30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниScania участва във водороден проект

Scania участва във водороден проект

В момента Scania работи по проект за разработване на първоначални 20 електрически камиона с горивни клетки съвместно с Cummins Inc, които ще се движат с екологичен водород в рамките на проекта HyTrucks.

От много години насам Scania участва в различни проекти за разработване на водородни технологии, за да придобие познания. Въпреки че във всеки електрически камион с горивна клетка има батерии, камионите с изцяло батерийно захранване остават основна стратегия на Scania, тъй като осигуряват по-висока степен на работоспособност и по-добри разходи на километър или час работа за нашите клиенти.

Изградени върху платформа за електрически превозни средства с батерии

Електрическите камиони с горивни клетки ще бъдат изградени на базата на платформата на Scania за електрически превозни средства с батерии и ще използват системи за PEM горивни клетки на Cummins и решения за зареждане и съхранение на водород. След като Cummins добави горивни клетки към камионите, 20-те камиона ще бъдат доставени на HyTrucks през 2024 г. – съвместно създаден инициативен проект в Нидерландия, управляван от Air Liquide и пристанищната администрация на Ротердам.

Проектът HyTrucks ще даде възможност на Scania да научи още повече за начина на инсталиране на системи с горивни клетки, за операциите и за това какво изпитват клиентите. “Ясно сме заявили, че електрическите батерии са това, което виждаме като основно направление за всички приложения. Въпреки това сме отворени към това, което искат нашите клиенти, също и по отношение на други решения, като водород”, казва Фредрик Алард, ръководител на отдел „Електромобилност“ в Scania. Това е и чудесен начин да се засили още повече сътрудничеството на Scania с Cummins Inc. “В някои операции и географски райони, където електрическите превозни средства с батерии не са оптимални, виждаме, че ще се използват електрически превозни средства с горивни клетки. Поддържаме тесен диалог с нашите клиенти за това какво е най-добро както за тяхната обща оперативна икономия, така и за нашата планета.

За да се ускори преходът към устойчив транспорт, Scania се нуждае от всички източници на възобновяема енергия. Водородът е добър начин за съхраняване на енергия за дълги цикли и ще играе важна роля в декарбонизацията, ако се произвежда по екологичен начин. Scania се интересува да научи каква роля може да играе екологичният водород. Той може да не е най-ефективното решение, но не съдържа въглерод. Има някои видове транспорт, които е трудно да бъдат намалени по друг начин в краткосрочен план.

ИзточникScania
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари