30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛогистикаБългария и Турция договориха увеличение на разрешителните за автомобилните превози на товари

България и Турция договориха увеличение на разрешителните за автомобилните превози на товари

България и Турция договориха увеличение на годишната квота от разрешителни за автомобилни превози на товари. Беше постигнато споразумение разрешителните от типа “за/от трета страна” да бъдат увеличени двойно. До сега на квотен принцип България и Турция си разменяха 1100 разрешителни от този вид. С 8000 се увеличават двустранните разрешителните от типа “пълен–пълен”, със 7500 от типа “празен-пълен”. Двете държави ще си разменят и с 75 000 повече транзитни разрешителни.

За тази година бе договорено да бъдат отпуснати допълнителен брой разрешителни от видовете “пълен–пълен”, “празен-пълен” и транзит, към вече разменената квота.

Това стана по време на провелото се в София заседание на Смесената българо-турска комисия по международен автомобилен транспорт. Протоколът от заседанието бе подписан от заместник-министъра на транспорта и съобщенията на България Стоян Новаков и заместник-министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Селим Дурсун.

“На разговорите в Свиленград между министрите на транспорта на България и Турция бяха обсъдени конкретни действия за облекчаване на трансграничния трафик. В резултат от предприетите мерки значително са намалели проблемите с преминаването между двете страни. Очакваме увеличаването на разрешителните да доведе до нарастване на стокооборота, което е добра основа за развитие на двустранните ни икономически отношения”, заяви заместник-министър Стоян Новаков. Двете делегации обсъдиха и други въпроси от взаимен интерес за подобряването на автомобилния транспорт.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари