триосно превозно средство с пробег от 120 000 км годишно и средно отклонение на налягането от десет процента AirSave осигурява ползи от 700 евро годишно – единствено в резултат на икономията на гориво (около 250 литра) и по-дългия експлоатационен живот на гумите. При пробег от 200 000 км икономията на разходи нараства до почти 1000 евро. И това се случва година след година. “Печалбите от времето и безопасността все още не са взети предвид в това изчисление” – подчертава Карен Фройденберг.

BPW AirSave: Ползи за безопасността, околната среда и ефективността на разходите
ИзточникBPW
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари