4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииOpel и Техническия университет в Дармщат започват тясно сътрудничество в областта на...

Opel и Техническия университет в Дармщат започват тясно сътрудничество в областта на светлинните технологии

Opel и Техническия университет в Дармщат (TU Darmstadt) започнаха съвместни изследвания в областта на новите технологии и иновации. Сътрудничеството е част от глобалната изследователска мрежа на Stellantis с уважавани университети. Сега в 15 научин точки наречени “OpenLabs” се придобиват знания за използване и разработка на технологични системи на бъдещите поколения превозни средства. Стратегическото партньорство с Техническия университет в Дармщат, първата Stellantis OpenLab в Германия, ще даде възможност за нова ера в развитието на осветителните технологии. Освен това Stellantis субсидира трима докторанти в катедрата по електротехника и информационни технологии на университета през следващите четири години.

Усъвършенстваните адаптивни светлинни системи имат много по-голямо значение от това само да осветяват пътя според преобладаващите условия на околната среда”, заявява главният изпълнителен директор на Opel Уве Хохгешурц. “Те са свързани с множество асистиращи системи и правят шофирането по-безопасно и по-комфортно. Заедно с Техническия университет в Дармщат искаме да разработим изцяло нови осветителни системи и да ги представим на пазара. Имаме удоволствието да работим с научните и изследователски експерти на университета.

2021 Opel Astra

Директно от изследователската лабораторията в колата

Предницата с новото лице на марката Pixel-Vizor на Opel Manta GSe ElektroMOD демонстрира как може да се повиши безопасността в пътното движение чрез иновативни системи за осветление. “Ние приемаме холистичен поглед върху темата за светлината. Тя има голямо значение в много области на автомобила, което далеч надхвърля фаровете”, обясни Филип Рьокл, водещ инженер по иновации, външно осветление. Следователно изследванията в OpenLab в Техническия университет в Дармщат се фокусират върху по-нататъшното развитие на комуникациите и системите за подпомагане на водача, адаптивни системи на фарове, задни светлини, вътрешно осветление и светлинни източници като цяло.

Изследванията ще включват интелигентна, самонастройваща се система за предни и задни светлини, която оптимално се адаптира към околната среда и ситуацията по време на движение, както и други влияещи фактори. Първоначалните тестове с прототип са планирани за края на годината. “Искаме да революционизираме автомобилното осветление с тази технология и да съпътстваме развитието през всички етапи, от изследвания до прототипи, от тестване до крайния продукт”, каза професор Кхан, ръководител на катедрата по адаптивни осветителни системи и визуална обработка в Техническия университет в Дармщат.

OpenLab Lichttechnik TU Darmstadt

Сътрудничество с цел повишаване безопасността на пътя

Партньорството в новото начинание OpenLab е печелившо сътрудничество по пътя към бъдещите иновативни и модерни поколения автомобилни светлини: Stellantis ще използва опита на реномирания Технически университет Дармщат за имплементиране на резултатите от изследванията в системите на превозните средства, а докторантите ще могат да използват автомобилната техническа инфраструктура на компанията, за да тестват своите разработки в областта.

Ние работим с експертите от екипа на професор Хан от много години. Това сътрудничество в областта на осветителните технологии ще бъде засилено и подкрепено в дългосрочен план от OpenLab,” добавя Филип Рьокл. Настоящият изследователски проект първоначално е планиран за четири години. Целта обаче е да се установи стратегическо партньорство за следващите десет години и след това.

Ако всичко върви по план, първите превозни средства с технологиите за осветление, разработени съвместно със Stellantis, ще бъдат видени по пътищата до 2028 г.”, каза професор Хан. “Те ще имат една от най-интелигентните технологии за осветление в света.

2021 Opel Astra с Intelli-Lux LED® Pixel Light

Intelli-Lux LED® Pixel Light са част от оборудването на Opel Insignia, Grandland и Astra

Даването на възможността иновативните технологии за осветление да бъдат достъпни за широк кръг от хора е традиция за Opel. Това се демонстрира в момента и в новия модел Astra. През 2015 г. предишното поколение на модела (“Европейски автомобил на годината 2016”) представи новаторската Intelli-Lux LED® Matrix светлина в компактния клас. Сега стартира следващият етап на развитие: светлинната система Intelli-Lux LED® Pixel, позната от флагманите на Opel Insignia и новият SUV Grandland, която прави своята премиера и в Astra. С общо 168 LED елемента – 84 във всеки фар – се осигурява точен и постоянен светлинен поток по всяко време, адаптиращ се към ситуацията на пътя и без да заслепява другите участници в движението посредством светодиоди интегрирани в ултра тънките фарове. Те имат способност да “изрязват” насрещните превозни средства в рамките на милисекунди и да не ги осветяват пряко. Останалите зони продължават да бъдат осветени с дълги светлини, за оптимална видимост и безопасност по всяко време.

ИзточникStellantis
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари