4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниРеален тест на EuroSpeed показва: Новият DAF XF е с 8-9 %...

Реален тест на EuroSpeed показва: Новият DAF XF е с 8-9 % по-икономичен

EuroSpeed, проведе първия за българска транспортна компания няколкоседмичен тест в реални условия на новия DAF XF, носител на титлата “Международен камион на годината 2022”.

По време на теста EuroSpeed, една от големите български транспортни фирми, използва първия в парка си влекач от новия модел по обичайните си дестинации на територията на Белгия, Холандия, Германия и България. Записани са и транзитни преминавания през Унгария и Румъния. Данните от всички курсове, извършени през периода с новия XF, са директно съпоставяни с данни от курсове, проведени през годините с влекачи от досегашния DAF XF – единственият до скоро, модел в парка на компанията.

Едни и същи отсечки от маршрутите са преминавани и с използване, и без използване на системата PCC (Predictive Cruise Control) за интелигентно управление на силовата линия. Симулирана е също прекомерна работа на място. С тези мерки е минимизирано влиянието на фактора “опитен шофьор” върху резултатите от теста.

Очаквано, резултатите показват между 8% и 9% подобрена горивна ефективност при новия DAF XF спрямо досегашното поколение за целия период на теста. Това сочат предварителните данни, свалени дистанционно от камиона на 21 март 2022 г. и потвърдени реално на 23 март.

Подчертава се, че данните са събрани при курсове със сравнително високо средно тегло на товара от 23,4 т и чисто нов, неразработен още влекач, слязъл от поточната линия дни преди да започване експлоатацията му.

Отчетените данни дават основание специалистите в EuroSpeed да смятат, че в следващите 4 месеца експлоатация на влекача и полуремаркето биха могли да постигнат планираната цялостна оптимизация – до 15%.

DAF XF New Generation е най-новият модел влекачи на нидерландския производител DAF. Влекачът от ново поколение е първият в света, предлагащ кабина, проектирана съгласно новите еврорегулации за тегло и размери. Удължението на кабината отпред със 160 мм, заедно с леко трапецовидната форма на кабината и заоблянията на страничните ръбове позволяват да се постигне намаление на въздушното съпротивление. Новата луксозна кабина е с до 22% подобрена аеродинамика за икономично шофиране и ниски емисии на СО2. Дизайнът на влекача е проектиран за по-голяма безопасност на пътя и по-широко зрително поле за водача. Уголемените странични прозорци предлагат значително по широк зрителен диапазон.

Спецификацията на влекача на EuroSpeed включва двете най-големи предимства на модела:
DAF Digital Mirror System – система от камери, която замества основното и широкоъгълнълното огледало. Системата се състои от сгъваема камера над всяка от вратите и на дисплея, монтирани в кабината. Камерите подобряват аеродинамиката и създават по-широко зрително поле;
DAF Corner View е система, която заменя огледалото за предно виждане и огледалото за следене на бордюра. Състои се от камера, поставена под предното стъкло.
Влекачът е версия 480 – с максимална мощност на двигателя е 483 к.с..

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари