4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛогистикаБроят на електромобилите у нас ще скочи три пъти до 2026 г.

Броят на електромобилите у нас ще скочи три пъти до 2026 г.

Близо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион. Той посочи, че към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000.

За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии”, каза Владимир Върбанов.

Заместник-министърът съобщи, че до края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево. Предприемат се всички действия за възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе, като това ще облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на ГКПП от румънска страна. Работи се активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на летището в града, като се очаква това да стане до края на тази година. Вече са отпуснати 2,6 милиона лева и те са намират по сметките на общината. Предстои обследване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначаване на персонал, отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището”, заяви Владимир Върбанов. Форумът се организира от Русенския университет “Ангел Кънчев”. Участие в събитието взеха заместник областният управител Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по комунални дейности Димитър Недев.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари