29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛогистикаОтваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата...

Отваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата транспортна свързаност

Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград–Термес. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, след като днес се срещна с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис.

Българската страна се ангажира да предприеме действия за ускоряване на преминаването през пункта Маказа–Нимфея като ще бъдат поставени кантари за тежкотоварни автомобили. Целта е да се облекчи трафикът през ГКПП Кулата–Промахон. През следващата година предстои отваряне на пункт при Рудозем и Ксанти, добави българският транспортен министър.

На журналистически въпрос след срещата, за участие на България в концесията на пристанището в Александруполис, министър Събев отговори, че българската държава иска да придобие минимум 20 процента от акциите. “Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна свързаност между България и Гърция”, коментира той. След срещата Константинос Караманлис подчерта, че през последните три месеца се случиха важни неща за ускоряване на транспортните проекти между двете държави. Отваряме нова страница в отношенията, каза още той. Министър Караманлис информира, че са обявени търговете за реализирането на железопътен коридор “Солун–Кавала–Александруполис–Бургас–Варна–Русе”. През 2023 г. предстои сключване на договори. Приключването на строителството е предвидено към 2027 г-2028 г.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари